Studentenjob op je cv maakt geen verschil
Een studie van de UGent toont aan dat een studentenjob de kansen op werk niet verhoogt en dat het soms meer kwaad doet dan goed.
Bijna vier jaar geleden startten Sander (21) en Kobe (20) hun carrière als dj op verjaardagsfeestjes en fuiven. Voor de prille twintigers met een voorliefde voor balkanmuziek de start van een onverwacht succes. Inmiddels gaat het zo goed met het dj-duo dat Tsiganisation Project deze zomer op festivalaffiches in binnen- en buitenland prijkt. Je zou bijna vergeten dat de twee vrienden ondertussen ook nog gewoon student zijn. Kobe leunt met zijn studie kunst- en cultuurbemiddeling aan de Karel de Grote-Hogeschool het dichtst aan bij zijn alter ego als dj. Sander bekijkt het ruimer: hij studeert nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool. Al is de combinatie zeker niet evident, vertelt Sander.
"We draaien meestal in het weekend. Voor ons is dat hetzelfde als feesten. In die zin verschillen we niet van andere studenten die uitgaan, al staan zij dan aan de andere kant van de draaitafel. Toch blijft het best een zware combinatie. Binnenkort zal ik het feesten trouwens even moeten laten om enkele herexamens tot een goed einde te brengen. In de maand september staat onze agenda dan weer stampvol: er zijn weekends dat we tot vier keer moeten optreden. Dat zijn van die dagen waarop we een chauffeur nodig hebben om nog veilig van de ene naar de andere plaats te geraken. Oktober is veel minder druk. Ideaal, want dan begint het nieuwe academiejaar en hebben we meer tijd nodig voor onze studies."
Vroeger heb ik zowat alle soorten vakantiejobs uitgeprobeerd, en meestal amuseerde ik me daar wel mee. In een restaurant werken vond ik enorm plezant. Ik probeerde er ook altijd zelf iets leuks van te maken. Toen ik werkte als magazijnier, zorgde ik er bijvoorbeeld voor dat ik met de vorklift door het magazijn mocht rijden. Zo werd het toch een beetje speciaal. Anderzijds weet je stiekem wel dat je dat soort werk niet heel je leven wil doen. ‘Zie toch maar dat ge uw diploma haalt’, dacht ik dan wel eens. Tegenwoordig hoeven we niet meer op zoek te gaan naar een vakantiejob. Dat zou een beetje belachelijk zijn: gaan draaien op feestjes is in onze ogen de ultieme vakantiejob. We hebben een enorm drukke zomer. Ik denk zelfs dat we deze maanden kunnen leven van onze optredens. Al moeten natuurlijk ook wij belastingen betalen. En we hebben heel wat onkosten, zoals voor het reizen en het nodige materiaal.
Veel studenten nemen een vakantiejob om op reis te kunnen gaan. Omdat onze zomer helemaal is volgeboekt, hebben we zelden tijd om te reizen. Daar hebben we een uitstekende oplossing voor gevonden: we doen gewoon een aantal sets in het buitenland. Op die manier kunnen we toch een aantal citytrips meepikken. Zo gingen we dit jaar al naar Wenen en binnenkort is Barcelona aan de beurt. In het buitenland optreden blijft bijzonder: het is geweldig om geconfronteerd te worden met een ander publiek. De mensen dansen anders, ze reageren anders.
Ik heb onlangs ontdekt dat 24 procent van onze fanbasis bestaat uit vrouwen tussen 18 en 24 jaar. Dat is toch niet slecht (lacht). Ik hoor soms wel eens dat iemand op een podium vanzelf een stuk aantrekkelijker wordt. Maar over het algemeen valt het goed mee: we hebben nog geen bescherming nodig. Kobe heeft een lief, ik heb daar geen tijd voor (lacht). De vriendin van Kobe gaat trouwens overal mee naartoe. Ze is een beetje onze roadmanager.
Dat zou betekenen dat we moeten rondkomen met wat we doen. Meestal wil dat zeggen dat je muziek moet beginnen draaien die je niet graag draait, of dat je op plaatsen moet staan waar je niet graag staat. Op dit moment doen we alles op eigen initiatief. Dat willen we graag zo houden. Bovendien is een leven als dj enorm vermoeiend, je mag dat niet onderschatten. Al besef ik maar al te goed wat voor bevoorrechte gelukzakken wij zijn. We hebben vrienden die heel hard moeten werken voor hun geld, terwijl wij mogen feesten met een paar duizend mensen als publiek. Het geeft een enorme kick om te draaien voor zo’n grote massa. Je kan zoiets niet beschrijven. Dat is puur geluk.
(mo) - Foto: (kb)
6 augustus 2010Een studie van de UGent toont aan dat een studentenjob de kansen op werk niet verhoogt en dat het soms meer kwaad doet dan goed.
Mijn baas zet me als jobstudent in voor allerlei klusjes. Maar mag ik ook elk type werk verrichten?
Naar schatting gaat deze zomer meer dan een half miljoen jobstudenten aan de slag. Dat is een recordaantal.
Jongeren zien geld niet meer als hoofdmotivatie voor vakantiewerk.
De Vlaamse student zit niet stil: 83% onder hen verdient een centje bij. Een op de vier (25,5%) werkt minstens 380 van de toegestane 475 uren per jaar.
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
De terrasjes lopen vol en daar zijn de jobstudenten! Zijn dit allemaal potentiële horeca-uitbaters, of zegt een studentenjob niets over hun latere job?
Je bent de ideale kandidaat en toch is er geen match met een mogelijke werkgever, hoe kan dat nu? Tijd om je soft skills in de kijker te zetten!
We vroegen Cédric Boetens (19) uit Deinze wat hij doet en hoeveel hij verdient…