Het loon van een doctoraatsbegeleider: 2.350 euro netto
Jobat vroeg doctoraatsbegeleider Frank Delattin (29) uit Brussel hoeveel hij verdient. Zijn netto maandloon? Ontdek het snel.
“Ik heb geluk gehad”, zegt Marnix Beyen, hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen. “Aan het einde van mijn eerste postdoctorale mandaat van drie jaar was de pas opgerichte Universiteit Antwerpen haar geschiedenisopleiding aan het uitbouwen. Daar had ze uiteraard personeel voor nodig. Bovendien waren er toen minder mogelijkheden om te doctoreren, waardoor de kans groter was dat een doctoraatstraject ook tot een academische carrière leidde.”
Die situatie ziet er nu heel anders uit. Steeds meer studenten doctoreren. Het moet gezegd dat universiteiten daar zelf een hand in hebben. Doctoraatsstudenten leveren financiële steun op. Hoe meer doctorandi, hoe meer middelen. Het aantal openstaande academische posities aan universiteiten stijgt echter niet mee.
Het resultaat is dat een grote groep onderzoekers elders aan de slag moet. Dat verloopt niet altijd vlot. Zeer veel functies in de private sector die om een doctoraatsdiploma vragen, zijn er niet. Universiteiten zeggen dat bedrijven de voordelen en de waarde van een doctoraat onvoldoende naar waarde schatten. “Jonge doctores krijgen te horen dat ze té gespecialiseerd zijn, dat ze jaren in een ivoren toren hebben gezeten”, zegt Marnix Beyen.
Om daar wat aan te doen, besloot de Universiteit Antwerpen, net als heel wat andere universiteiten, een doctoraatsschool op te richten: de Antwerp Doctoral School. Zo wil de universiteit haar doctorandi beter voorbereiden op een latere carrière, zowel binnen als buiten de academische wereld. “Doctoraatsstudenten krijgen daardoor veel meer begeleiding dan vroeger. Toen werkte je jaren aan je onderzoek en dat was het”, herinnert Marnix Beyen zich.
Nu worden doctoraatsstudenten van dichtbij opgevolgd, moeten ze tussentijdse rapporten schrijven en krijgen ze de kans om trainingen te volgen in communicatie, presentatietechnieken, leiderschap en management.
Studenten verwachten dat ook, weet de professor. “Ze willen dat de unief een coach is die hen begeleidt.” Aan de Universiteit Antwerpen verdedigen jaarlijks meer dan tweehonderd doctoraatsstudenten hun proefschrift. Dankzij de Antwerp Doctoral School spenderen ze de jaren die daar aan voorafgaan niet als ‘eenzame onderzoeker’.
Doctorandi kunnen hun onderzoeksinteresse delen met andere specialisten, de passie voor hun vak uitdragen bij studenten. Ze krijgen ook de kans om internationaal ervaring op te doen, te leren van collega’s en competenties te verwerven die nuttig zijn voor een latere professionele loopbaan.
(wv)
18 oktober 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Jobat vroeg doctoraatsbegeleider Frank Delattin (29) uit Brussel hoeveel hij verdient. Zijn netto maandloon? Ontdek het snel.
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) zet volop in op de hr-ondersteuning van onderzoekers. Interview met Elisabeth Monard.
De Nijmeegse onderzoekers Maarten Wolbers en Marloes De Lange (Radboud Universiteit) buigen zich over de problematiek van de jeugdwerkloosheid in Europa.
We vroegen Kim De Naeghel (25) uit Antwerpen hoeveel zij verdient ...
Wie zich thuis eenzaam voelt, kan z'n laptop meenemen naar een coworking space. Maar waarom nodig je niet wat vrienden uit om samen thuis te werken?
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
Jezelf aanmoedigen? Hoe doe je dat precies? We denken niet altijd aan onszelf wanneer we een schouderklopje willen geven. Toch kan het erg nuttig zijn.
Steeds meer werknemers kiezen ervoor om extra vakantiedagen te kopen. Maar waarom?
Je moet al lang een taak afwerken, maar het blijft maar liggen en toch zit het continu te malen in je hoofd. Heel normaal, maar je kan er ook iets aan doen.