Hoe rekruteerders bedotten met je lichaamstaal?
Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek.
Je handdruk weerspiegelt wie je bent. Het laat de ander meteen weten hoe je ongeveer in elkaar zit, en hoe je je op een bepaald moment voelt. Dus ook werkgevers hebben meteen na de eerste handdruk door welk vlees ze in de kuip hebben. Dat kan zeker in je voordeel spelen, maar natuurlijk ook in je nadeel.
Of met andere woorden: je hebt weinig of geen zelfvertrouwen. En dat is wel de laatste indruk die je wil geven tijdens een sollicitatiegesprek. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hand van je eventuele toekomstige werkgever moet verbrijzelen. Een te harde hand komt al snel agressief over. Een handige tip: oefen je handdruk op een sinaasappel. Als je die niet laat vallen of tot moes knijpt, zit je helemaal goed.
Kortom: een stevige handdruk die je helemaal naar je toe trekt. Dat is absoluut not done. Het komt heel intimiderend over, en je geeft het gevoel dat je beter bent dan de ander. Je kansen op de job slinken met elke seconde dat je blijft trekken.
Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je krijgt een hand, en tegelijkertijd word je gegrepen bij je schouder. Vreselijk! Niet moeilijk, want zo wek je meteen de indruk dat de ander blij mag zijn dat je tijd vrijmaakt voor een babbel. Een beetje denigrerend, toch?
‘Vuistje!’ Elke tiener heeft het ooit in zijn leven weleens gezegd. Maar als je op zoek bent naar een job, is het hoog tijd om volwassen te worden. Heb je een volwassen man of vrouw voor je zitten? Gedraag je daar dan naar. Een vuistje is goed voor je twaalfjarig neefje.
Hoor je de vingers van je gesprekspartner kraken? Niet goed bezig. Zo lijkt het alsof je heel wat te bewijzen hebt, of juist heel wat te compenseren. En dat is niet iets waar werkgevers gelukkig van worden.
Op het verjaardagsfeestje van je kind, neefje of nichtje is dat oké. Maar niet als je met een potentiële werkgever praat. Je geeft meteen het gevoel dat je wel zelfzeker wilt zijn, maar eigenlijk bewijs je het tegendeel.
Hoe sneller, hoe beter. Maar niet als het om je handdruk gaat. Een te snelle, te korte handdruk is het perfecte bewijs dat je zenuwachtig bent, en zo snel mogelijk het gesprek achter je wilt laten. Niet meteen een goede indruk, dus!
Als je iemand op een begrafenis wilt laten weten dat je aan hem of haar denkt, dan is een handdruk met beide handen heel gepast. Maar niet op een zakelijk sollicitatiegesprek. Je potentiële nieuwe baas is geen familie, en hoogstwaarschijnlijk ook geen goede vriend of vriendin. Je laat dus best één hand achterwege.
Heb je ooit al iemand een hand gegeven die je maar niet losliet? Het enige wat je kunt doen is ongemakkelijk lachen en opnieuw knijpen in zijn of haar hand. Wel, datzelfde gevoel hebben anderen ook als jij blijft schudden.
Niet te kort, niet te lang, niet te slap maar ook niet te hard. Dat is de perfecte handdruk. Kijk ook zeker in de ogen en glimlach. Het levert je niet meteen een contract op, maar je bent toch al op de goede weg. En dat is uiteindelijk toch wat telt.
(dt/em) - Bron: Robert Half
18 juli 2016Je opsluiten in het kleinste kamertje. Dat is een gouden tip om het goed te doen tijdens een sollicitatiegesprek, presentatie of beoordelingsgesprek.
Je profiel op LinkedIn en Twitter verklapt meer dan je denkt. “Mensen vertellen al schrijvend meer over zichzelf dan ze denken.”
“Met de juiste beleefdheidsregels heb je - ongeacht je competenties - een streepje voor”, vindt etiquettespecialist Kevin Strubbe.
Herken de foute signalen die je met je lichaam kan geven, zodat je in de toekomst wél de juiste (lichaams)indruk geeft.
Of je nu arbeider bent, wielrenner, administratief bediende of salesmanager: je carrière naar het volgende niveau brengen start bij jezelf! 6 tips ...
Wie jou niet kent, gaat af op een eerste indruk. En die wordt voor slechts 7% bepaald door wat je zegt. Deze tips gaan over de andere 93%.
Ga je op vakantie? Vergeet je out-of-office niet! Wij lijsten alvast enkele originele exemplaren voor je op.
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Bedrijven maken voor hun sollicitatieprocedures steeds vaker gebruik van artificial intelligence (AI). Enkele tips voor het tijdperk van mens en machine.