10 vergeten ambachten en beroepen
Welke beroepen uit het verleden zijn vandaag zo goed als uitgestorven en kennen de meeste mensen tegenwoordig nauwelijks of zelfs gewoonweg niet (meer)?
Dat is een reactie op de druk van het digitale tijdperk. Deze beroepen hebben door de interesse van hoogopgeleiden een duidelijke herwaardering genoten. Aldus Richard Ocejo, professor sociologie aan de University of New York, in de Amerikaans zakenkrant Wall Street Journal en in Express Business.
Zelfs jongeren die een hogere opleiding hebben genoten, kiezen voor beroepen die vroeger als ‘te min’ zouden bevonden worden. “Hoewel deze beroepen financieel minder aantrekkelijk lijken, genieten ze bij jonge volwassenen toch een grote populariteit”, geeft Richard Ocejo, auteur van het boek ‘Masters of Craft: Old Jobs in the New Urban Economy’, aan. “Daarmee willen ze zich verzetten tegen de ontastbare wereld van het digitale tijdperk. Velen kiezen ervoor om opnieuw met hun handen, instrumenten en materialen te werken om fysieke en tastbare producten te creëren.”
“Om deze oude ambachten aantrekkelijk te maken, worden vaak extra elementen ingebouwd,” betoogt hij nog. “Dikwijls is er rechtstreeks contact met het publiek, waardoor de werknemer zijn vaardigheden kan tonen en de waardering van de klanten kan ontvangen. Daarom ligt voor een aantal andere beroepen, zoals elektricien of loodgieter, een herwaardering veel moeilijker.”
Wel waarschuwt de socioloog dat deze geherwaardeerde beroepen meestal voorbehouden blijven voor een kleine kring hoogopgeleide jonge middenklassers. Ze blijken bijzonder moeilijk toegankelijk voor kandidaten uit lagere maatschappelijke groepen, zodat een toename van de sociale mobiliteit niet mag worden verwacht.
Ook Tom Palmaerts, trendwatcher bij het Belgische Youth Trend Agency Trendwolves, bevestigt de trend naar het hip worden van oude beroepen. “Het is al een tijdje aan het gebeuren, en lijkt niet meteen te stoppen. Reeds acht jaar geleden hebben we met Trendwolves het Urban Crafts netwerk opgestart, omdat ik een sterk geloof had in een nieuwe golf van crafters, die een nieuwe economie konden creëren.”
Bij job crafting past een werknemer zijn eigen job aan. Dat kan gaan van wijzigingen of verschuivingen in het takenpakket, een uitbreiding van de taken (bijvoorbeeld contacten met klanten), maar kan evenzeer betrekking hebben op het aanleren van vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een fietsenmaker die niet ergens achter de schermen fietsen herstelt, maar dit doet in de fietsenwinkel tussen de klanten, en die zijn fietsenwinkel ook nog eens combineert met een koffiebar.
Volgens Tom Palmaerts is dit te verklaren door nostalgie. “De voorbije 10 jaar zitten we in een zweem van nostalgie, waar het vroeger beter leek. We zijn dit eerst in mode en design beginnen zien, en dat vertaalt zich nu in culturele standpunten en concrete ideeën. Maar vroeger was het niet beter! Oude beroepen zijn niet terug hip, omdat het vroeger beter was. Oudere beroepen moeten vertaald worden naar een huidig tijdperk, en moeten ook openstaan voor innovatie. Alleen als we oudere methodes en technieken vertalen naar het heden en de toekomst kan het verder groeien naar een boeiende economie.”
Maar ze noemen zich barbier of barber shop. Je kan er je baard laten bijtrimmen of scheren op de oude traditionele manier. Zelfs op festivals vind je ze terug.
Zelf op kleine schaal bier brouwen en op de markt brengen is helemaal in. Zelfs AB InBev heeft schrik van deze nieuwe golf van kleine brouwers: ze hebben al heel wat hippe ambachtelijke biermakers opgekocht.
Maar zeg liever: barista.
In de paardensport en -kweek is grof geld te verdienen. Zelfs de dochter van Bill Gates en nakomelingen van andere beroemdheden wagen zich eraan.
Je kan er zelfs mee op tv komen. Uit maar liefst meer dan 700 kandidaten kon Wim Lybaert voor zijn Eén programma “Het goeie leven” kiezen. Ze toveren een onontgonnen weiland om tot een vruchtbaar en lekker paradijs.
Chef-koks, de nieuwe rocksterren! Van luxe-restaurants, concept eethuizen, tot hippe foodtrucks.
Van koerier tot bakfietskramer. Vervoer van producten met de fiets is weer helemaal in. Van soep van deur tot deur tot een bakfiets met croques uit het vuistje op de markt.
Honing rechtstreeks van een imker smaakt het lekkerst.
Schenk tegelijk wat koffie, en je bent hip en trendy.
Vraag het maar aan slager Hendrik Dierendonck. Ook al een rockster!
(mr)
31 december 2018Welke beroepen uit het verleden zijn vandaag zo goed als uitgestorven en kennen de meeste mensen tegenwoordig nauwelijks of zelfs gewoonweg niet (meer)?
Sommige (bizarre) jobs komen enkel voor in specifieke landen. Een overzicht van 10 beroepen die je niet meteen in België zal terugvinden!
De digitale revolutie verloopt razendsnel en AI maakt steeds vaker deel uit van ons dagelijks leven. Ook op de arbeidsmarkt is AI geen sciencefiction meer...
An werkt voor de dienst Verbouwpremies bij Wonen in Vlaanderen
Sara en Tom zijn trotse ambassadeurs van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen, dat deel uitmaakt van FOD Financiën.
Cedric geniet ook na ruim twee decennia nog volop van zijn functie als teammanager in de logistieke site van Colruyt Group in Ollignies.
Laura en Siebe studeerden allebei toegepaste economische wetenschappen en kozen daarna voor een carrière in consulting bij Deloitte. Bijleren en jezelf verder ontwikkelen staan daarin centraal. Tegenover al hun inzet staan mooie beloningen.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
Nooit eerder waren er in de sector van chemie, kunststoffen en farma meer openstaande vacatures. En nooit duurde het langer om ze ingevuld te krijgen...