Go for happy
Vorige

1 van 720

Volgende
Volgend artikel:

Waarom jij je werk maar niet gedaan krijgt

Dit zijn de beste werkplekken

Great Place To Work_Koen
Koen Dewettinck, CEO van Great Place To Work Belgium
Elk jaar maakt het Great Place To Work Institute Belgium de Best Workplaces van België bekend. Deze werkplekken worden op die manier ook erkend als een aantrekkelijke werkgever. Maar welke organisaties zijn Best Workplace? En vooral: waarmee maken die beste werkplekken het verschil?

1. Wanneer ben je een Great Place To Work?

Eerst even de aanpak toelichten. Het Great Place To Work Institute kijkt op twee manieren naar organisaties. Enerzijds, en dat is de belangrijkste, is er een bevraging bij de werknemers zelf, de zogenaamde vertrouwensindex. Die onderzoekt vijf dimensies: hoe ervaren medewerkers de geloofwaardigheid, het respect, de fairness van hun leidinggevenden? Ook brengt die index hun eigen trots en de collegialiteit in kaart.

“Haal je als organisatie meer dan 70 procent positieve beleving op de vertrouwensindex, dan mag je spreken van een great experience. Met dit resultaat krijgt een werkgever het certificaat 'Great Place To Work'. Concreet geven hierbij dus 7 werknemers op 10 een score van 4 of 5 op 5”, vertelt Koen Dewettinck, professor Human Resources bij Vlerick Business School en de nieuwe CEO van Great Place To Work Belgium. Dit jaar kregen 120 bedrijven het certificaat, maar daarom zijn ze nog geen Best Workplace.

4 leiderschap-checks: hoe doet jouw baas het?

2. Hoe word je dan een Best Workplace?

Naast de bevraging bij de werknemers is er een cultuuraudit die het HR-beleid van de organisatie evalueert, met focus op leiderschap, strategie en innovatie. “Je eindresultaat als Best Workplace wordt voor 75 procent bepaald door die vertrouwensindex en voor 25 procent door de cultuuraudit. Werknemers hebben dus een doorslaggevende stem”, stelt Astrid Vandenbroucke, manager Great Place To Work.

De lat ligt hoog. “De meeste bedrijven gaan op lange termijn met ons in zee”, weet Koen Dewettinck. Ze doen dat omdat ze hun personeelsbeleid en -aanpak willen verbeteren, en ook voor hun visibiliteit als werkgever. Cruciaal, zo benadrukken beiden, is dat de sleutel in handen van de medewerkers ligt. “Je doet niet mee aan Great Place To Work als je niet op een authentieke manier bezig bent met je mensen”, stelt Dewettinck.

Lees ook: Zo herken je een goede baas

3. Waarin maken Best Workplaces het verschil?

Er zijn enkele gebieden waar de beste werkplekken het verschil maken in vergelijking met organisaties die het Great Place To Work-certificaat (nog) niet hebben behaald. Credibiliteit is zo’n element. “Levert je management ook effectief wat het belooft?”, haalt Astrid Vandenbroucke aan. “Ook respect vanuit dat management is een belangrijk element. Zoekt het management bijvoorbeeld antwoorden op suggesties en ideeën?”

Elementen zoals credibiliteit, respect en het zogenaamde walk the talk blijken lastige aspecten om als organisatie hoog op te scoren. “Het is geen rocket science, maar het blijkt in de praktijk o zo moeilijk om het te realiseren”, stelt Dewettinck. Het moet namelijk vanuit de mensen (en managers) zelf komen. “Of zoals wij zelf ook vaak zeggen: HR kan geen compensatie zijn voor slecht leiderschap.

CHECK: Wat zijn de essentiële vaardigheden voor een leider?

4. Welke trends spelen mee?

Een trend die al langer opduikt, is de aandacht voor de individuele behoeften van werknemers. Best Workplaces durven individuele verschillen te omarmen, bijvoorbeeld om nieuw talent aan te trekken. “Die individualisering speelt dan bijvoorbeeld op het vlak van wellbeing of bij learning & development”, illustreert Astrid Vandenbroucke. “Het gaat om initiatieven die op niveau van de organisatie worden opgezet, maar wel erg gepersonaliseerd”, vertelt ze.

Een andere trend ligt in het verlengde hiervan: transparantie. “Je wilt als organisatie dan wel ingaan op de vraag naar individualisering, maar toch iedereen gelijke kansen blijven geven”, haalt ze aan.

Erkenning krijgen van zowel je management als teamleden is een trend die aan belang wint. Vandenbroucke ziet ook veel initiatieven in bedrijven om een open feedbackcultuur na te streven. “Met aandacht rond coaching, van loopbaancoaching tot individuele coaching.”

5. Welke Best Workplaces staan bovenaan?

Best Workplaces is op zich geen wedstrijd. Al eindigen sommige organisaties wel hoger dan andere in hun categorie (zie tabel), bepaald door de grootte. “Zo zit iedereen in zijn eigen gewichtscategorie”, stelt Dewettinck. Want vaak geldt: hoe groter een organisatie, hoe moeilijker om goed te presteren in de ranking. “Dat is logisch: een speedboot krijg je gemakkelijker gekeerd dan een olietanker”, vergelijkt Vandenbroucke.

In elk geval: ook dit jaar geldt dat de activiteit van de werkgever en de sector waarin de organisatie zich bevindt niet bepalend is voor je eindresultaat als Best Workplace. De lijst met goed presterende bedrijven is nog diverser geworden.

“We verwelkomen de laatste jaren ook meer en meer deelnemers uit bijvoorbeeld de zorg- en overheidssector”, ziet Dewettinck. “De bedrijven die instappen in het traject, nemen alsmaar verder toe. De schaarste op de arbeidsmarkt speelt daarin zeker een rol. Al gaat het ook verder dan dat. Er is ook gewoon meer en meer aandacht rond het meten van de cultuur in organisaties.”

Extra: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

Best Workplaces 2024 België

Kleine organisaties (20-99 werknemers)

1.  Ormit Talent 
2.  AFAS Software 
3.  Info Support 
4.  Juvah 
5.  Bright Plus 
6.  GS1Belux 
7.  Finsiders 
8.  Codit 
9.  Gentis 
10.  Ansys 

Middelgrote organisaties (100-249 werknemers)

1.  Bewire
2.  CornerBriX
3.  KIABI
4.  Geo Solutions
5.  Bluecrux
6.  AbbVie
7.  The Chemours Company
8.  Brunswick Marine
9.  Hamilton Bright
10.  Agilent Technologies

Grote organisaties (250-499 werknemers)

1.  Easi 
2.  Axxes 
3.  AE
4.  Unique
5.  Planet Group
6.  VGD
7.  Robert Half
8.  CTG Belgium & HS
9.  Hilti
10.  ACA IT Solutions 

Extra grote organisaties (500+ werknemers)

1.  Bank Van Breda 
2.  Pauwels Consulting
3.  Schoenen Torfs
4.  Democo
5.  Glowi
6.  Provincie
7.  Hema
8.  Anima

Drie special awards

  • Dit jaar werd een special award voor skills-based organisation uitgereikt aan CornerBriX, een organisatie die de expertise van haar werknemers centraal zet.
  • Een special award voor sustainable recognition ging naar Bank Van Breda. De bank creëerde een cultuur waarin elke medewerker wordt aangemoedigd om zijn of haar volledige potentieel te benutten.
  • En de special award for holistic wellbeing gaat naar Planet Group, dat het fysieke, mentale, emotionele en sociale welzijn van haar medewerkers bevordert.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine

20 juni 2024
Anderen bekeken ook