Betaald om beroepen in de bouw te leren kennen
Het Limburgse bouwbedrijf Democo gooit een nieuw wapen in de strijd om getalenteerde medewerkers in te lijven...
Smartphones en tablets hebben hun ingang gevonden op de werven. Bouwarbeiders maken er gebruik van om materialen te bestellen, leveringsbonnen door te sturen of om te communiceren met werfleiders. En ze gebruiken steeds vaker meet- en installatiesoftware.
“Het aantal bedrijven dat digitaliseert, stijgt elk jaar. Tegelijk stijgt ook het besef dat de verbeteringsmarge groot is”, aldus Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.
Ook naar klanten toe wordt digitale ondersteuning meer en meer de norm. “Vooral visualisatie is daarbij erg in trek. Sommige bedrijven zijn nog verder gevorderd en maken gebruik van drones, augmented reality of exoskeletten”, haalt Waeytens aan. Op kantoor wordt steeds meer gespecialiseerde software gebruikt, van facturatie en prijsoffertes tot de gehele opvolging van een project.
Ontdek: De 7 zwaarste knelpuntberoepen in de bouw
De grootste uitdaging waar bouwbedrijven mee te kampen hebben, is de krapte op de arbeidsmarkt. De aanwervingsbereidheid is groot, maar het vinden van nieuwe, bekwame mensen is moeilijk.
“Maar liefst driekwart van de bouwkmo’s geeft aan hiermee problemen te ondervinden”, stelt Waeytens. Hij vindt de sector alleszins toegankelijk voor nieuwkomers. “Wie start met een goede attitude en goesting, kan veel bijleren bij ons. Zelfs zonder voorafgaande ervaring of scholing. Door bij een kmo in een kleine ploeg mee te draaien, leer je snel en zeer divers bij.”
Daarenboven hebben de bouwbedrijven nog af te rekenen met quarantaines en besmettingen bij het personeel en hun omgeving, benadrukt Waeytens. “Dit zorgt ervoor dat de meeste bouwondernemers geen al te hoge verwachtingen hebben voor 2022. Uit de recente bouwbarometer van Bouwunie blijkt dat één bouwbedrijf op drie vreest voor een status quo of economische achteruitgang, en dat op een moment dat de orderboeken goed gevuld zijn.”
Is de bouwsector iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod
Afgelopen jaar is, volgens Waeytens, voor het eerst de kaap van het miljoen opleidingsuren in de bouwsector doorbroken. “Dit duidt op het belang dat bedrijven hechten aan het bijscholen van hun personeelsleden.”
De sector voorziet tussenkomsten om het volgen van opleidingen te stimuleren. “Denk aan weekdagopleidingen, zaterdagopleidingen, avondopleidingen en winteropleidingen. Bouwbedrijven worden bovendien administratief ontzorgd om zeker geen extra drempels te creëren.”
Een van de initiatieven om mensen naar de bouw te trekken, is ‘Leren op de werkplek’. “Een onervaren arbeider kan binnen een bedrijf dan door een ervaren collega op de werf worden begeleid. Dit mits een aantal randvoorwaarden, zo moet de begeleider of mentor een pedagogische scholing volgen”, vertelt Waeytens, die vanuit Bouwunie pleit voor steun onder de vorm van een lastenverlaging voor bijkomende tewerkstelling van ongeschoolde arbeiders.
“Hierdoor verlagen we de drempel om extra mensen aan te werven, zoals laaggeschoolden en langdurig werklozen. In ons voorstel kan iemand zonder bouwopleiding of voorkennis onmiddellijk starten met een normaal loon en werknemersstatuut. En het biedt werkgevers ook de nodige extra ruimte om op de werkplek een opleiding te voorzien. Er komt veel werk af op de bouw, en daarvoor zijn vele handen nodig.”
Lees ook: Vakopleidingen bouw en techniek doen het uitstekend
(William Visterin)
16 februari 2022Het Limburgse bouwbedrijf Democo gooit een nieuw wapen in de strijd om getalenteerde medewerkers in te lijven...
Vaak volgeboekt en veel interesse. Dat kan je zeggen over de meeste praktijkopleidingen. Van elektriciteit en koeltechniek tot thuisbatterijen en hout.
Functies in de bouwsector zijn heel gevarieerd. Maar hoeveel verdien je nu eigenlijk in de bouwsector?
In ons land is 3,3 procent van alle openstaande banen niet ingevuld. Dat is veel meer dan het Europese gemiddelde...
Gedetacheerde arbeiders zijn eigen aan de bouwsector. Zij zijn hier (tijdelijk) werkzaam via een buitenlandse firma. Al lijken ze in aantal af te nemen ...
Bouw creëert 7% van alle private tewerkstelling in ons land. Een belangrijke sector, met heel wat (knelpunt)beroepen. Maar ook een sector die sterk innoveert...
Liantis waardeert en stimuleert duurzaam ondernemerschap proactief. Net daarin maakt Liantis het verschil.
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.
Hoe zit het met de optimist in jou? Via deze vijf simpele checks kan je inschatten of jij al dan niet een optimist bent.