Digipolis Gent: ’Werken 2.0 is hét recept voor de IT-sector’
Digipolis Gent, ICT-partner van onder andere Stad Gent, OCMW Gent, brandweer en politie, maakt sinds anderhalf jaar werk van werken 2.0.
Technologie is voor een stad een hulpmiddel, maar op zich niet dé oplossing. Dat is – best verrassend – de filosofie bij Digipolis Gent (er bestaat ook een Digipolis in Antwerpen, met een eigen werking). Voorbeeld: zorg als stad voor een handige app waarmee je zwerfvuil aangeeft, maar pak tegelijk dat zwerfvuil zelf aan.
“Technologie mag in ieder geval niet dominant zijn”, zegt directeur Johan Van der Bauwhede. “Dat we de burger centraal willen zetten, is geen nuance. Een slimme stad of een smart city is voor ons in de eerste plaats een City of People. Innovatieve technologie zoals het Internet of Things (IoT) moet het leven in de stad aangenamer maken en mensen inspireren.”
Projectvoorbeelden zijn er volop. “De website stad.gent hebben we samen met stadsbewoners ontwikkeld. Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid stonden centraal. Digipolis maakte ook een platform waarmee je snel burgerparticipatietrajecten kunt opzetten. Of FoodSavers, om voedseloverschotten voor OCMW-klanten te registreren. Volgens ons werken oplossingen niet overal hetzelfde. Elke stad heeft een eigen sociaal weefsel, ruimtelijke ordening, geschiedenis … Op het vlak van intelligentere veiligheid, administratie, onderwijs, milieu of mobiliteit is in Gent nog veel mogelijk. Bij Digipolis Gent ontwikkelen we oplossingen voor de stad, maar ook voor het OCMW, SoGent, het Stedelijk Onderwijs of de Brandweerzone Centrum.”
Veel Digipolis-medewerkers werken bovendien mee aan digitale toegankelijkheid via de Digitaal Talent Punten, de e-inclusiedag en de Digitale Doeweek als manieren om technologie naar een breed publiek te brengen.
Digipolis Gent telt 200 vaste medewerkers en tientallen freelancers. “We verdelen onze mensen over projectgroepen. We hebben bijvoorbeeld Foresight, waarbij we de uitdaging van (over)morgen in kaart brengen via een kleine groep van medewerkers uit verschillende ICT-disciplines. Omdat alles steeds sneller gaat en ons speelveld zo ruim is, rekruteren we nieuwe collega’s in alle ICT-lagen: systeembeheerders, servicedeskmedewerkers – onze servicedesk wordt sterk gewaardeerd – en IT-architecten. Voorts zoeken we developers, businessanalisten met voeling voor IT, projectleiders enzovoort. We zetten projecten op met start-ups, creatieve IT-bedrijven die een oplossing kunnen bieden voor een probleem dat wij hen voorleggen. En via Lab9K en stages betrekken we studenten bij onze werking. Die manier van samenwerken past ook in onze City of People-benadering: industrie, onderzoek, burgers en overheid zoveel mogelijk betrekken bij wat we doen. Een voordeel is dat je niet op locatie bij een klant werkt, zoals bij veel IT-bedrijven. Je komt ook niet in een niche terecht, wel in een fijne stad.”
(wdh) - Tijdens de Jobdag van Digipolis Gent op zaterdag 7 oktober tussen 11 en 15 uur maak je kennis met een brede waaier projecten (infrastructuur, applicaties …) - Meer info: www.mijnstadmijnjob.be/vacatures
29 september 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Digipolis Gent, ICT-partner van onder andere Stad Gent, OCMW Gent, brandweer en politie, maakt sinds anderhalf jaar werk van werken 2.0.
Hoe ‘schools’ is volwassenenonderwijs? Het Oost-Vlaamse campusnetwerk Kisp bestaat dit jaar dertig jaar, maar 2017 heeft niets meer te maken met 1987.
De werking van het Gentse veganistisch restaurant Lekker GEC is al even gelaagd als de lekkere auberginelasagne die ze er serveren.
De Gents-Amerikaanse start-up Jaswig vindt dat welzijn op het werk begint bij een ergonomische werkomgeving, en daar werk je beter van jongsaf aan.
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Na de inspanning volgt de ontspanning… of zo zou het toch moeten zijn. Deze 7 tips zorgen voor rust in je hoofd!
Als Baanbrekende Werkgever zet ING in op twee speerpunten: duurzame mobiliteit en welzijn. Vandaag is welzijn – in al zijn facetten – meer dan ooit een prioriteit. Met het Vitality Boost-programma mikt ING op een positieve impact.
'Leerkrachten hebben te veel verlof'. Die opmerking krijg je vaak te horen. Maar klopt dat ook? Wij zetten de voor- en nadelen van de job op een rij.
Na je bevalling wil je tijd doorbrengen met je baby. Daarvoor dient het moederschapsverlof.