Terug uit vakantie? 11 tips om opnieuw op dreef te komen
Hou jij er ook niet van om na een verdiende vakantie terug op kantoor te komen en geconfronteerd te worden met een berg werk en pure chaos? Enkele tips...
Meer dan 80% van alle werknemers zou last hebben van de vakantieblues. Toch zijn er heel wat manieren om makkelijk(er) over te schakelen van vakantie- naar werkmodus en zo het vakantiegevoel te verlengen. Idewe, de grootste externe dienst voor bescherming en preventie op het werk, geeft alvast de volgende tips:
Als je op zondagnamiddag pas terug bent van een reis en denkt om op maandagochtend weer fris en monter op het werk te verschijnen: think again. Het einde van een reis brengt stress en druk met zich mee om alles weer op orde te krijgen. Kom daarom ruim op tijd terug, zodat je nog enkele dagen kan nagenieten.
Vakantie voorbij? Zo krijg je weer zin in je werk
Of je nu op reis was of van een ‘staycation’ genoot; het is fijn om nog na te genieten van je vakantie. Wissel daarom ook op het werk vakantieverhalen uit. Bijpraten is heel belangrijk. Pas na het uitwisselen van vakantieverhalen, kan je (voorzichtig) polsen naar wat er op de werkvloer gebeurd is.
Neem een dag (of twee) de tijd om je opnieuw in te werken vooraleer je vergaderingen inplant of projecten opstart. Geef stoorzenders geen kans: jouw out of office-bericht mag gerust duren tot en mét de dag dat je terugkeert op het werk (of zelfs een dagje langer)!
Check: De origineelste 'out of office'-berichten voor tijdens je verlof
Reserveer jouw eerste werkdag na de vakantie exclusief om e-mails te lezen, post door te nemen en voor telefoontjes. Op basis van deze informatie kan je jouw to do-lijst bijwerken en daarna jouw prioriteiten bepalen.
Maak een planning van je werk op basis van je to-do-lijst, maar blijf realistisch. Het is veel leuker om op het einde van de week nog wat tijd over te hebben dan achter de feiten aan te hollen. De realiteit leert namelijk dat er soms iets komt tussenfietsen. Klop daarvoor niet meteen overuren: je hoeft niet te compenseren voor jouw vakantieperiode.
Wie veel tijd doorbrengt op sociale media, kan al snel denken dat het leven van anderen leuker is. Je Facebook-vrienden delen vooral hun leuke momenten. Zo lijkt het soms alsof iedereen nog op vakantie is, behalve jij. Blijf daarom weg van sociale media. Zoek voor jezelf uit wat je kan doen om je te ontspannen na het werk.
Het is niet gemakkelijk, maar probeer je manier van denken van op vakantie vast te houden. Veel mensen worden gelukkig van vakantie, maar dat gevoel ebt na twee weken al weg. Kijk daarom anders naar omstandigheden: neem de tijd om dingen te overzien, maak je niet te snel druk in dingen die mislopen... Keep up the good vibes - dat komt ook jouw collega's ten goede.
Extra: 11 tips om opnieuw op dreef te komen na je vakantie
(es) - Bron: Idewe
Hou jij er ook niet van om na een verdiende vakantie terug op kantoor te komen en geconfronteerd te worden met een berg werk en pure chaos? Enkele tips...
Sinds 2024 kan je ziektedagen tijdens je vakantie later als verlofdagen recupereren. Een prima maatregel volgens meer dan vier op de vijf Vlamingen...
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
Ga je soms met tegenzin naar het werk? En kom je ’s avonds uitgeput en futloos thuis? Dan is stress waarschijnlijk de grote boosdoener.
De Franse elektriciteitsmaatschappij EDF vraagt haar 30.000 bedienden om 3 van hun 10 weken betaalde vakantie in te ruilen voor een bonus van 10.000 euro.
Is er een deadline om een definitieve vakantieplanning door te geven aan je baas of niet? Wat zijn de regels?
Hoe zorg je ervoor dat jij na je verlof met een gemotiveerd en positief gevoel terug aan de slag gaat? 6 nuttige tips!
De meeste mensen krijgen in mei of juni een aardig bedrag extra bij hun loon, het zogenaamde (dubbel) vakantiegeld.
Wie dacht dat enkel werk stresserend en vakantie puur ontspannend is, heeft het grondig mis. Vakantiestress bestaat! Hoe kan je dit type stress voorkomen?