7 knelpuntberoepen in de energiesector: van elektricien tot onderzoeker
Energie is niet uit het nieuws weg te slaan. De sector heeft, mede door de overgang naar groene technologie, zijn knelpuntberoepen. We zetten er enkele op een rij.
De klimaatconferentie in Dubai eind vorig jaar heeft nog maar eens de puntjes op de i gezet: de enige weg vooruit is de weg naar hernieuwbare energie, weg van de fossiele brandstof dus. Om die broodnodige energietransitie te versnellen, zijn er heel wat ingrijpende maatregelen nodig.
Zo wil de Vlaamse regering dat tegen 2050 alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. In de praktijk betekent dit dat heel wat eigenaars hun huizen zullen moeten isoleren en energiezuiniger maken door bijvoorbeeld doorgedreven isolatie en de installatie van warmtepompen. Ook de mobiliteit wordt onder handen genomen, hierbij ligt de focus op de verdere elektrificatie van het wagenpark.
Lees ook: Vergroening van bedrijfswagens zet zich fors door
Die energietransitie schept heel wat interessante kansen voor werknemers die op zoek zijn naar een job met een mooie en uitdagende toekomst, ook voor wie een carrièreswitch overweegt. Hét profiel van de toekomst is dan ook… een technisch profiel.
Voor zij die de kennis en vaardigheden hebben om als technieker warmtepompen, laadpalen en zonnepanelen te installeren, ziet de toekomst er bijzonder rooskleurig uit. Ook isolateurs en energetische renovatiespecialisten mogen dankzij hun goed betaald vakmanschap op hun beide oren slapen.
Ontdek: Dit zijn de 30 meest gezochte technici
Jammer genoeg blijft een opleiding techniek of een technische functie - onterecht en onbegrijpelijk - een negatief imago met zich meedragen. Hoog tijd dus voor een broodnodige heropwaardering van de technische expertise! Wie slim is, kiest dan ook voor een technische richting of job: zo zorg je niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je bankrekening en je orderboekje - beide zullen tijdens je carrière goed gevuld raken. Go for happy? Go green!
CHECK: Groener werken voor groentjes
Ook als werknemer in een andere sector kun je zonder al te veel moeite je ecologische voetafdruk kleiner maken.
Extra: 7 redenen om met de fiets naar het werk te gaan
(fd)
19 januari 2024Energie is niet uit het nieuws weg te slaan. De sector heeft, mede door de overgang naar groene technologie, zijn knelpuntberoepen. We zetten er enkele op een rij.
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
Er zijn veel redenen waarom we met z’n allen meer carpoolen. Ook Rashid en Saad doen het.
Meer dan 1 op de 5 werknemers zou overwegen om het met een auto minder te doen mochten ze hun ‘droomfiets’ via het werk kunnen krijgen...
Ook als het weer én de afstand meezitten, grijpen werknemers sneller naar hun auto dan naar hun fiets.Daarom: 7 redenen om toch die fiets van stal te halen!
Steeds vaker houden bedrijven bij het samenstellen van hun wagenpark rekening met de milieuvriendelijkheid. Maar wat is de groenste bedrijfswagen?
Waar kunnen ingenieurs het verschil maken bij de zogenaamde SDG’s of Sustainable Development Goals?
De elektrische wagen zet zijn opmars ook verder op de arbeidsmarkt. De gezochte profielen gaan van technici tot verkoopprofielen.
Hoe evolueren de rol van een supply chain director, de benodigde vaardigheden, supply chain management én het salaris?