Welzijn op het werk: bestaat er een recept voor?
We stelden de vraag aan Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere van de Vlaamse Overheid.
“Na m’n studies burgerlijk ingenieur ben ik in 2009 meteen aan de slag gegaan als projectingenieur bij de Vlaamse overheid. Ik wilde een job met maatschappelijke meerwaarde. Een interessant project waaraan ik meewerkte, was het ontwikkelen en onderhouden van meerdere peilmeetnetten. Zo’n net bestaat uit een honderdtal meters die continu het waterpeil van onze waterlopen meten, om zo tijdig te kunnen ingrijpen wanneer er overstromingen dreigen.
Of ik overwogen heb om in de private sector te starten? Er waren zeker aanbiedingen vanuit die hoek. Maar het totaalpakket van de Vlaamse overheid sprak me meer aan. Hier krijg ik de kans om projecten van a tot z te begeleiden. Dat soort ownership geeft mij veel voldoening.
Plus, ik bevind me hier in een positie waar ik iets aan de samenleving kan teruggeven. Die ‘return to society’ is een belangrijke drijfveer. Want als ingenieur hou ik van wiskundige en technische uitdagingen, maar ik ben tegelijkertijd ook een sociaal bewogen iemand. Daarom maak ik ook deel uit van de raad van bestuur van Unia. Ik wil graag m’n steentje bijdragen aan een menselijkere samenleving.
Een ander pluspunt van de Vlaamse overheid als werkgever: je krijgt groeikansen. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Zo coördineer ik nu een project waarbij we extra containercapaciteit voor de haven van Antwerpen creëren. Als ingenieur steek ik daar heel wat van op. Maar er is ook ruimte voor je persoonlijk ontwikkelingstraject. Zo kun je heel wat interessante opleidingen volgen en krijg je coaching. Reden genoeg om m’n toekomst hier verder uit te bouwen.”
Ontdek: Wat is het verschil tussen diversiteit en inclusie?
“Als data protection officer sta ik in voor de bescherming van persoongegevens. Dat gaat dan zowel over data van burgers als van onze medewerkers. Het is een inhoudelijk interessante job. Hij sluit bovendien aan bij iets waar ik gevoelig voor ben: de privacy van onze data.
Sinds september 2018 doe ik deze job. Voordien werkte ik op de integratiedienst van een gemeente. Of het toeval is dat ik voor een loopbaan bij de Vlaamse overheid kies? Toch niet. Voor mij was het belangrijk terecht te komen bij een werkgever die inzet op gelijke kansen. Zelf heb ik een lichamelijke beperking. Ik ben namelijk een rolstoelgebruiker en heb motorische problemen.
Ondanks die fysieke beperking slaag ik erin om m’n job te doen. Deels heb ik dat te danken aan de inspanningen die de Vlaamse overheid levert om bepaalde drempels weg te werken. Zo werden er in het gebouw bepaalde voorzieningen getroffen waardoor ik me met m’n rolstoel onafhankelijk kan bewegen. Ik kan hier deuren openen gewoon door op een knop te duwen. Er wordt rekening gehouden met m’n beperkingen en dat geeft me gemoedsrust.
Ik zou graag tot m’n pensioen voor de Vlaamse Milieumaatschappij blijven werken. Mij boeit vooral dat we rond heel actuele en pertinente thema’s werken. Wist je dat de Vlaamse Milieumaatschappij voorzitter is van de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid en in die hoedanigheid ook de droogtecommissie voorzit? Zo dragen wij als VMM-medewerkers dus ook ons steentje bij aan het beheersen van de klimaat-problematiek. Dit motiveert me enorm.”
TEST: Ben jij nog blij met je huidige job?
“Sinds 2008 werk ik voor de Vlaamse overheid. Het waren veertien boeiende jaren waarin ik de kans kreeg om aan heel wat interessante projecten mee te werken of ze te coördineren. In september 2021 maakte ik de overstap van Digitaal Vlaanderen naar het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken en werd ik afdelings-verantwoordelijke. Ik stuur zes teams van in totaal een veertigtal mensen aan. Samen leveren wij ondersteunende diensten voor onze hele organisatie.
Binnen het departement zetten wij sterk in op gedeeld leiderschap. We doen een appel op iedereen om zich te engageren om onze doelstellingen samen te realiseren. Strategische lijnen uitzetten samen met het managementteam is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van m’n functie. Maar om je strategie uit te voeren, wil je de teams helemaal mee hebben.
Daarom betrekken we de teams ook bij het bepalen van onze doelstellingen en het doorvertalen van onze doelen naar hun werk. Hoe kunnen we onze teams naar successen begeleiden? Voor mij is dat een prioriteit. Ik besteed dan ook veel aandacht aan coaching.
Zelf heb ik ook een coach. Of ik zelf nog verder wil groeien? Ik heb geen uitgestippeld carrièreplan. Wel weet ik dat de Vlaamse overheid een leerrijke en inspirerende omgeving is. Je kunt hier een beroep doen op een uitgebreid netwerk van experten. En dan is er nog de work-lifebalance. Geloof het of niet, maar ook die zit hier goed.”
Is jouw werk-privéleven in balans? Doe de test!
(Nathalie Dirix) - Bron: Go for happy Magazine
2 november 2022We stelden de vraag aan Stephanie De Wulf en Jessy Van Dousselaere van de Vlaamse Overheid.
Overheidsopdrachten verduurzamen: het is dé drijfveer voor Alexander Lemmens van Het Failitair Bedrijf en Sidney Verhulst van het Departement Omgeving.
Al kun je in een immens brede waaier beroepen ‘ambtenaar’ worden, toch bestaan er nog best wat vooroordelen over werken voor de overheid.
De Vlaamse overheid moet het tegen eind 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen. “We willen zorg dragen voor onze mensen en gemotiveerde ambtenaren houden!"
Michèle gaat met Kristina (zorganker kleuterschool Sint-Lutgardis Ganshoren) en Martijn (MIVB) in gesprek over hun jobinhoud, diversiteit en tweetaligheid.
Adel Mouchalleh is communicatieverantwoordelijke bij VDAB. “Iedereen die tot een minderheidsgroep behoort, is per definitie een bruggenbouwer.”
Diversiteit en inclusie zijn cruciaal. Maar wat is het verschil?
Anno 2023 zijn bij het solliciteren een cv, en eigenlijk ook een motivatiebrief, nog altijd aangewezen. En aan dat cv besteed je best de nodige aandacht.
Creatief zijn. Velen zien het als een opgave. Nochtans is creativiteit geen mysterieuze gave. Iedereen heeft het in zich. Jobat vertelt je hoe het moet!