Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd de baas worden?
Faalangst en negatieve gedachten kunnen je werkgeluk serieus in de weg staan. Hoe ga je ermee om en hoe zorg je voor een positieve mindset?
Organisatiedeskundige Adrian Gostick en leidersexpert Chester Elton onderzoeken het verschijnsel in hun boek ‘Spanning op het werk’. Want zorgen, stress en daaruit voortvloeiende spanning en conflicten kunnen ervoor zorgen dat werknemers hun focus verliezen of hun werk op een lager pitje zetten.
De auteurs kwamen tot de voornaamste oorzaken voor spanningen. Zo werkt onzekerheid onder werknemers over de strategie en hun job spanning in de hand. Net als het gevoel van ondergewaardeerd te worden. Maar ook werkdruk en onduidelijke carrièrevooruitzichten spelen mee. Daarnaast halen de onderzoekers ook persoonlijke redenen aan zoals perfectionisme en angst om zich uit te spreken.
Lees ook: Steeds meer mensen ongelukkig op hun werk
Bovendien blijkt ook discriminatie een voedingsbodem voor spanningen. “Met name als vrouwen, mensen op het LHBTIQ+-spectrum en religieuze minderheden het gevoel hebben dat ze worden gemarginaliseerd”, klinkt het. Een nieuwe variant van sociale uitsluiting komt voort uit vervreemding als gevolg van thuiswerk.
Voor elk van die problemen zijn er handvatten of methodes. “Vooral onder de jongere generatie leeft de wens om opener te spreken over spanningen en onzekerheden. Het kan al heel wat problemen oplossen”, opperen de auteurs. “Sta ook stil bij het principe van dankbaarheid. Een van de eenvoudigste en effectiefste manieren om collega’s te motiveren, is om regelmatig je dankbaarheid te tonen.”
CHECK: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
(William Visterin)
31 augustus 2022Faalangst en negatieve gedachten kunnen je werkgeluk serieus in de weg staan. Hoe ga je ermee om en hoe zorg je voor een positieve mindset?
Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.
Het leven is te kort om in een job te blijven die niet bij je past. Stel jezelf regelmatig 3 vragen om erachter te komen of jouw job nog de juiste voor je is.
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?
Wie de waarschuwingssignalen voor een burn-out tijdig herkent en de juiste actie onderneemt, kan een lange mentale lijdensweg voorkomen.
Leeftijdsdiscriminatie is een van de minst besproken vormen van discriminatie in de samenleving. En toch komt het vaak voor. Vooral in de werkomgeving.
Niet elk Europees land staat even open voor mensen met een andere seksuele voorkeur ... Waar kun je als LGBT+ best aan het werk?
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?