Loonblokkering: hoe vraag je toch een loonsverhoging?
De regering heeft een loonblokkering opgelegd. Maar in de praktijk blijven individuele loonsverhogingen nog altijd mogelijk. Hoe pak je dit best aan?
Het lijkt logisch dat een loonsverhoging de productiviteit van werknemers doet toenemen. Het onderzoek van Harvard-professoren Duncan Gilchrist, Michael Luca en Deepak Malhotra toont aan dat dit wel degelijk het geval is, maar enkel wanneer de opslag gepresenteerd wordt als een geste.
In hun studie moesten de 266 participanten, die in drie groepen werden verdeeld, een computertaak uitvoeren. De eerste groep kreeg hiervoor 3 dollar per uur, de tweede 4 dollar en de laatste groep ontving 3 dollar die nadien verhoogd werd tot 4 dollar 'omdat er nog budget over was'.
Tussen de eerste en de tweede groep waren er geen verschillen op vlak van inspanningen en prestaties. Een hogere beloning leidt dus niet automatisch tot betere prestaties.
De resultaten bij de derde groep waren opvallender. Zij kregen eerst 3 dollar per uur, maar later ook nog een loonsverhoging van 1 dollar die niet samenhing met prestaties. Deze extra dollar werd bijgevolg gezien als een geschenk, een geste van de 'werkgever' die evengoed had kunnen verzwijgen dat het budget groter was dan gedacht.
"Diegenen die een dollar extra kregen, werkten significant harder dan de deelnemers uit de twee andere groepen", aldus Malhotra. Deze deelnemers wilden namelijk hun waardering voor deze geste tonen door extra te presteren. De productiviteit van de 'geschenkgroep' lag ongeveer 20 procent hoger dan die van de andere groepen. Bij de meer ervaren medewerkers bleek de boost in productiviteit zelfs nog hoger. Daarnaast was de geschenkgroep ook meer gefocust tijdens de taak.
Volgens Malhotra moeten bedrijven dus niet alleen nadenken over hoeveel ze hun werknemers willen betalen, maar ook op welke manier ze dit doen. Dezelfde vergoeding kan immers op verschillende manieren gepresenteerd worden, waardoor ze minder of meer gewaardeerd zal worden en tot een hogere of lagere productiviteit zal leiden.
Daarnaast vindt Malhotra het ook belangrijk om rekening te houden met andere factoren, zoals erkenning, respect, autonomie … die medewerkers kunnen motiveren. "De sleutel is om te begrijpen dat je met mensen te maken hebt die niet alleen hard werken omwille van financiële prikkels, maar ook door een hele reeks van andere factoren."
(nm) – Bron: Hbswk.hbs.edu
19 november 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
De regering heeft een loonblokkering opgelegd. Maar in de praktijk blijven individuele loonsverhogingen nog altijd mogelijk. Hoe pak je dit best aan?
Een minderheid (12 procent) van de HR-managers vindt het ongepast om momenteel een loonsverhoging te vragen gezien de huidige economische toestand.
De 'Twee Pizza's'-regel van Jeff Bezos, oprichter en CEO van webwinkel Amazon.com, is volgens hem dé manier om efficiënt te vergaderen ...
Na een drukke werkweek toch de indruk hebben dat je maar weinig gedaan hebt. Herkenbaar? Welke zes zaken zijn absoluut nefast voor je productiviteit?
7 op de 10 Belgen vinden dat liefdesrelaties op het werk geen invloed hebben op de productiviteit van de (verliefde) werknemers.
Af en toe een beetje duimendraaien blijkt dan toch niet zo slecht. Daarom: zes tips om het maximum uit dat nietsdoen te halen!
Opslag of promotie krijgen is nooit gemakkelijk, en zeker niet in crisistijd. Het is iets dat jij wil, en je baas (meestal) niet. Hoe lukt het wel?
Je bent er helemaal klaar voor om eindelijk die loonsverhoging aan je baas te vragen. Maar wat gaat er door je baas heen wanneer je de bewuste vraag stelt?
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!