Deze 3 mensen bezitten meer dan 90 miljard euro
De 3 rijkste mensen ter wereld hebben maar liefst meer dan 85 miljard euro op hun rekening staan.
De lijst bevat de 10 rijkste mensen ooit. Dus het gaat niet enkel om dollarmiljardairs. Rijkdom werd in de loop der eeuwen op verschillende manieren gemeten. Zo is er financiële rijkdom en de rijkdom van grondbezitters bijvoorbeeld. Dat laatste is moeilijk om te zetten naar geld, maar Time Magazine deed een poging en maakte een lijst met de 10 rijkste mensen ter wereld (nu en vroeger).
Beginnen doen we met een hedendaagse naam. Iedereen kent Bill Gates, de oprichter van Microsoft. Hij was heel lang de rijkste man ter wereld, maar moest zijn plaats afstaan aan de man die nu op nummer 9 staat. De techgigant schenkt wel grote delen van zijn vermogen weg aan goede doelen en is oprichter van the giving pledge. Hij heeft beloofd om 95% van zijn rijkdom weg te schenken.
Zijn rijkdom wordt geschat op 93,2 miljard dollar (of 80 miljard euro).
Wie snoepte de huidige titel van rijkste man ter wereld af van Bill Gates? Dat is Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, één van de populairste online winkels ter wereld. Daarnaast richtte hij ook Blue Origin op. Een bedrijf waarmee hij munt wil slaan uit ‘betaalbaar’ ruimtetoerisme. Innovatief. En hij kocht ook The Washington Post.
Zijn fortuin? 141,3 miljard dollar (121 miljard euro).
Voor deze rijke heer duiken we terug in de tijd. Alan Rufus leefde van 1040 tot 1093. Hij was de neef van Willem de Veroveraar en won samen met zijn oom de Normandische verovering van Engeland. Hij kreeg na de verovering een belangrijk stuk grond in het noorden van Engeland. Toen hij stierf had hij 11.000 pond (12.500 euro). Hoewel dat maar weinig lijkt, stond dat toen gelijk aan 7% van BNP van Engeland.
Nu zou zijn fortuin omgerekend zo’n 166 miljard euro zijn.
Deze miljardair komt uit de 20ste eeuw. Deze bekende petroleummagnaat overleed in 1937 en werd maar liefst 97 jaar. Hij richtte ooit de Standard Oil Company op, het grootste petroleumbedrijf van de VS. Hij bezat op een bepaald punt 90% van alle olie. Dat leek te veel op een monopolie en het bedrijf werd opgesplitst in 34 kleine bedrijven. Hiervan kennen we nog steeds ExxonMobil, Chevron en BP.
Rockefeller was ook de eerste man die 1 miljard dollar vergaarde. Omgerekend zou zijn fortuin zo’n 400 miljard dollar (343 miljard euro) waard zijn.
De eerste dollarmiljardair was net als Gates en Bezos ook een filantroop. Hij spendeerde veel geld aan goede doelen en stak onder meer 250 miljoen dollar in zijn eigen organisatie, de Rockefeller Foundation. Die organisatie schoot vooral te hulp na de Eerste Wereldoorlog.
De industriële revolutie bracht niet enkel Rockefeller voort. Ook Andrew Carnegie snoepte mee. De man vergaarde vooral zijn geld tijdens de 19de eeuw. Hij overleed in 1919. Carnegie liet de olie-industrie over aan Rockefeller en focuste zelf op de staalindustrie met de Carnegie Steel Company.
Zijn fortuin wordt geschat op 404 miljard dollar (zo’n 347 miljard euro). Met zijn rijkdom bouwde hij om en bij de 1.689 openbare bibliotheken. Hij vond het duidelijk belangrijk om in kennis te investeren, want hij pompte ook enkele tientallen miljoenen in het Amerikaanse onderwijs.
Geen prettige man op de lijst, maar macht betekent geld en andersom geldt dat ook. De vroegere leider van de Sovjet-Unie stierf in 1953. Tot dan was hij leider (of alleenheerser) van een van de grootste naties ter wereld. Zijn vermogen is dus een land dat bijna 10% van het toenmalige globale brutoproduct vertegenwoordigde. Omgezet zou dat gaan om 7,5 biljoen dollar (6,4 biljoen euro).
In tegenstelling tot de voorgangers op de lijst was Stalin geen vrijgevig figuur en stond hij erom bekend om tegenstanders te vermoorden. Zo heeft hij zo’n 9 à 20 miljoen doden op zijn geweten.
Nog verder de geschiedenis in, is er Akbar de Grote. Deze man heerste van 1556 tot 1605 over het Mogolrijk. Dit land situeerde zich ongeveer ter hoogte van het huidige India en vertegenwoordigde toen 25% van het globale brutoproduct. Omgerekend: 18,75 biljoen dollar (of zo’n 16 biljoen euro).
Hij stond gekend als een groot leider en een visionaire keizer die tolerant was naar andere godsdiensten toe.
De top 3 begint ook met een keizer, maar deze regeerde nog een heel eind voor Akbar de Grote. Song Shenzong behoorde tot de Chinese Song-dynastie en regeerde van 1067 tot 1085. Onder hem was China toen al een van de meest lucratieve economieën ter wereld. Voornamelijk door technologische innovaties en een ‘modern’ belastingsysteem. Zij zorgden voor 25 tot 30% van het globale brutoproduct. Dat zou nu uitkomen op 18,75 tot 22,5 biljoen dollar (of 16 tot 19,3 biljoen euro).
Nee, niet Julius, maar Augustus. Een fortuin vergaard voor Christus. Augustus regeerde her Romeinse Rijk van 27 voor Christus tot 14 voor Christus. Na de moord op Julius Caesar. Hij is de man achter het Pax Romana en wist de feitelijke macht van een rijk dat ook zo’n 25 tot 30% van het globale brutoproduct betekende tot zich te nemen. Daarbij zou nog eens een persoonlijke rijkdom van zo’n 4,5 biljoen dollar komen.
Met stip op 1? De vroegere koning van Mali. Mansa Moussa leefde van 1280 tot 1337. Hij zou de rijkste man geweest zijn die ooit geleefd heeft. Dit kon doordat hij Timboektoe wist te veroveren. Hierdoor kwam zijn rijk tot aan de Niger en dus ook de belangrijkste handelsroutes van de transsaharahandel. Hij bezat ook de goudmijnen van Bambuk. Zijn grondgebied produceerde de helft van de wereldvoorraad aan goud. Het is dus niet moeilijk om te geloven dat zijn rijkdom niet uit te drukken valt in dollars, euro’s of eender welk ander bedrag of munteenheid.
(sjv) – Bron: Express Business
3 september 2018De 3 rijkste mensen ter wereld hebben maar liefst meer dan 85 miljard euro op hun rekening staan.
Jim Ratcliffe, de stichter van het chemiebedrijf Ineos. Dat blijkt uit de Rich List die het Verenigd Koninkrijk elk jaar publiceert. Maar wie is hij?
Als geld écht gelukkig maakt, dan moeten deze 10 mensen wel extreem gelukkig zijn. Reden: volgens Forbes zijn het momenteel de 10 rijkste mensen ter wereld.
Sinds de dood van Steve Jobs beheert zijn vrouw Laurene hun vermogen en dat maakt van haar de zesde rijkste vrouw ter wereld.
Het loon van Barack Obama is slechts een vijfde van wat Berlusconi verdient. Het loon van Herman Van Rompuy en Yves Leterme is nog minder: ...
Wie de ambitie heeft om succesvol en filthy rich te zijn, kan zich best laten inspireren door de meest succesvolle ervaringsdeskundige, Jeff Bezos.
3 procent van de Belgische bevolking mag zich miljonair noemen. Dat zet ons in de top 10 van rijkste landen. Wie blijft er ons voor en wie komt er na?
Je leest het goed: onze Belgische topvoetballers zijn het best betaald van allemaal. Dat blijkt uit een onderzoek van SportingIntelligence. Hun loon?
Op de werkvloer zijn diversiteit en inclusie belangrijke thema’s. Maar hoe zie jij dat zelf?