5 tips om een job in het buitenland te scoren
Een job in het buitenland is niet voor iedereen. Zeker niet voor wie nog maar net is afgestudeerd. Maar dat betekent niet dat je je kans niet kan wagen.
Een absolute klassieker! Met woorden als grappig, lief of knap ga je zeker geen punten scoren. Om op deze vraag een verrassend antwoord te kunnen geven, moet je het bedrijf en de jobomschrijving perfect begrijpen. Eigenschappen zoals flexibel en professioneel zitten al meer in de goede richting, maar zijn nog een beetje cliché. Met teamplayer, problem solver of doorzetter maak je wél indruk.
Voor bijna alle vragen geldt maar één regel: ken je product. En zet je klant altijd centraal. Niet tevreden? Zoek een oplossing. Kijk, leer, en kom origineel uit de hoek.
Je kunt de tactiek beschrijven van de CEO van het bedrijf waarvoor je solliciteert. Maar nog beter is om een strategie uit de doeken te doen waar iemand nog iets van kan leren. Dat vraagt heel veel onderzoek, creativiteit en gezond verstand. Dus ken je daar helemaal niets van, wees dan ook eerlijk.
Een nachtje in de cel beland omdat je té dronken was? Werkgevers willen natuurlijk dat je de tijd neemt om te ontspannen, maar verhalen over drank en drugs laat je best achterwege. Geef een voorbeeld van een gênant moment dat je hebt kunnen redden. Zo laat je meteen zien dat je je hoofd niet laat hangen.
Hiervoor moet je de zwakkere punten van het bedrijf kennen, en kunnen opvangen. Zuig dus niks uit je duim, of het bedrijf is in een mum van tijd failliet door je wilde ideeën. Staaf je cijfers. Ken je er niets van? Zeg dan dat je de beste financial expert en strateeg aanwerft om je te helpen.
Het kan zo een vraag uit De Slimste Mens ter Wereld zijn, en die beantwoord je dan als volgt:
Dit is het moment om te laten zien dat je je echt verdiept hebt in het bedrijf. Noem alle sterke punten op en toon aan dat je jezelf daar helemaal in kunt vinden.
Je antwoord hangt natuurlijk af van de functie waarvoor je solliciteert. Wil je een job die weinig met computers te maken heeft? Dan hou je het best kort en bondig. Wil je als IT’er aan de slag, dan kun je al wat dieper ingaan op het onderwerp.
Opnieuw: ken het bedrijf, en dus ook de prijzen. De berekening is snel gemaakt.
Geef een onderbouwd antwoord, met goede redenen. Met: ‘ik denk dat de prijs gaat dalen, dus zal het ongeveer rond de xx dollar liggen’, ga je meer kwaad dan goed doen.
Kies in de eerste plaats een goed doel dat past bij de waarden en normen van het bedrijf. En dan is het een kwestie van overtuigen. Zorg dat je twee grote vragen beantwoordt in je argumentatie:
Heel veel technologieën vinden hun oorsprong in de ruimtevaart. Ga op zoek naar de technologieën die het bedrijf zelf toepast, waardoor je ook meteen kunt uitleggen wat de gevolgen precies zijn als NASA moet sluiten.
Een vraag waar de werkgever veel uit kan leren, als je creatief uit de hoek komt. Opnieuw: een grondige kennis is een must om op deze vraag te scoren. En de thema’s menselijkheid en duurzaamheid scoren altijd!
Iedereen kent een goede mop, maar let wel dat je niemand tegen de schenen schopt. Hou het kort en simpel. Discriminerende of seksistische moppen zijn not done.
Als je geen zin hebt om naar het buitenland te verhuizen, maak dat dan ook meteen duidelijk. Eerlijkheid duurt het langst!
(dt/em) - Bron: Business Insider
18 juli 2016Een job in het buitenland is niet voor iedereen. Zeker niet voor wie nog maar net is afgestudeerd. Maar dat betekent niet dat je je kans niet kan wagen.
Je mag op sollicitatiegesprek gaan bij het bedrijf van jouw dromen? Zorg dat deze dromen geen bedrog worden en vermijd deze beginnersfouten!
Heel wat werknemers met een plug-in hybride als bedrijfswagen zullen minder nettoloon overhouden.
Hoewel je onmogelijk alle sollicitatievragen kan voorspellen, biedt deze lijst toch een mooi overzicht van vaak voorkomende vragen tijdens sollicitaties.
Als je dacht dat je al moeilijke sollicitaties gedaan hebt, dan heb je het mis. Bij Google is het pas echt moeilijk om binnen te geraken. Enkele voorbeelden
Ik heb de verkeerde brandstof getankt in een bedrijfswagen. Mijn werkgever vraagt nu dat ik de herstellingskosten vergoed. Kan dit zomaar?
Sollicitatiegesprekken kunnen ongemakkelijk zijn, bijvoorbeeld als er pittige vragen worden gesteld. Maar met de nodige handigheid kan je ze ontwijken...
Hoera, je hebt een jobaanbod op zak! Maar voordat je ‘ja’ zegt en je handtekening plaatst, heb je alsnog enkele belangrijke vragen te stellen.
Passie voor onderwijs zit in het bloed van Familie Devos.