Waarvan komt jouw uitstelgedrag?
Niemand wordt als uitsteller geboren. Maar waar komt uitstelgedrag dan vandaan? En wat kan je doen om er komaf mee te maken?
Schuif jij ook wel eens lastige of vervelende taken voor je uit? Je bent niet de enige. "Uitstelgedrag is voor velen van ons een probleem", vertelt Slow Working trainer Heidi Does. "We weten dat we belangrijke dingen te doen hebben, maar toch beginnen we er niet aan, om welke reden dan ook."
"Het resultaat van uitstelgedrag is voor iedereen hetzelfde: er blijven taken liggen. Toch manifesteert uitstelgedrag zich op verschillende manieren. We hebben allemaal wel een favoriete manier om dingen op de lange baan te schuiven, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust."
Doe dan snel de test hieronder. Je vindt 30 kenmerken van uitstelgedrag. Omcirkel of schrijf het nummer op van die kenmerken die je herkent bij jezelf. Daarna kan je snel checken welk type uitsteller jij bent.
Dan ben je een Uitstekende Uitsteller. Je gaat voor perfectie. Dat werkt soms zo verlammend, dat je maar moeilijk aan een taak begint. Ook het afronden ervan stel je soms uit.
Dan ben je een Dromerige Uitsteller. Je kan zo opgaan in dagdromen, dat je het lastig vindt om je ideeën om te zetten in een concreet plan van aanpak.
Dan ben je een Piekerende Uitsteller. Bij elke beslissing sta je lang stil bij de mogelijke negatieve gevolgen. Dat maakt dat je maar langzaam op gang komt of zelfs ergens helemaal niet aan begint.
Dan ben je een Opstandige Uitsteller. Als jij het idee hebt dat anderen bepalen wat jij wel of niet moet doen, kom je niet in beweging. Je gebruikt uitstellen als een vorm van stil verzet.
Dan ben je een Op het Randje Uitsteller. Je houdt van een uitdaging en hebt een hekel aan saaie of alledaagse bezigheden. Je presteert het best onder druk. Denk je.
Dan ben je een Blije Helper. Je staat altijd voor anderen klaar. Je helpt met zaken die voor hen belangrijk zijn. Dit gaat ten koste van je eigen wensen en behoeften.
"Weten welk type uitsteller je bent, is handig. Want met herkenning komt begrip en met begrip komt meer grip op je uitstelgedrag", weet trainer Heidi Does uit ervaring.
Deze test is een vereenvoudigde testversie van uit het boek ‘It’s about time: the 6 styles of procrastination and how to overcome them’ door Linda Sapadin.
Op de website van Heidi Does kan je het gratis mini e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aanvragen, inclusief 10 doe-het-zelf oefeningen.
(mr)
19 februari 2015Niemand wordt als uitsteller geboren. Maar waar komt uitstelgedrag dan vandaan? En wat kan je doen om er komaf mee te maken?
Johan D’Haeseleer, timemanagementcoach, heeft een methodiek ontwikkeld om meer controle over je werk te krijgen. 8 praktische tips om tijd te winnen!
Probeer geen gewoonte van overwerken te maken, voor je het weet, zit je met een burn-out. Maak snel komaf met al dat overwerken aan de hand van deze tips!
De verleidingen van koffie, e-mail, Whatsapp en games als Wordfeud slokken al gauw gemiddeld zo’n twee uur werktijd per dag op!
De ideale oplossing voor ‘shitjobs’ die elke werknemer heeft is een wekelijks ‘shituur’. Tijdens dit uur geldt er maar een regel: ‘ik doe het nu!’.
Waarom niet af en toe zaken uitstellen? Als je het op een slimme manier doet, kan het leiden tot meer succes en geluk ...
In de meeste gevallen blijken mensen met uitstelgedrag productiever te zijn dan gedacht. Uitstellers zijn namelijk vaak 'gestructureerde uitstellers'.
Met een job in de horeca zit je gebeiteld als je houdt van variatie en veel sociaal contact. Maar kan je er ook genoeg mee verdienen?
De belangrijkste vaardigheid voor kantoorwerkers in de huidige tijd is time management. Want iedereen heeft dagelijks exact 24 uur te besteden...