Het beste antwoord op de 3 moeilijkste sollicitatievragen
Op een sollicitatiegesprek kunnen lastige vragen je kansen op de job helemaal doen kelderen. Daarom: de 3 moeilijkste vragen op een rij!
Een klassieker, maar toch, een vaak voorkomende blunder die je best vermijdt.
Zolang jouw collega haar zwangerschap niet zelf aankondigt of geboortekaartjes voor het hele kantoor begint uit te delen, kan je er maar beter van uitgaan dat jouw collega simpelweg een paar kilootjes is bijgekomen. En dan kan ze zo'n opmerking uiteraard missen als kiespijn.
In het heetst van de strijd durven er wel eens woorden vallen die we achteraf zo snel mogelijk willen terugnemen. Behandel iedere collega met evenveel respect, ook diegene die volgens jou heel wat minder intelligent is dan hij of zij zich voordoet. Verwacht niet dat anderen even snel nieuwe inzichten oppikken als jij, iedereen verwerkt bepaalde zaken nu eenmaal op zijn eigen (trage) manier.
Best een normale vraag in je eerste werkweek, maar als je deze vraag nog stelt als jij en je collega al jaren voor dezelfde werkgever werken, dan wijst deze opmerking duidelijk op een gebrek aan interesse. Het kan geen kwaad om af en toe interesse te tonen in de zaken waar anderen mee bezig zijn.
Dit is vooral een gênante vraag als je deze stelt aan die ene man of vrouw die je nauwelijks ziet maar wel … jouw baas is! In vele (grote) bedrijven zien werknemers hun big bosses niet vaak en kan het dus best wel verwarrend zijn als deze plots op de werkvloer verschijnen. Het is belangrijk dat je toch weet wie aan de leiding staat van het bedrijf waarvoor je werkt. Google daarom desnoods zijn of haar naam om te voorkomen dat je bij zijn of haar verschijnen met je mond vol tanden staat.
Er zal wel degelijk een (goede) reden zijn waarom jouw werkgever die ene medewerker heeft aangenomen, die er in jouw ogen werkelijk niets van bakt. Denk er het jouwe van, maar onthoud dat het niet aan jou is om collega's rechtstreeks te bekritiseren. Als je echt problemen hebt met iemand, kan je het best op een beleefdere manier aanpakken.
In dezelfde categorie: 'Niet goed geslapen vannacht?' of 'Ben je ziek?'. Helaas, we zien er niet altijd opperbest uit. En zeker niet als we een slechte nacht achter de rug hebben. Wallen of een bleke teint, ze gaan nu eenmaal vaak hand in hand tijdens de winterperiode. Geloof ons, je hoeft je collega's er echt niet op attent te maken dat zij er slecht uitzien, dat weten zij (meestal) namelijk ook wel.
Vrouwen die bitsig reageren jaag je enkel nog meer in het harnas met deze vraag. Geen enkele reden dus om deze vraag OOIT uit je mouw te schudden.
(nm)
15 november 2012Op een sollicitatiegesprek kunnen lastige vragen je kansen op de job helemaal doen kelderen. Daarom: de 3 moeilijkste vragen op een rij!
Extroverte werknemers zijn roepers en hun introverte tegenhangers zijn asociaal. Dat zijn de mythes. Maar laat deze twee types samenwerken en de resultaten zijn beter.
Voor je uit je krammen schiet op kantoor, na een meningsverschil met een collega bijvoorbeeld, stel je jezelf best eerst de volgende drie vragen ...
Soms hebben HR-managers een aantal vragen in petto waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld deze 8 sollicitatievragen …
Je kan als sollicitant volledig de mist ingaan wanneer je een aantal vragen aan je eventuele toekomstige werkgever stelt. Deze 8 vragen stel je beter niet!
Jobkandidaten aarzelen vaak om te onderhandelen over een jobaanbod of loonvoorstel. Twee zaken spelen hier een rol...
Filip Van de Velde is Voorzitter van het Directiecomité van FOD Financiën: “Jouw job hier heeft maatschappelijk belang”
Tijdens een selectieprocedure tonen sollicitanten hoe geschikt ze zijn voor de functie waarvoor ze solliciteren. Wat moet jij daar als kandidaat over weten?
De recruiter heeft alles verteld en gevraagd en nu is het jouw beurt. Uiteraard stel je vragen, maar welke? En welke zeker niet?