7 op de 10 hebben smartphone steeds binnen handbereik
Zeven op de tien smartphonegebruikers heeft zijn toestel bijna altijd binnen handbereik, zo blijkt uit Amerikaanse online onderzoek.
Een of twee keer per week brengt hij een bezoek aan het jobatelier om hem in zijn online zoektocht naar werk te laten begeleiden. “Dat is een grote hulp, want alleen zoeken is niet evident. Ook omdat ik niet altijd alles goed begrijp wat in de vacatures vermeld staat”, getuigt hij.
Jobatelier Plus is ontstaan vanuit de ervaringen van de Dienst Samenlevingsopbouw van de stad Antwerpen en VDAB dat heel wat kortgeschoolde, taalzwakke werkzoekenden met een migratieachtergrond worstelen met online vacatures te zoeken en te solliciteren. Velen van hen weten gewoonweg niet hoe eraan te beginnen. Jobatelier Plus helpt hen meer zelfredzaam te worden. Na een jaar warm lopen samen met Samenlevingsopbouw neemt VDAB vanaf 1 januari de dienstverlening volledig op zich.
“De resultaten zijn bemoedigend en motiveren om ermee door te gaan. Van de start midden november 2015 tot eind september dit jaar telden we 74 unieke deelnemers, van wie er intussen 32 voor langere of kortere periode werk vonden. Het merendeel (47) volgde alleen lager onderwijs of heeft geen kwalificatie. Het gaat vooral ook om oudere werkzoekenden. Van de 74 deelnemers waren er 34 tussen 41 en 50 jaar en 16 in de leeftijdscategorie 31-40 jaar”, vertelt Koen Rutten, teamleider van Werkwinkel Copernicus bij VDAB Antwerpen.
“Aan de andere kant is het zo dat 62 van hen uitkeringsgerechtigd zijn, wat betekent dat ze hier al wel eerder hebben gewerkt. Maar als ze dan zonder werk komen te zitten, komt de problematiek door het toenemende belang van het online-gebeuren vaak aan de oppervlakte.”
Het traject naar Jobatelier Plus verloopt in drie stappen. Wanneer een werkzoekende signaleert dat hij of zij moeite heeft met digitaal solliciteren of dit bij de diensten van VDAB wordt ervaren, vindt er een intake gesprek plaats. Daarna kan de werkzoekende de vorming digitaal solliciteren (Digisol) volgen die bestaat uit twee halve dagen en waarin de werkzoekende leert hoe een vacature te zoeken op de website van VDAB, hoe een vacature te lezen en hoe te solliciteren via persoonlijke mail.
“Als die opleiding achter de rug is, kunnen de werkzoekenden bij Jobatelier Plus met de hulp van begeleiders zo vaak ze willen komen oefenen en solliciteren. Er hangt geen verplichtend karakter aan vast”, zegt Rutten.
Elyas loopt sinds een drietal maanden geregeld langs bij Jobatelier Plus. “Soms een keer per week, soms twee keer. Je wordt hier door de begeleiders heel goed geholpen in alle mogelijk aspecten en stappen van het sollicitatieproces. Als je iets niet goed begrijpt kan je het altijd vragen, terwijl je er anders alleen voor staat. Je kan zo ook gerichter solliciteren. Ik heb al eens een jaar gewerkt als magazijnier-verkoper in de kringwinkel, maar zoek naar verschillende mogelijke jobs: verkoper, afwasser, magazijnier,... Toch is het niet evident. Ik volg intussen nog steeds een cursus Nederlands, maar mijn kennis is vaak nog niet voldoende. Maar met de hulp hier blijf ik volhouden. Wat ik er ook goed aan vind, is als ik hier solliciteer via de computer dat ik ook makkelijk kan checken of er reacties zijn”, vertelt de man die sinds bijna vier jaar in België verblijft.
Ook Bochra Amroui is een geregeld bezoekster. Zij zoekt een job in de schoonmaaksector. “Ik heb voordien al een jaar gewerkt als poetsvrouw, maar het is niet makkelijk. Ik heb geen diploma en ook de taal is nog een struikelblok. Intussen gaat het online zoeken al wel een stuk vlotter. Met mailtjes versturen, heb ik nog wel altijd moeilijkheden, maar daarmee word ik hier goed geholpen”, getuigt de vrouw van Marokkaanse afkomst.
(br)
Het Jobatelier Plus bij VDAB, Copernicuslaan 3 in Antwerpen is twee keer per week open: op maandag van 13 tot 16u en op donderdag van 9 tot 12u. Tijdens die sessies zijn er telkens minimum twee medewerkers en een vrijwilliger aanwezig om de werkzoekenden bij te staan. Info: koen.rutten@vdab.be, 03-270.78.58
23 december 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zeven op de tien smartphonegebruikers heeft zijn toestel bijna altijd binnen handbereik, zo blijkt uit Amerikaanse online onderzoek.
Rekruteerders controleren de Facebook-profielen van kandidaten. Hiermee vormen ze zich een eerste indruk, maar die blijkt echter vaak foutief te zijn.
Een goede cv opstellen, blijft zeer belangrijk. Hoe kan je anders op een gestructureerde manier een overzicht geven van jouw ervaring en kwaliteiten?
Zopas werd Wijs op een haar na Vlaamse HR- ambassadeur 2016. Hoe hard moet je daarvoor werken? We keken of Wijs echt zo ‘wijs’ is voor zijn mensen.
Hoewel veel werkgevers nog altijd de klassieke sollicitatiebrief en cv in een omslag met postzegel verkiezen, rukt online solliciteren steeds verder op.
Twee miljoen Belgen zijn momenteel lid van LinkedIn. Dit betekent natuurlijk niet dat netwerken in de traditionele zin van het woord minder belangrijk is.
Tijdens de voorbereiding op een sollicitatiegesprek gaan werkzoekenden zelden op zoek naar de informatie die er online over zichzelf te vinden is ...
Flexi-jobs zijn niet alleen populair bij werknemers, ook werkgevers zien er steeds vaker de voordelen van in. Kan het binnenkort overal?
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.