Directiesecretaresse Katrien (44): “Outplacement heeft me sterker gemaakt”
"In het verleden heb ik altijd in functie van anderen gewerkt. Daar moest ik mee ophouden.” (Katrien De Coster, directiesecretaresse)
Het bouwbedrijf waar Katrien De Coster (44) jaren had gewerkt, ging begin dit jaar in faling. Het outplacementtraject dat haar daarna aangeboden werd, greep ze met beide handen. "Het was een succes. Ik heb mezelf herontdekt en een volledig nieuwe start gemaakt."
"In het verleden heb ik altijd in functie van anderen gewerkt. Daar moest ik mee ophouden.” (Katrien De Coster, directiesecretaresse)
Sinds begin dit jaar is outplacement een recht voor elke werknemer met een opzegperiode van minstens dertig weken. Voordien konden vooral 45-plussers ervan genieten als ze ontslagen werden. Een meevaller voor de 44-jarige Katrien De Coster. Haar werkgever, waar ze als directiesecretaresse twintig jaar trouwe dienst achter de rug had, ging begin dit jaar over de kop.
44 en werkloos. "Het heeft me nooit verontrust", zegt Katrien. "Ik wist wat ik kon en was er zeker van dat ik opnieuw aan de slag zou geraken." Het outplacement dat haar na het ontslag aangeboden werd bij SBS Skill BuilderS heeft daar goed bij geholpen. Katrien was vastbesloten om niet zomaar een job aan te nemen. Ze zag in outplacement een mogelijkheid om haar carrière een weloverwogen wending te geven. "Ik vond het een uitgelezen kans om te ontdekken wat ik echt nog wou doen."
Nieuwe job
Maar eerst heeft ze zichzelf herontdekt, met dank aan haar outplacementbegeleider. "Het was een heel positieve ervaring", zegt ze daarover. "Kris (haar begeleider, red.) heeft me doen inzien dat ik meer in mijn mars had dan ik dacht. Ik moest meer voor mezelf opkomen. In het verleden heb ik altijd in functie van anderen gewerkt. Daar moest ik mee ophouden."
Om uit haar eigen schaduw te treden, nam Katrien onder andere deel aan enkele workshops voor mensen die een kaderfunctie ambiëren. Inmiddels is ze opnieuw aan de slag bij een bouwbedrijf, maar in een job die haar veel meer uitdaagt. "Ik mag nu veel meer zelf beslissen, heb de eindverantwoordelijkheid over de boekhouding, neem meer initiatief en ik kom nu ook op de werven, waar ik nog erg veel bijleer."
Ze had die job misschien ook zonder outplacement gevonden, zegt ze, maar het traject dat ze afgelegd heeft, heeft haar wel gesterkt als persoon. "Als ik het voorbije jaar ergens solliciteerde, belde ik daarna zelf terug om feedback te vragen. Dat is een drempel die ik overwonnen heb."
80 procent kans
Jens Van Mol, managing Partner van SBS Skill BuilderS, ontdekt steeds meer verhalen zoals dat van Katrien. "Outplacement zit in de lift. Tien jaar geleden begeleidden de outplacementkantoren onder de Federgon-leden 3.000 werknemers per jaar. In 2013 waren er dat al 17.000."
Jens Van Mol ziet dat aantal nog stijgen. “De arbeidsmarkt wordt mobieler en flexibeler. Activering en heroriëntatie winnen aan belang, als gevolg van de grote discrepantie tussen vraag en aanbod. Dat zijn noden waarvoor outplacement oplossingen heeft.” Op voorwaarde dat het outplacement lang genoeg duurt, zegt Jens Van Mol. “We zien mensen evolueren en zichzelf herontdekken zoals Katrien, maar dat lukt niet altijd van vandaag op morgen.”
Om die reden vindt hij de drie maanden outplacement die min-45-jarigen krijgen bij een herstructurering te weinig. 45-plussers kunnen rekenen op 6 maanden, maar ook dat vindt hij geen overbodige luxe. “De ideale termijn is een jaar. Als we gedurende die periode met iemand kunnen werken, is de kans om een nieuwe job te vinden 80 procent.”
(wv) - Foto: (wm)
1 november 2014