Heb jij een bullshitjob? Zo voelt je werk tóch nuttig
Dat verpleegkundigen en brandweermannen levens redden, is duidelijk. Weet jij niet wat het nut is van je werk? Dan heb je waarschijnlijk een bullshitjob!
Hieronder beschrijven we de 6 meest voorkomende blunders die leidinggevenden maken. Herken jij deze vervelende gewoontes?
Leidinggevenden kunnen je het gevoel geven dat er een gebrek is aan vertrouwen, door je constant te controleren en hoge verwachtingen te stellen. Dit is een voorbeeld van micro-managing. Dit gedrag kan de sfeer op het werk verpesten. Het zijn dus de managers die de capaciteit bezitten om een werkomgeving te maken of te kraken.
Hoe omgaan met een onbekwame baas? 11 tips
De problemen in dit lijstje kunnen zich voordoen bij ieder van ons. Maar vooral bij minderheidsgroepen is het probleem het grootst. Ze worden vaak onvoldoende vertegenwoordigd binnen een bedrijf. En daardoor soms zelfs gediscrimineerd. Dit uit zich in een strengere beoordeling of een kleinere kans op promotie tegenover andere medewerkers.
Grootste discriminatie bij aanwervingen: leeftijd
Veel leidinggevenden zien hun eigen visie als de enige juiste. Ze communiceren niet met hun medewerkers en doen enkel wat hen het beste lijkt. Als team voel je je hierdoor allesbehalve gewaardeerd. Complimenten over je realisaties en opbouwende kritiek zorgen ervoor dat je je gehoord voelt. Het creëren van een aangenamere werkplek is enkel mogelijk als leidinggevenden en medewerkers samenwerken. Er moet ruimte zijn voor nieuwe ideeën en innovatie.
Nog te vaak wordt er gewacht totdat conflicten of onenigheden tussen personeelsleden zichzelf oplossen. Een manager hoort een bemiddelaar te zijn. Hij of zij luistert naar beide verhalen en sluit compromissen. Want uiteindelijk wil iedereen beter worden in wat hij of zij doet. Een eerlijke beoordeling en realistische doelen zorgen voor een gemotiveerder team en minder conflicten.
Het bevordert de werksfeer wanneer je als team samen doelen bereikt. En ook een portie gezonde competitie hoort bij een fijne werkcultuur. Maar leidinggevenden mogen geen onhaalbare doelen stellen. Of de competitie extreem hoog opdrijven. In een team wordt er samengewerkt en aangestuurd. Want een goede groepsdynamiek komt iedereen ten goede.
Ontdek: Word jij gedreven door gezonde ambitie of bewijsdrang?
Managen is meestal geen aangeboren talent. Als iemand promotie krijgt, en dus een meerdere van je wordt, moet deze persoon ook de juiste kwalificaties bezitten. Promotie moet dus gepaard gaan met de juiste opleidingen. Het is daarom essentieel dat een leidinggevende groeiende medewerkers aan managementtrainingen laat deelnemen.
Lees ook: 10 eigenschappen waar een goede baas aan moet voldoen
(es/em) - Bron: Huffingtonpost / Goaltrainingen
23 maart 2022Dat verpleegkundigen en brandweermannen levens redden, is duidelijk. Weet jij niet wat het nut is van je werk? Dan heb je waarschijnlijk een bullshitjob!
Crisissen zoals de coronapandemie vormen een lakmoesproef voor leidinggevenden. Want de ergste baas is vaak degene die je simpelweg niet ziet of hoort...
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.
Hoe tevreden ben je met je huidige functie? Twijfel je soms of dit wel de job is die je wil blijven doen? Doe de test.
De meeste bedrijven hebben het fout als het gaat om werknemers in dienst nemen en vooral: ze in dienst houden...
Er zijn managers in alle soorten. Heb jij liever een introverte of extraverte baas? Heel wat hangt af van het team waar hij/zij leiding aan geeft.
Om de relatie met je eigen leidinggevende in te schatten, bieden deze drie eenvoudige vragen houvast.
Een portie inzet, initiatief en enthousiasme kunnen goed zijn voor je professionele carrière. Toch hoef je niet altijd gewillig “ja” te zeggen tegen je baas ...
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?