Discriminatie
Vorige

1 van 107

Volgende
Volgend artikel:

1 op de 5 ondervindt leeftijdsdiscriminatie op het werk

Deze jobs zijn 'te gevaarlijk' voor vrouwen

In België kunnen we het ons amper voorstellen, maar in veel landen worden alsnog lijsten opgesteld met beroepen die vrouwen niet mogen uitoefenen. De reden is vaak dat deze jobs te gevaarlijk zijn. Een veiligheidsvoorschrift of ronduit discriminerend?

Onder andere Rusland heeft een lijst met 456 jobs die vrouwen niet mogen beoefenen. Lijkt extreem, maar er zijn zelfs landen die volledige sectoren voor vrouwen op de zwarte lijst zetten.

Gelijkgesteld aan kinderen

Zo zijn er nog 18 landen waar de man zijn vrouw kan verplichten om te stoppen met werken en nog 4 landen waar een vrouw niet zelf een bedrijf kan opstarten. Deze landen hebben vaak wetten die vrouwen op het vlak van rechten gelijkstellen met kinderen en stellen dat ze beschermd moeten worden, waardoor ze een hoop functies niet mogen uitvoeren.

Hierdoor kunnen vrouwen in veel landen geen nachtwerk uitoefenen of ander fysiek belastend werk uitvoeren, zoals mijnwerk of jobs in de bouwsector. In Kazachstan mogen vrouwen bijvoorbeeld geen vee slachten of zelfs verdoven. In Rusland kan een vrouw geen machiniste worden of met een boot varen. In Vietnam mag een vrouw niet met een zware tractor rijden.

Veiligheid

Soms is de reden gelinkt aan de algemene veiligheid. In Mumbai heerst er een hardnekkig veiligheidsprobleem, waardoor vrouwelijke winkeluitbaters hun winkel niet even laat open mogen houden als hun mannelijke collega’s, zodat ze geen doelwit kunnen worden van criminelen.

Andere redenen om vrouwen te bannen van bepaalde beroepen of sectoren zijn slechte omstandigheden voor de gezondheid, meer bepaald om de vruchtbaarheid te beschermen. Maar ook om morele redenen.

Minder strikt

Toch worden de regels steeds minder strikt. De Filipijnen schaften 7 jaar geleden het verbod op nachtwerk voor vrouwen af. Bulgarije, Kiribati en Polen schrapten alle beperkingen reeds, Colombia en Congo ondernemen nu ook stappen om de wetgeving minder strikt te maken.

Wie denkt dat dat ruimschoots laat is: in Spanje werden de beperkingen op vrouwelijke werknemers in de mijnbouw, energiesector en bouwactiviteit pas in de jaren negentig opgeheven. En veel van deze wetten werden hen ooit door koloniale grootheden opgelegd. Het was Engeland die met de strenge regels op nachtwerk op de proppen kwam tijdens de industriële revolutie.

Achterhaalde wetgeving

De International Labour Organization (ILO) werpt op dat veel regels inderdaad achterhaald zijn in de huidige arbeidsmarkt. Vooral door de technologisch evolutie veranderen de arbeidsomstandigheden en wordt het werk veiliger. Veel arbeid wordt minder fysiek of minder afhankelijk van fysieke kracht, de veiligheid gaat er op vooruit, en er is simpelweg een tekort aan werknemers.

Doordat veel mensen naar andere landen uitwijken voor een beter loon, moedigen landen die anders strenge regels hadden op werk voor vrouwen die zelfde vrouwen plots aan om de handen uit de mouwen te steken en de economie draaiende te houden. Maar veel rechtbanken erkennen ook dat een groot deel van de beperkingen gebaseerd zijn op discriminatie en berusten op vooroordelen, waardoor de wetgeving kan aangevochten worden.

Welke maatregelen blijven?

Toch verdedigt de ILO nog enkele maatregelen. Zo willen ze vooral dat er aandacht blijft voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Er zijn nog altijd omstandigheden die niet ideaal zijn in deze situatie en de gezondheid van moeder en kind kunnen schaden. Vooral in sectoren waar met chemicaliën wordt gewerkt, moet er extra aandacht blijven voor deze werknemers.

Maar waar stopt preventie en aandacht voor de veiligheid en wordt het discriminatie?

(sjv) - Bron: Express Business 

restricties 19 juni 2018
Anderen bekeken ook