Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Deze 5 eigenschappen bepalen je succes op het werk

Deze 5 eigenschappen bepalen succes
“Extremen werken niet goed in een bedrijfsomgeving.” (Eric Verbeiren en professor Frank van Overwalle)
Je nieuwe werkgever heeft je aangeworven voor wie je bent. Het is dus zeker niet de bedoeling om jezelf helemaal te veranderen. Maar wat je wel kan doen, is kijken op welke eigenschappen je heel hoog of laag scoort en je daar op z’n minst bewust van worden. En misschien ook de scherpe kantjes er wat afhalen.

Dat alles lezen we in het boek ‘De andere 50%’, waar manager Eric Verbeiren en professor Frank Van Overwalle de handen in elkaar slaan om, op basis van de sociale neurowetenschap, iedereen klaar te stomen voor een nieuwe job.

In het boek komt de persoonlijkheidstest Big Five, ook bekend onder het letterwoord OCEAN, uitvoerig aan bod. Deze test is overigens gratis ter beschikking op bigfive-test.com.

1. Welke vijf kenmerken?

Het OCEAN-model geeft je de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken, die telkens onderverdeeld zijn in verschillende facetten.

Bij de categorie openheid (de ‘O’) sta je open voor nieuwe ideeën, je hebt al dan niet een snel inzicht of bent creatief of nieuwsgierig. Bij de categorie consciëntieusheid (C) of nauwgezetheid ben je al dan niet bedachtzaam, betrouwbaar, doelmatig of ambitieus.

Bij de derde groep – extraversie (E) – bekijk je of je onder meer sociaal, vrolijk of energievol bent. Bij de categorie altruïsme (A) gaat het om het feit of je al dan niet empathisch, zorgzaam en vriendelijk bent. De laatste categorie draait om neuroticisme (N) of emotionele instabiliteit: angstig, geërgerd of impulsief.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

2. Zijn alle vijf even belangrijk?

Ordelijkheid of consciëntieusheid is de persoonlijkheidstrek die over alle beroepen heen de sterkste link heeft met succes, stellen de twee auteurs. “Als je daar laag op scoort, moet je er zeker veel aandacht aan besteden. Alles goed plannen, noteren en opvolgen. Als sterke tweedes kwamen altruïsme en emotionele instabiliteit uit de bus. Daar moet je zeker op focussen als je lager scoort op deze twee.”

Het belang van de andere kenmerken – openheid en extravert zijn – is meer afhankelijk van het type job. “Ben je onderzoeker of marketeer dan zal openheid van tel zijn. Je staat in voor de ontwikkeling van nieuwe producten en dan kan je maar beter wat nieuwsgierig zijn. Extraversie zal dan weer zwaarder doorwegen voor een verkoper, maar minder voor een IT-systeembeheerder.”

Ontdek: Ben jij een high potential?

3. Zijn er slechte profielen?

Er zijn op zich geen slechte profielen, maar extremen werken niet goed in een bedrijfsomgeving, opperen Verbeiren en van Overwalle. Als je zeer hoog of zeer laag scoort op bepaalde kenmerken, is er toch wat werk aan de winkel.

“Scoor je bijvoorbeeld heel laag op consciëntieus zijn, dan moet je meer planmatig werken en ervoor zorgen dat je je afspraken beter nakomt. Maar scoor je daar zeer hoog, dan is het aangeraden om niet alles tot in de kleinste details te plannen.”

Lees ook: Wat zijn mijn capaciteiten?

4. Zijn er nog andere zelftests?

Heel wat: van MBTI over Color Code tot DiSC, tests die ook best populair zijn. Maar er is ook veel wetenschappelijke discussie over wat deze tests meten en of ze wel altijd hetzelfde resultaat bieden.

“Het grootste nadeel is dat ze mensen in hokjes plaatsen: je collega is bijvoorbeeld een ‘rood type’, dus moet hij wel assertief en agressief zijn. Daar valt niet mee te werken. Je gaat niet meer naar de achterliggende behoefte graven, maar op de persoon zelf focussen. Zo voelt je collega zich niet begrepen en dan wordt het inderdaad moeilijk samenwerken.”

Rood, geel, groen of blauw: welke kleur ben jij?

(William Visterin) - De andere 50% - Je sociale brein als gids voor plezier en succes in je (nieuwe) job, Eric Verbeiren & Frank Van Overwalle, 269 pagina’s, Uitgever Owl Press, ISBN: 9789463935425.

2 maart 2022

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook