“Je voelt hier gewoon de mogelijkheden om te groeien”
Deze jonge talenten over de carrièremogelijkheden als je in Brussel aan de slag gaat
Vandaag, anno 2018, waarin de markt van de huishoudhulp een volwaardig sociaal statuut is toegemeten, hebben we ook een maatschappelijke evolutie doorgemaakt naar gezinnen met twee uitwerkende ouders, alleenstaande professionals, één-oudergezinnen, en alle mogelijke levensvormen waarin het individu vrijuit zijn plaats kan vinden. “De vraag naar en het vinden van een geschikte huishoudhulp is acuter, sneller, efficiënter en soms ook volatieler geworden”, weet Erika Tuypens, ceo van erkende dienstenchequeonderneming Dome Assistance.
Het werken als huishoudhulp is hoe langer hoe meer een bewuste keuze. Het beroep stelt de werknemer in staat op een volwaardige wijze financiële onafhankelijkheid op te bouwen in combinatie met een degelijk sociaal statuut én een gezinsleven. “Als huishoudhulp kies je immers, in samenspraak met de erkende onderneming, hoeveel uren je wenst te werken, in welke regio, voor welke periode etc… - een flexibele, aanpasbare vorm van work-life balance zoals je dat als individu persoonlijk aanvoelt en wenst in te vullen”, legt Erika Tuypens uit. “Dit is meteen ook het grote voordeel en vaak dé factor om nieuwe kwalitatieve werknemers, op zoek naar een nieuwe uitdaging, over de streep te trekken.
Ook al ging het systeem van de dienstencheques in 2004 schoorvoetend van start, bijna als ‘try-out’ om het zwartwerk tegen te gaan, het bleek aan een enorme nood te beantwoorden en deze markt blijft tot vandaag nog steeds groeien.
Bovenstaande impliceert evenwel niet dat de job er gemakkelijker op is geworden. “De ruim 10 jaar dat we huishoudhulpen vanuit - inmiddels - 7 locaties in Vlaanderen begeleiden, blijkt het tegendeel”, weet Tuypens. “Wekelijks betreedt de huishoudhulp de privéwereld van verschillende klanten met uiteenlopende verwachtingen, gewoontes, levensstijlen en levensvisies. Dit vereist heel wat inlevings- en aanpassingsvermogen. Onze rol van coach en klankbord is dus met de jaren heel sterk geëvolueerd en wint voortdurend aan belang.”
Vanuit dit inzicht heeft Dome Assistance sinds de opstart steeds ingezet op het ontzorgen van haar werknemers. “De lokale aanwezigheid van ons coaching team is al lang niet meer ingegeven door logistieke vereisten om regelmatig papieren cheques in ontvangst te nemen, prestatielijsten af te geven of planningen te bespreken”, legt Erika Tuypens uit. “We werken voor 80% met elektronische dienstencheques (het landelijk gemiddelde is slechts 50%) en onze in-house ontwikkelde ‘Dome-App’ zorgt ervoor dat planningen en wederzijdse communicaties digitaal verlopen, tot grote appreciatie van onze ‘Dome Assistenten’ én van onze klanten, die zich verbonden weten met een bedrijf dat, midden in de digitale wereld waarin we leven, inspeelt op maatschappelijke en technologische trends en in de dienstenchequewereld op dat vlak een voorloper is.”
“Gesprekken in de lokale kantoren zijn voornamelijk gericht op het welbevinden van onze Dome Assistenten, op de positieve uitbouw van hun relatie met de hun toevertrouwde klanten, op hun veiligheid op de werkposten. De teamleden in de kantoren fungeren voornamelijk als klankbord en zorgen dat de huishoudhulp zich ‘gehoord’ voelt”, voegt Erika Tuypens nog toe.
Uiteraard draagt een correcte, stipte en tijdige betaling bij tot dit gevoel van appreciatie. “Zoals velen, zien ook onze werknemers op de eerste van elke maand een aantal betalingen geregistreerd op hun bankrekening zoals huurgeld, afbetaling lening, onderhoudsgelden enzovoort”, somt Tuypens op. “Gezien de dienstenchequemarkt gereguleerd wordt via uurlonen, is het noodzakelijk de laatste werkdag van de maand af te wachten alvorens er een juiste afrekening kan worden opgemaakt.”
De wet en de bijhorende cao’s voorzien een stipte en correcte betaling van het loon. Zo is het in de sector van de dienstencheques gebruikelijk uiterlijk de 20ste van de maand een voorschot te betalen en het saldo dient uiterlijk op de 5de werkdag van de daarop volgende maand op de bankrekening van de dienstencheque-werknemer te verschijnen.
Wanneer evenwel een feestdag aan het begin van de maand valt met de daarbij horende banksluitingen, komt de betaling wel nog binnen de wettelijk bepaalde tijd op de rekening maar in praktijk is dit vaak zeer oncomfortabel in functie van geplande vaste betalingsopdrachten. Dit kan leiden tot heel wat kopzorgen en frustraties bij de werknemers.
“Vandaar ons besluit en actiepunt om éénieder in de laatste dagen van de maand reeds een tweede, zo groot mogelijk voorschot uit te betalen”, getuigt Erika Tuypens. “Hiermee komen we nog een stap verder tegemoet in onze missie om ‘kwaliteit’ te bieden aan onze Dome Assistenten, en hierdoor onrechtstreeks ook aan onze klanten. Gehoord worden, veronderstelt immers dat er geluisterd wordt en dat daar vervolgens een verbeterings- of actiepunt aan gekoppeld wordt.”
“We zorgen met plezier voor het ontzorgen van onze medewerkers zodat zij op hun beurt hun toevertrouwde klanten kunnen blijven ontzorgen”, besluit Tuypens.
(pdb)
18 juli 2018Deze jonge talenten over de carrièremogelijkheden als je in Brussel aan de slag gaat
Word jij ook niet enthousiast van jouw aantal wettelijke vakantiedagen? Dan is jeugdverlof of Europees verlof misschien wel iets voor jou.
Op mijn afdeling is overwerken ingeburgerd. Wat winnen mijn collega's erbij om zo lang mogelijk op kantoor te blijven?
Werknemers die er voor kiezen om langere tijd bij hun werkgever te blijven, worden vaak beloond met een anciënniteitspremie. Dit zijn de voorwaarden.
Bij de federale overheid zijn diversiteit en inclusie geen holle woorden. Het thema leeft op de werkvloer! Twee medewerkers geven hun kijk...
De Young Talent Journey ondersteunt jonge starters om hun weg te vinden binnen Telenet. Dat is zeker niet altijd vanzelfsprekend als jonge werknemer.
Werkgevers plaatsen voor ondersteunende functies een goede talenkennis hoger op het verlanglijstje. En kennis van Frans in het bijzonder.
Steeds meer werknemers ruilen hun recht op een bedrijfswagen in voor een duurzaam mobiliteitsbudget. Hoe werkt het en waarvoor kun je het gebruiken?
De bouwsector kampt al jaren met personeelstekorten. Kan duaal leren - de schoolbanken afwisselen met praktische ervaring op de werf - een oplossing bieden?