Teamwork
Vorige

1 van 424

Volgende
Volgend artikel:

Drie verschillende brainstormtechnieken

Doet corona ons zwijgen op het werk?

ssssstt met vinger
Thuiswerken kan het risico versterken dat werknemers minder inspraak krijgen in beslissingen. “Laten wij nog wel het achterste van onze tong zien op al die virtuele check-ins?”, stelt Peggy De Prins van AMS, die het fenomeen onderzoekt.

Door al dat thuiswerk laten medewerkers minder spontaan van zich horen, ook bij moeilijke beslissingen. En omgekeerd: bazen toetsen hun beslissingen mogelijk veel minder af. “De informele dialoog tijdens de koffiemomenten is grotendeels weggevallen. Hierdoor vindt inspraak alleen nog via formele overlegorganen plaats”, aldus Peggy De Prins.

Volgens haar vergroot binnen organisaties, mede door de coronapandemie, de kans dat werknemers ‘stiller’ worden. “Ze lijken wat te berusten”, denkt ze. En ook binnen teams is er veel onzekerheid. “Kan je bijvoorbeeld nog rekenen op collegialiteit of solidariteit in je team? Zeker voor nieuwkomers is dit moeilijk in te schatten”, merkt De Prins op, die nog andere voorbeelden aanhaalt.

“Het ontslag van een collega vernemen via zo’n Teams-vergadering is zwaar. Emoties of verzet tonen vloekt met zo’n virtueel kanaal. Sommige gesprekken voer je gewoon beter in het echt.”

Klok teruggedraaid

Door corona lijkt de klok in bedrijven bovendien teruggedraaid te worden. “De voorbije jaren was er veel aandacht voor inspraak en participatie”, stelt ze. Maar nu liggen de kaarten anders.

“Thuiswerken wordt meer en meer de norm. Het belooft ook in post-coronatijden nog knap lastig te worden om de ‘echte’ temperatuur op de werkvloer te voelen. Daarom moeten bedrijven en hun mensen dialoog en inspraak dringend op de agenda plaatsen.” 

(William Visterin)

21 juni 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook