CV
Vorige

1 van 165

Volgende
Volgend artikel:

Een mooi cv zonder leugens

Dit woord is taboe op jouw cv

Dit woord is taboe op je cv
In de boeken van Harry Potter is er Voldemort. Of beter: Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Maar ook in jouw cv en sollicitatiebrief is er 1 woord taboe.

Het woord ‘ontslag’ kan je maar beter vermijden in je cv als je solliciteert. Opteer dan eerder voor ‘carrièreswitch’ of ‘nieuwe uitdaging’. “Wanneer je het zo beschrijft, maak je de recruiter gezond nieuwsgierig om meer over jou te weten te komen. Zo’n carrièreswitch kan het logisch gevolg zijn van een eerder ontslag”, stelt Eva Buyck, loopbaancoach bij Sterk op je werk.

Online solliciteren: tips & tricks

Let wel, je moet zo’n ontslag niet wegmoffelen. “Ik zou in elk geval eerlijk zijn in het mondelinge interview”, oppert Buyck. “Liegen is niet slim. Vertrouwen is immers de basis van een goede, duurzame samenwerking”, benadrukt ze. Maar een sollicitatiegesprek is en blijft een verkoopgesprek.

“Er is niks met een ‘herkadering’ van het woordje ontslag. Je brengt dezelfde boodschap, maar op een positieve manier.” En net positiviteit is een goede instelling bij het solliciteren. “Het leven zit immers boordevol mogelijkheden. Als er één deur sluit, gaat er wel een andere weer voor je open.”

Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!

Kortom, niet over ontslag schrijven dus. En dan in het gesprek eerlijk maar positief spreken over een carrièreswitch of nieuwe uitdaging als gevolg van een ontslag, raadt ze aan. “When the student is ready, the teacher appears”, haalt ze aan als bekend Engels gezegde. Wat betekent dat wanneer we klaar zijn om te leren en te groeien, we klaar zullen zijn om te luisteren en te handelen. Iets wat cruciaal is voor zo’n carrièreswitch.

E-gids: In 4 stappen naar een perfect CV

Bedankt voor mijn ontslag

Buyck bevestigt dat er niet alleen in brieven of cv’s een taboe rust op ontslag, maar dat het voor veel mensen ook persoonlijk lastig ligt. Het is nog vaak een taboe om er met anderen over te praten. Dat hoeft niet, vindt de loopbaancoach. “Ooit kreeg ik zelf mijn ontslag”, stelt ze. Dat was op dat moment natuurlijk niet fijn voor haar, maar draaide uiteindelijk helemaal anders uit.

“Ik heb mijn desbetreffende baas jaren later ontmoet en hem bedankt. Het was het mooiste cadeau, de mooiste leerervaring die hij me gegeven had”, stelt ze. “Zonder dat ontslag destijds stond ik niet waar ik nu sta in het leven.”

Ontslag gekregen: hoe moet het nu verder?

(William Visterin)

11 april 2024
Anderen bekeken ook