'Robots doen niet meteen jobs sneuvelen'
Een industriële kmo gespecialiseerd in automatisering is geen usual suspect om te praten over het ethische aspect van robots aan de productielijn.
Jaarlijks publiceert technologiegigant IBM zijn ‘5 in 5’-rapport, oftewel de 5 innovaties die de komende jaren de manier waarop mensen werken, leven en met elkaar omgaan zullen veranderen. De focus ligt volgens IBM steeds meer op technologieën die het onzichtbare in onze omgeving zichtbaar maken. Zoals de volgende ...
Binnen afzienbare tijd zal je smartphone meeluisteren naar wat je vertelt, om aldus je geestelijke gezondheid in het oog te kunnen houden. Wat je zegt en schrijft zal binnen 5 jaar geanalyseerd kunnen worden door de toestellen die je gebruikt om te gaan voorspellen hoe het gesteld is met je geestelijke én lichamelijke gezondheid. En zo krijg je een waarschuwing nog voor er (echt) gevaar dreigt of het met je mis dreigt te lopen.
Er zijn de voorbije 100 jaren diverse instrumenten ontwikkeld die het toelaten om elektromagnetische golven waar te nemen. Op die manier kunnen voorwerpen onder kleding, of gaatjes in tanden waargenomen worden.
Doordat de sensoren steeds compacter en goedkoper worden, zullen zij binnen de 5 jaar zeker ook standaard in auto’s geïntegreerd worden om door mist of regen te kijken en je als bestuurder te waarschuwen voor voorwerpen of situaties die je (nog) niet ziet. Hé, je zal waarschijnlijk zelfs je maaltijd kunnen scannen met je smartphone om te checken of het voedsel veilig is om te eten en welke voedingswaarden je precies naar binnen plant te spelen.
We zitten midden in het proces om de fysieke wereld om ons heen te digitaliseren. Allerhande microscopen tot telescopen verzamelen continu zo’n complexe massa aan informatie dat deze het menselijke brein te boven gaat. Een zogenaamde macroscoop zal alle ontdekte details voor ons filteren en de dingen versterken die met elkaar verbonden zijn, zodat de relatieve verhoudingen ook voor ons, mensen, te verwerken blijven.
Complexe problemen, zoals het wereldwijde voedseltekort bijvoorbeeld, zullen we aldus beter kunnen begrijpen én ze te lijf gaan. Lokale boeren zullen voortaan kunnen weten wat precies de juiste gewassen zijn om waar te zaaien en planten, op basis van data over het klimaat, de bodemkwaliteit, het waterpeil, mogelijke irrigatietechnieken enzovoort.
Nanotechnologie zal steeds verder ontwikkelen, waardoor zelfs de kleinste bio-deeltjes in onze lichaamsvloeistoffen geanalyseerd zullen kunnen worden en je gezondheid ‘on the go’ en continu gemonitord zal worden. Binnen de 5 jaar lopen we dus gewoon met nanotechnologie in ons lijf, die je zal waarschuwen dat je best eens naar de dokter kan … alvorens je écht ziek wordt, of die eensluidend kan bepalen of je wel of niet helemaal genezen bent van welke kwaal of ziekte dan ook.
Goedkope methaansensoren zullen het in de niet zo verre toekomst toelaten om onzichtbare (methaan) gaslekken meteen te detecteren rond opslagfaciliteiten, distributieleidingen en gaswinningsputten. Ook olieresten in water en fijnstof afkomstig van voertuigen, of eender welke vorm van pollutie, zullen aldus makkelijk én meteen worden gedetecteerd. De kwaliteit van ons milieu zal op die manier erg nauwkeurig in de gaten kunnen gehouden worden, wat ons allen zal ten goede komen.
(kv) - Bron: Express
10 augustus 2017Een industriële kmo gespecialiseerd in automatisering is geen usual suspect om te praten over het ethische aspect van robots aan de productielijn.
98% van de kleuters is geniaal, tegenover 2% van de volwassenen. Waar is de genialiteit bij volwassenen heen? 4 tips om je genialiteit opnieuw te vergroten.
Het Dendermondse ziekenhuis az Sint-Blasius won zopas de Kwinta Excellence Award 2015, een mooie erkenning van de kwaliteit van de organisatie.
De nieuwe generatie managers staat voor de deur. Maar welke kenmerken moeten studenten verwerven zodat zij in de toekomst succesvolle leiders kunnen zijn?
Naast Stella Artois brouwt AB InBev nog drie van de tien best verkopende bieren ter wereld. Innovatie is daarbij cruciaal, vertelt ceo Eric Lauwers.
"Wat zijn je zwakke punten" is een standaardvraag die je op elk sollicitatiegesprek mag verwachten. Maar hoe beantwoord je die vraag het best?
Na een lange werkdag een pintje drinken met de collega’s: moet kunnen. Of toch niet? Steeds meer werknemers socializen liever zonder alcohol...
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…
Karolien leidt het AI-team bij VDAB: “We krijgen vaak de boodschap dat geen enkele arbeidsbemiddelaar zo ver staat in AI als wij.”