Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Doe jij ook aan rage-applying?

rage applying
Je komt thuis na een lastige dag op je werk. Je begint uit frustratie en ‘wraak’ volop te solliciteren op meerdere vacatures tegelijk. Dit zogenaamde ‘rage-applying’ is een vaak voorkomend fenomeen, dat diverse aanleidingen kan hebben.

Rage-applying komt voornamelijk door een zogenaamde toxische bedrijfscultuur. Uit een recente poll van staffing specialist Walters People bij 5.700 Belgen blijkt dat 47% van de Belgische werknemers in de vier maanden ervoor net om die reden besloot om volop uit te kijken naar een nieuwe job.

Maar dat is niet de enige reden. Bijna één op drie (31%) werknemers gaf de schuld aan een slechte balans tussen werk- en privéleven. Voor één op vijf bleek het mislopen van een promotie of loonsverhoging de hoofdreden om in sollicitatiemodus te schieten.

Doe de test: Is jouw werk-privéleven in balans?

Niet alleen loonkwesties

”We zien op dit moment nog altijd een kandidaat-gedreven markt, met meer jobs dan beschikbare werkkrachten. Het fenomeen rage- applying is dus iets dat organisaties zich op dit moment écht niet kunnen veroorloven”, stelt Özlem Simsek van Walters People.

Opvallend is dat het dus niet hoofdzakelijk loon- of promotiekwesties zijn die tot overhaast solliciteren leiden, maar de werkomgeving zélf. “Een toxische werkcultuur kan een tijdje onzichtbaar blijven voor de werkgever, maar het domino-effect op het geluk van werknemers is aanzienlijk”, klinkt het. “Denk bijvoorbeeld aan een verminderde productiviteit of algemeen gebrek aan motivatie en doorzettingsvermogen.”

Tips: Werk minder, leef beter: 6 tips

Wat is toxisch?

Een toxische werkomgeving is een werkplek die wordt gekenmerkt door negativisme en een algemeen gevoel van disfunctioneren. ‘Kliekjes’ op de werkvloer en roddels zijn voor 44% van de werknemers de voornaamste oorzaak van een toxische werkplek. Dat blijkt uit de poll van Walters People.

Een niet-inclusieve omgeving volgt op de tweede plaats (28%), maar ook een sterke hiërarchische structuur blijkt voor één op de vijf werknemers een oorzaak voor een toxische werkomgeving.

Lees ook: Zit jij in een giftige werkomgeving? Herken de signalen!

Volgens Simsek moeten organisaties, en hun managers, ervoor zorgen dat managers zich er goed van bewust zijn dat de moraal van het team en een positieve werkomgeving belangrijke kernverantwoordelijkheden zijn. Ook een anoniem onderzoek onder de werknemers kan helpen om naar de werksfeer te peilen.

“Helaas doen te weinig werkgevers dat op regelmatige basis”, vindt ze. Vaak wordt er in een persoonlijk gesprek of tijdens het jaarlijks evaluatiemoment gepolst naar werksfeer en bedrijfscultuur. Sommige medewerkers zullen daar heel eerlijk op antwoorden, anderen durven misschien niet zo rechtuit te zijn tegenover hun leidinggevende.”

Ontdek: Hoe ga je om met een toxische manager?

Wat maakt een werkcultuur toxisch?

  1. Kliekjes’ op de werkvloer en roddels (44%)
  2. Een niet-inclusieve omgeving (28%)
  3. Een sterke hiërarchische structuur (20%).

(William Visterin) - Bron: Robert Walters, 2023

18 juli 2023
Anderen bekeken ook