Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Deze muziek bezorgt je minder stress

muziek no stress
Muziek is een handig hulpmiddel om je stress te verminderen op het werk of tijdens het studeren. Er is ambient muziek, maar wist je dat jazz en heavy metal ook zorgen voor minder stress?

Amerikaans president Donald Trump noemt muziek zelfs ‘de nummer 1 drug’. Ondanks het feit dat Donald vele opvallende statements rondstrooit, zou het wel eens kunnen dat hij ditmaal de bal niet misslaat.

Wat we wel zeker weten, is dat muziek een handig hulpmiddel kan zijn om de stress te verminderen op het werk of tijdens het studeren. Althans dat tonen talrijke studies.

“Neem bijvoorbeeld deze studie in samenwerking met onder andere de Universiteit van Zürich, die duidelijk aantoont dat ontspannende muziek je herstel op een stressreactie vergroot. De American Psychological Association bevestigt dan weer dat muziek de werking van je immuunsysteem kan verhogen en je stresshormoon cortisol vermindert”, vertelt coach Michael Van den Bossche. Hij helpt mensen om van onrust en angst naar rust en zelfvertrouwen te gaan.

Wat is stress eigenlijk?

“Voor iedere persoon kan dit iets totaal anders betekenen (zowel positief als negatief). Iedereen heeft zo zijn eigen ‘stress-grens’. In deze context bekijken we stress als een reactie die je uit je optimale staat van welzijn haalt.”

“Hoe we dan die optimale staat van welzijn met de juiste muziek kunnen bereiken, hangt dan eerst en vooral ook af van jouw persoonlijke voorkeur rond muziek. Enkel jij weet wat je graag hoort. Het is aan jou om te experimenteren welke stijl van muziek jouw stress vermindert.”

Deze muziek bezorgt je minder stress

Om het je makkelijker te maken en jou te helpen in de zee van muziek heeft coach Michael Van den Bossche alvast enkele tips en concrete voorbeelden op een rijtje gezet.

1. Ambient muziek

Het meest voor de hand liggende voorbeeld. Iets wat op het eerste zicht enorm saai kan lijken. Stemloos, geen ritme, niets om op te dansen… Maar wanneer je even de tijd neemt om goed te luisteren, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je ontspant als het ware meteen, je vergeet je zorgen, en dat is niet zonder reden.

“Uit de academische paper 'Approaching the Ambient: Creative Practice and the Ambient Mode of Being' blijkt dat deze muziek je focus verlegt van de gedachten waarin je bent verzeild geraakt naar je zintuigen. Het brengt je in het hier en nu, en laat dat nu net een efficiënte anti-stress methode zijn die in vele relaxatietechnieken gebruikt wordt. Brian Eno is dé leider van de ambient en zijn CD ‘Music for airports’ is een zegen voor de hedendaagse mens.”

2. Train je brain tot relaxatie door ‘hersengolven technologie’

“De theorie rond de hersengolven, ook wel binaural beats genoemd, is in opmars en wordt door steeds meer instituten rond de wereld toegepast. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Holosync-technologie van het Centerpointe Research Institute. Hoewel er nog verder onderzoek nodig is, beweren zij namelijk dat onze hersenen kunnen worden getraind, net zoals onze spieren, om in een voortdurende staat van relaxatie door te brengen”, aldus vertelt coach Michael Van den Bossche.

“Dat zou fantastisch nieuws zijn! Hersengolven zijn bepaalde frequenties die ons brein produceert doordat de miljarden cellen in ons brein met elkaar communiceren. Via een EEG-scan worden de meest voorkomende golven waargenomen zoals beta, alpha, theta en delta. Minder stress ervaren kan door ons brein meer alpha en theta te laten aanmaken.

“Alpha-golven verschijnen wanneer we in een fysieke of mentale staat van rust verkeren. Theta-golven zijn de golven wanneer we taken doen die weinig tot geen actie vragen. Maar ook wanneer we, zoals wel gezegd wordt, 'in een flow' zijn", aldus Michael. “Je kan alpha- en theta-golven stimuleren door te luisteren naar de juiste audiofragmenten. Beluister vooral deze video met alpha golven of beluister deze mix van theta en alpha golven. Kleine bemerking: binaural beats moeten steeds met hoofdtelefoon worden beluisterd opdat het effect gunstig is.”

3. 60 Beats per minuut

Onderzoek aan de Universiteit van Nevada heeft aangetoond dat muziek aan 60 bpm (beats per minuut) alpha-golven in onze hersenen kan produceren. Hier vind je een lijst van alle muziek aan 60bpm. Zoals je overigens ziet op de website is dit ook de geschikte beat om rustig op te joggen.

4. Jazz & heavy metal

Je had het nooit geraden maar... jazz en heavy metal hebben iets gemeen: ze verlagen stress. Hoe? Jazz zou handig zijn voor patiënten die net een operatie hebben ondergaan. Volgens een studie aan het medisch center van Penn State Milton S. Hershey heeft jazz een gunstig effect op de hartslag en het angstniveau van de patiënt.

Heavy metal kan dan weer gebruikt worden bij depressie of woede. Leah Sharman van de University of Queensland's School of Psychology vertelt dat het wel niet meteen te maken heeft met de stijl op zich, maar het vooral afhangt van hoe de muziek overeenstemt met de staat waarin je je op dat moment bevindt. Dit zou er dan voor zorgen dat je die gemoedstoestand ten volle kunt beleven met een verlaging in stress en in irritatie tot gevolg.

“Dit hoeft niet te verbazen, aangezien dit vergelijkbare technieken zijn die al eeuwenlang worden gebruikt. Zo gebruikten - en gebruiken nog steeds - onder andere indiaanse stammen muziek om hun gevoelens uit te drukken: in tijden van oorlog, bij overgangsrituelen of om onenigheden binnen de stam op te lossen”, weet coach Michael Van den Bossche. “Muziek is vooral een uitdrukking van de creatieve geest, en staat ons toe om de hedendaagse stressors van het leven draaglijker te maken en soms zelfs om te vormen tot iets positiefs.

Muziek is ritme, en doet ons bewegen en dansen. Het laat soms zelfs even terug het kind in ons naar boven komen. Iets wat best behulpzaam kan zijn in een maatschappij waar ‘moeten’ en ‘extreme druk’ de standaard zijn. 

(mr)

18 augustus 2020
Anderen bekeken ook