Hybride werken vs. op kantoor: wat is het productiefst?
Nergens beter dan thuis… of toch beter op kantoor?
Op sociale media zoals TikTok floreren hashtags als #FakeProductivity en #LookingBusy. Video's met tips om ‘druk te lijken’ trekken miljoenen views.
Suggesties voor task masking variëren van ‘met laptop rondlopen’ en ‘af en toe zuchten door schijnbare inspanningen’ tot ‘serieuze gezichtsuitdrukkingen maken tijdens telefoongesprekken’.
Omgaan met een luie collega: 10 tips
Verschillende factoren dragen bij aan de opkomst van task masking op de werkvloer. Deze omvatten weerstand tegen terug-naar-kantoor-verplichtingen, werkplekken waar erg in de gaten wordt gehouden of je echt wel werkt en een groeiende angst voor burn-out of zelfs ontslag.
“Je moet weten dat voor veel Gen Z'ers die tijdens de pandemie de arbeidsmarkt betraden, dit de eerste keer in hun carrière is dat ze worden geacht op een kantoor te werken”, zegt Amanda Augustine, loopbaanexpert bij HR-platform Career.io, in het vakblad People Management. “Maar bedrijven die van hun werknemers eisen dat ze terugkeren naar kantoor, zeggen eigenlijk dat fysieke aanwezigheid gelijkstaat aan productiviteit”, zegt ze. Met hun TikTok-filmpjes laten Gen Z’ers zien dat dit niet per se het geval is.
Veel van hen wenden zich, volgens haar, tot task masking als een zogenaamd copingmechanisme om met die nieuwe situatie op kantoor om te gaan. Jonge generaties voelen zich vaak gedwongen om te bewijzen dat ze altijd productief zijn. “Vooral in omgevingen waar je onbewust wordt aangespoord om altijd bezig te lijken”, zegt ze. Of om te voorkomen dat ze worden beoordeeld of bestempeld als lui, zeker nu het economisch wat minder lijkt te gaan en ze hun job willen behouden.
Lees ook: Wat vinden Gen Z en millennials belangrijk op het werk?
Helemaal nieuw is de trend natuurlijk niet: ook in het pré-smartphone- en pré-laptop-tijdperk kon je – voorovergebogen over een papieren dossier - je werk maskeren. Al is het in het digitale tijdperk natuurlijk eens zo makkelijk. En bovendien is het niet iets exclusiefs voor de jongere generatie. Task masking is dus niet alleen van alle tijden, maar ook van alle leeftijden.
In elk geval kunnen de negatieve gevolgen significant zijn. Om te beginnen lijkt het je eigen efficiëntie niet te verbeteren. Het creëert ook een valse indruk van productiviteit waarbij managers denken dat medewerkers effectief bezig zijn terwijl ze dat niet zijn.
Bovendien kan task masking leiden tot spanningen binnen teams, vooral wanneer sommige medewerkers worden beloond voor zichtbare activiteit zonder evenredige bijdrage of resultaten.
Niet harder maar slimmer werken: 6 tips
HR-professionals kunnen volgens experts als Augustine verschillende strategieën inzetten om task masking tegen te gaan. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met medewerkers vormt om te beginnen de basis voor een werkcultuur waarin task masking minder kans krijgt.
Ook regelmatige feedbackgesprekken moeten managers helpen om voortgang te monitoren en te ondersteunen waar nodig. En natuurlijk moeten managers beseffen dat het normaal is om ups en downs te ervaren gedurende de dag. We zijn niet altijd even productief.
Bovenal is het stellen van duidelijke, meetbare doelen essentieel. Waarbij je dus échte output waardeert boven zichtbaarheid. Want wanneer een werkplek uiterlijk vertoon hoger inschat dan echte resultaten en productiviteit, is task masking nooit ver weg.
Extra: Verdubbel je productiviteit in 4 stappen
(William Visterin)
11 april 2025Nergens beter dan thuis… of toch beter op kantoor?
‘Jongeren weten niet meer hoe ze moeten werken’. Die gedachte is wel héél kort door de bocht. Weten jongeren tegenwoordig goed wat ze willen?
Precies een kwart van de werknemers zijn ‘nachtuilen’. Voor ruim vier op de tien werknemers heeft de ochtendstond dan weer goud in de mond...
De belangrijkste vaardigheid voor kantoorwerkers in de huidige tijd is time management. Want iedereen heeft dagelijks exact 24 uur te besteden...
Samenwerken met een ontzettend luie collega kan voor de nodige ergernissen zorgen. Om een woede-uitbarsting te vermijden, volg je best de volgende tips.
Het is een heel typische functie bij Colruyt Group: vijftig werkvereenvoudigers kijken waar het werk efficiënter kan verlopen. En vooral ook duurzamer.
Gen Z kijkt met andere ogen naar de wereld, waardoor ze zich op het werk mogelijk ook anders gedragen. Wat moet je weten over de professionele omgang met Gen Z?
Over de integratie van millennials en Gen Z’ers op de arbeidsmarkt is al heel wat inkt gevloeid. Maar hoe zit het nu écht?
Iedereen kan wel eens een slechte dag hebben, maar sommige collega’s neigen toch meer naar lui dan naar een tijdelijke dip. Hoe pak je dat aan?