Aangeboden door mycsn

Diversiteit en inclusie meer dan ooit van tel voor Limburgse arbeidsmarkt

Niet iedereen vindt even gemakkelijk de weg naar een geschikte job. Kortgeschoolden, 55-plussers, mensen met een functiebeperking of zij met een migratieachtergrond … staan voor extra uitdagingen bij het zoeken naar werk. Aan de andere kant staan werkgevers meer dan ooit voor een groeiend probleem: hoe vinden ze personeel te midden van een krappe arbeidsmarkt? Meer focus op inclusie en diversiteit zou wel eens (een deel van) het antwoord kunnen zijn.

Bedrijven die diversiteit omarmen, bewijzen vaak innovatiever en flexibeler te zijn – cruciale eigenschappen in deze snel veranderende tijden. Voor Limburg, waar de werkloosheidscijfers lager liggen  dan het gemiddelde in Vlaanderen, kunnen diversiteit en inclusie een voor de hand liggende weg vooruit betekenen. De vraag is niet meer óf we inclusie en diversiteit moeten integreren in een HR-beleid, maar hoe we dit het beste kunnen implementeren.

Toonaangevende Limburgse werkgevers Ziekenhuis Oost-Limburg, Greenyard Prepared, Hoogmartens Wegenbouw en VDAB delen hun visie over diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt. “De arbeidsmarkt zal divers zijn of ze zal niet zijn”, is alvast de stelling van Joris Philips (Provinciaal directeur VDAB). Aan de basis liggen de cijfers. Joris Philips (VDAB) “Limburg is met een werkzaamheidsgraad van 76,4% de sterkste stijger in Vlaanderen. Die hoge werkzaamheidsgraad in combinatie met de dalende werkzoekendegraad, véél vacatures en de aanhoudende vergrijzing geven krapteproblemen op de arbeidsmarkt. We moeten daarom inzetten op verschillende doelgroepen om meer mensen aan het werk te krijgen. Meer zelfs, het is vanuit de overheid onze opdracht om meer langdurig zieken aan het werk te krijgen. Door samen te werken met o.a. ziekenfondsen en het RIZIV willen we deze mensen aantrekken via o.a. opleidingen.”

Wees jezelf

Dat de zorgsector sterk vertegenwoordigd is in de lijst met knelpuntberoepen, is geen nieuws. Ook bij het ZOL zijn opleidingen cruciaal om nieuwe mensen aan boord te halen. Guido Van Hamme (personeelsdirecteur ZOL): “Een belangrijke doelgroep bij de zoektocht naar nieuwe medewerkers zijn mensen die bewust een carrièreswitch wensen te maken. We leiden hen op, zorgen voor een stageplaats en nadien voor een vaste werkplek. We kiezen daarnaast meer expliciet voor een inclusieve vorm van neutraliteit in ons ziekenhuis. Onze boodschap daarbij is: wees jezelf, en dat binnen het kader van ons ziekenhuis. Want inclusie moet hand in hand gaan met de dienstverlening naar onze patiënten.” Patricia Vrancken (Diensthoofd patiëntenbegeleiding ZOL): “Inclusie mag echter nooit ten koste gaan van de patiënt. Veiligheid is cruciaal. Je bent als patiënt immers afhankelijk van de zorgverlener. Dat is een verantwoordelijkheid van zowel zorgverlener als patiënt. We hebben ook een intercultureel bemiddelaar in huis die kan bemiddelen als er culturele verschillen tussen patiënt en zorgverlener in de weg zitten.”

Ontdek wat Limburg jou allemaal te bieden heeft!

Ondersteuning bij een goede integratie

Bij Hoogmartens Wegenbouw zijn de vijf kernwaarden van het bedrijf (grondig, veelzijdig, flexibel, doener en veilig) de leidraad bij de aanwerving van nieuwe mensen. Lennert Lemmens (Operationeel directeur Hoogmartens): “Die kernwaarden en mensen hun motivatie zijn voor ons cruciaal. Achtergrond of nationaliteit speelt geen enkele rol. Bij ons werken 7 verschillende nationaliteiten en dat loopt eigenlijk heel vlot. We doen er dan ook alles aan om deze mensen aan boord te krijgen én te houden.
Gemotiveerde medewerkers krijgen alle kansen om zich in onze organisatie te integreren en daarbij helpen wij hen graag op weg: we adviseren hen bij het vinden van de juiste instantie voor Nederlandse lessen, helpen hen bij de zoektocht naar huisvesting en medewerkers zonder rijbewijs worden met bedrijfsvervoer opgehaald waardoor ze zich snel integreren in onze allgroundersfamilie.”
En dat loont. Tom Hoogmartens (Gedelegeerd bestuurder Hoogmartens): “Ondanks al die verschillende achtergronden en culturen hebben we zelden te maken met conflicten. Integendeel, werknemers zijn dankbaar voor de kansen die ze bij ons krijgen. We kennen maar weinig verloop onder onze werknemers.”

Ook bij Greenyard Prepared zijn verschillende nationaliteiten aan de slag en is taalinzet een belangrijk onderdeel om nieuwe mensen vlot te integreren op de werkvloer. Atie Maessen (HR Talent Officer Greenyard Prepared): “Nederlands is bij ons de voertaal, maar we zorgen wel voor taalcoaching bij onze anderstalige werknemers. Dat is zeker belangrijk in functie van kwaliteit en veiligheid op de werkvloer. Ondanks een andere cultuur en moedertaal, zien we een mooie samenwerking tussen onze medewerkers.

Focus op mensen

Dat opleiding een cruciaal onderdeel is om vanuit diverse doelgroepen mensen aan het werk te krijgen, mag duidelijk zijn. Ook het aanwervingsproces an sich en carrière-pad verandert alsmaar. Joris (VDAB): “Vandaag is het zaaks om bij aanwerving in te zetten op competenties en niet zozeer op diploma. Open staan voor atypische diploma’s bij het aanwerven geeft werkgevers meer mogelijkheden. Opleiding is dan de volgende stap.”

Bij het ZOL is opleiden het nieuwe aanwerven. Guido Van Hamme (ZOL): “We kiezen hierbij volop voor functiedifferentiatie waarbij zorgteams zijn samengesteld uit mensen met uiteenlopende profielen. Werknemers krijgen ook meer mogelijkheden en kunnen doorgroeien dankzij de opleidingen die we ondersteunen. Vaak op de carrièreladder, maar soms ook horizontaal in een totaal andere functie”  Patricia Vrancken (ZOL): “We investeren niet alleen in nieuwe medewerkers maar ook in oudere werknemers. Zo kan een verpleegkundige met rugklachten bijvoorbeeld doorstromen naar een job als medisch assistent.”

Katrien Vandries ( HR Talent Officer Greenyard prepared) voegt toe: “Ook wij streven naar een zo goed mogelijke doorstroming voor onze werknemers. Het houdt mensen gemotiveerd. Daarom organiseren we ook ambitiegesprekken. We kiezen bewust voor een HR-beleid waarbij niet leiding geven centraal staat, maar het coachen van medewerkers.

Oproep voor het onderwijs

Vooraleer mensen zich kandidaat stellen, hebben ze een schooltraject achter de rug. De samenwerking met het onderwijs is voor werkgevers vandaag meer dan ooit van tel. Lennert Lemmens (Hoogmartens Wegenbouw): “We hebben een goede samenwerking met PXL. Maar het blijft voor onze sector erg belangrijk dat we jongeren meer richting technische en beroepsopleidingen sturen.” Bij Greenyard Prepared organiseren ze bijvoorbeeld niet alleen traditionele rondleidingen voor studenten maar koppelen ze er een workshop aan. En ook de eigen medewerkers die willen (door)groeien naar een technische functie, gaan terug naar de schoolbanken.

Tom Hoogmartens (Hoogmartens Wegenbouw) vult aan: “Het STEM-onderwijs is belangrijk voor onze tewerkstellingstoekomst. We moeten jongeren laten zien welke kansen werken in de bouwsector met zich meebrengt. Ouders moeten zich daar ook meer bewust van worden. Iemand die vandaag aan de slag gaat in de bouw, heeft mooie carrièrekansen en vaak een goede verloning.” Praktijkgericht onderwijs, oog voor diversiteit en inclusie bij aanwervingen, opleidingen en doorgroeimogelijkheden voor werknemers: dat lijken de schakels te zijn voor de tewerkstellingstoekomst in Limburg.

Ontdek alle verhalen over werken in Limburg!

    Voeg je CV toe
    Ontdek welke jobs bij je profiel passen door je CV op te laden.

    Ontvang per mail jobs op maat

    Ontvang nieuwe 'Jobat.be' jobs meteen in je mailbox.