Verkouden, maar geen corona: werken of niet?
Je staat op met een zwaar hoofd en een loopneus. Moet je dan naar het werk? Misschien is thuiswerk een optie. Lees hier wat je in zo’n situatie best doet...
Een nieuwe wet schaft het ziektebriefje van één dag af, en dit voor maximaal drie keer per jaar. Opgelet: deze maatregel geldt niet in alle bedrijven, maar alleen voor organisaties met minstens 50 werknemers. In totaal gaat het om 1,9 miljoen werknemers, die voortaan minder naar de dokter zullen gaan voor zo’n ééndagsbriefje.
De vrijstelling geldt zowel voor een ziekte van één dag, als voor de eerste dag van een langere ziekteperiode. Een medisch attest vragen is een gangbare praktijk, maar niet wettelijk verplicht. Heel wat CAO’s en arbeidsreglementen zullen aangepast moeten worden, in organisaties met minstens 50 werknemers.
Ontdek: Mag ik thuisblijven als ik ziek ben?
“Enkel kmo’s met minder dan 50 werknemers kunnen wel nog afwijken van deze regel via een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement. Zij mogen op die manier dus nog wel voor elke ziektedag een ziektebriefje vragen”, stelt Annelies Rottiers, kmo-adviseur van SD Worx. Ook voor ambtenaren zijn er andere regels.
HR dienstverlener SD Worx analyseerde het gebruik van het medisch attest bij 3.200 werkgevers. Daaruit bleek dat de meeste ziektebriefjes van één dag op maandag slaan, goed voor bijna één ziektebriefje op drie. Er zijn nauwelijks ééndagsziektebriefjes voor vrijdag.
Lees ook: Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken?
Overigens is het niet zo dat zulke ziektebriefjes door iedereen worden aangewend. Bijna negen op tien werknemers maakten in 2021 geen gebruik van het ééndagsziektebriefje. Bij SD Worx zelf, dat al meer dan vijf jaar deze nieuwe regeling toepast, hebben ze bijvoorbeeld bij de invoering niet echt een stijging van de ziektedagen vastgesteld.
De laatste vijf jaar blijkt er geen stijgende trend qua eendagsziektebriefjes. Het wordt het meest gebruikt door de leeftijdsgroep 25-35 jaar en het ligt iets hoger bij bedienden dan bij arbeiders.
Ziekte FAQ: alles over jouw rechten en plichten
(William Visterin)
16 november 2022Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je staat op met een zwaar hoofd en een loopneus. Moet je dan naar het werk? Misschien is thuiswerk een optie. Lees hier wat je in zo’n situatie best doet...
Als je na een ziekteperiode je werk wilt hervatten, mag je werkgever niet eisen dat je een medisch attest van arbeidsgeschiktheid voorlegt.
Wanneer je als werknemer voor een kortere of langere tijd ziek bent, heb je een aantal rechten en plichten...
Er ligt nochtans een hoop werk op mij te wachten. Mag ik met een ziektebriefje toch gaan werken? Zijn hier risico's aan verbonden?
Ziekteverzuim stijgt al jaren in ons land, al gooit corona nu één en ander door elkaar. Maar er bestaan diverse vormen om wegens ziekte afwezig te zijn.
Wie voortaan één dag afwezig is op het werk moet niet langer een ziektebriefje voorleggen aan de werkgever. Alleen geldt die regeling niet voor iedereen.
Ziek en toch kunnen én willen werken? Voor meer dan een vijfde van de zieke werknemers is dat het geval. Toch zijn er enkele struikelblokken...
Je bent ziek. Dan wil je liefst niet teveel poespas. Daarom al jouw rechten en plichten overzichtelijk verzameld, in concrete vragen mét antwoord.
Zowel voor internationale wedstrijden als voor de Belgische competitie worden voetbalscheidsrechters steeds beter betaald...