Diploma's
Vorige

1 van 92

Volgende
Volgend artikel:

Als jongere naar een goede job via deze vijf tips

Diploma maakt groot verschil voor schoolverlaters

Diploma maakt groot verschil
Hoe hoger geschoold, hoe meer kansen als schoolverlater op de Vlaamse arbeidsmarkt. Zelfs in de huidige tijden met veel vacatures, blijft het als jongere eigenlijk geen goed idee om zonder diploma of kwalificatie op zoek te gaan naar een job.

Van alle 64.000 jongeren die in 2020 de schoolbanken verlieten, was één jaar later 6,6% werkzoekend. Dat aandeel lag in de afgelopen tien jaar nooit lager. Dat blijkt uit de recente editie van het schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Het overgrote deel van de schoolverlaters profiteerde dus volop van de kansen van de arbeidsmarkt.

Enkel de schoolverlaters uit opleidingen gelieerd aan de reis- en toeristische sector konden hun positie op de arbeidsmarkt nog niet volledig herstellen naar het niveau van vóór de coronacrisis.

Lees ook: Klaar voor je eerste job! (E-gids)

Arbeidsmarkt

Opnieuw blijkt dat hoe hoger geschoold de schoolverlater is, hoe lager de kans om na een jaar werkzoekend te zijn. Van de schoolverlaters met een hoger diploma was slechts 2% na een jaar werkzoekend. Van de schoolverlaters met een getuigschrift of diploma secundair onderwijs was 8% een jaar later werkzoekend.

In vergelijking hiermee: van alle schoolverlaters die in 2020 zonder diploma de arbeidsmarkt betraden, was gemiddeld 23% na een jaar werkzoekend. “Ook in tijden van een heroplevende arbeidsmarkt met veel werkopportuniteiten is het geen goed idee om de arbeidsmarkt te betreden zonder eindkwalificatie”, klinkt het bij VDAB. “Bovendien blijft het belangrijk om te benadrukken dat ongekwalificeerde schoolverlaters vaker in laagbetaalde en minder kwaliteitsvolle jobs terechtkomen.”

Ontdek: Hoeveel meer verdien je met een hoger diploma?

Zorg en techniek

Bij technische richtingen lijkt een specialisatiejaar, waarbij jongeren zich kunnen bekwamen in een bepaald vakgebied, een troef op de arbeidsmarkt. Op BSO-niveau spreken we van een zevende jaar, op TSO-niveau van een Se-n-Se (secundair na secundair). In juni 2021 was 12,3% van de BSO-schoolverlaters werkzoekend na 6 jaar tegenover 8,1% na een zevende jaar. Bij de TSO-schoolverlaters was dat respectievelijk 8,0% en 3,9%.

Bij de specifieke richtingen die het goed doen op de arbeidsmarkt verwijst VDAB onder meer naar de zorgdiploma’s. Er heerst nu eenmaal al jaren een groot tekort aan verzorgend personeel, met name verpleegkundigen en zorgkundigen. Daarom was gemiddeld slechts 3% van de jongeren met een zorgdiploma een jaar later werkzoekend.

(William Visterin)

20 juli 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook