Waarom wordt thuiswerken steeds meer teruggeschroefd?
In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
In ons land kan 46% van de werkenden telewerken. Dat blijkt uit een grootschalige studie van adviesbedrijf PwC bij 56.600 respondenten, van wie 1.000 uit België. Voor medewerkers uit de gezondheidssector is telewerk het minst vanzelfsprekend.
Twee op de drie Belgische telewerkers (68%) werkt hybride: deels thuis en deels op kantoor. In ons land is de op een na grootste groep van potentiële telewerkers (19%) amper op kantoor te zien: zij werken volledig thuis of op een andere locatie, zoals een coworking space. Tot slot zijn er ook potentiële telewerkers die toch voltijds op kantoor werken. In België is dat ongeveer een op de acht (13%).
CHECK: De voor- en nadelen van hybride werken
Opvallend: bijna de helft van de Belgen (43%) geeft aan dat ze in het afgelopen jaar ook vanuit het buitenland telewerkten, met medeweten van hun leidinggevende. Vanuit het buitenland werken zónder medeweten van de leidinggevende – een opkomend gebruik dat ook ‘quiet vacationing’ genoemd wordt – blijkt met 6% in België nog eerder beperkt.
Ontdek: Welke steden zijn het meest geschikt voor afstandswerk?
Lees ook: Hoe strikt zijn de regels rond telewerk?
(William Visterin) - Bron: Go for happy! Magazine
31 oktober 2024In Amerika vragen steeds meer ondernemingen een grotere aanwezigheid op kantoor en het lijkt erop dat België volgt.
Meer dan 3 jaar na het uitbreken van de pandemie willen we niet meer terug naar het 100% kantoorregime van toen. En toch zien we een kleine kentering...
De wens naar een hybride werkritme is soms zó groot dat het een breekpunt is voor werknemers als ze het niet krijgen. Gevolg? Quiet quitting. Maar wat is dat nu precies?
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?
Dat een hybride werkregime voor een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen?
De mogelijkheid om vanop afstand te kunnen werken is vaak een doorslaggevende factor tijdens sollicitatiegesprekken. Ontdek hier de redenen.
Hoe zit dat ook alweer met die regels en afspraken van telewerk? Wij namen polshoogte bij een juridisch expert die je wegwijs maakt in wat mag, en wat niet.
Acht werkgevers uit de hoofdstad gingen met elkaar in conversatie over hybride werken en een beleid rond work-life balance.
Even nood aan verandering van omgeving? Steeds meer mensen vertrekken op workation om werken met vakantie te combineren. Wij delen alvast zes tips om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken!