Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 206

Volgende
Volgend artikel:

Een gedetineerde als collega: het kan

Detentiehuisbewoner Tony zkt. werk: “Veel werkgevers haken af”

Detentiehuisbewoner Tony
Wie écht wil werken, vindt meteen een job. Maar klopt dat wel? Jammer genoeg niet altijd… Vooral kwetsbare profielen zoals bewoners van een detentiehuis krijgen bovengemiddeld vaak te maken met negatieve vooroordelen, discriminatie en afwijzing tijdens hun sollicitatieproces. Zonde, want vaak zijn net zij enorm gemotiveerd om zich te engageren voor een werkgever.

Zeg niet zomaar gevangenis tegen detentiehuis

Om misverstanden te vermijden: een detentiehuis is niet zomaar een gevangenis, maar een kleinschalige, gesloten en beveiligde instelling waar veroordeelden tot en met 3 jaar hun straf uitzitten.

Afhankelijk van de duur van hun straftijd, is er de mogelijkheid om intensief begeleid te worden in de zoektocht naar werk. Hiervoor mogen ze - onder bepaalde voorwaarden en mits de expliciete toestemming van de directie - de instelling verlaten om te solliciteren, te werken of een opleiding te volgen. Het einddoel van dit traject is om hen door middel van een (vaste) job succesvol te laten re-integreren in de maatschappij.

Detentiehuisbewoner zoekt werk

Een goed cv, meer dan 10 jaar relevante ervaring, de juiste werkattitude… en toch moeilijkheden om een job te vinden. Een knelpuntberoep nota bene. Het overkomt Tony, een bewoner van het detentiehuis van Vorst, nabij Brussel. Hij komt vrij in april 2025 en is volop op zoek naar een job. Die zoektocht verloopt, ondanks de intensieve begeleiding niet van een leien dakje.

“Na mijn vrijlating wil ik heel graag terug mijn vorige job als lasser uitoefenen”, getuigt Tony. “Lassen is echt mijn passie en ik ben er erg goed in. Jammer genoeg merk ik dat veel werkgevers al bij het eerste contact afgeschrikt worden door mijn detentieperiode. Dat is echt een breekpunt. Mijn cv vinden ze meestal erg goed maar wanneer mijn detentieperiode ter sprake komt, haken ze af.”

Ontdek: Wat doet en verdient een lasser?

“Veel werkgevers vragen ook naar een bewijs van goed gedrag en zeden, zelfs voor jobs waar je geen diploma voor nodig hebt. Door mijn strafblad kan ik dat niet voorleggen. Ik begin soms de moed wat te verliezen, maar ik geef niet op. Ik ben erg gemotiveerd om te werken en hoop snel een werkgever te vinden die mij een kans geeft om mezelf terug te bewijzen.”

Geen alleenstaand geval

Ervaringen zoals die van Tony zijn jammer genoeg geen uitzondering. Volgens een snelle rekensom in het detentiehuis vindt maar 2 op de 5 gedetineerden tijdens de detentieperiode effectief een job.

Is het dan beter om tijdens het kennismakingsgesprek met een potentiële werkgever niet te vermelden dat je in een detentiecentrum woont of een detentieperiode achter de rug hebt? Niet echt, je strafverleden komt vroeg of laat toch aan het licht en het kan het vertrouwen en de werkrelatie onherstelbaar beschadigen.

Eerlijkheid duurt het langst, al moet je natuurlijk wel een eerlijke kans krijgen. Bovendien mag een werkgever niemand discrimineren vanwege zijn of haar detentieperiode, al gebeurt het toch - subtiel of recht voor de raap.

Check: Wat zegt de wet over discriminatie op de werkvloer?

Meer dan een inkomen

Dat het vinden van een job voor een gedetineerde enorm belangrijk is, mag je gerust een understatement noemen. Logisch, want het kan de start van de re-integratie zowel positief als negatief beïnvloeden. Zonder maandelijks inkomen kun je maar moeilijk een huurwoning vinden: als kandidaat-huurder moet je vaak kunnen aantonen dat je vast werk hebt en dat je de huurwaarborg kunt betalen.

Een job is dus meer dan zomaar een maandelijks inkomen. In sommige gevallen kan het er zelfs voor zorgen dat je als gedetineerde vervroegd kunt vrijkomen, al is het uiteindelijk wel de rechter die de eindbeslissing neemt.

Lees ook: Een gedetineerde als collega... het kan!

Geen werk: wat nu?

Wie als detentiehuisbewoner vrijkomt zonder uitzicht op een (vaste) job, heeft het niet makkelijk. Je mag dan wel terug een vrij man of vrouw zijn, de situatie is zeker niet ideaal en zorgt voor een verhoogd risico op recidief gedrag.

Bovendien stopt de begeleiding door het detentiecentrum. De deontologische code zegt zelfs dat je als ex-bewoner geen contact meer mag hebben met de detentiemedewerker die je tijdens de detentieperiode in alle vertrouwen begeleid heeft. Als ex-detentiebewoner sta je er dus grotendeels alleen voor.

Nuttig: 10 tips om gemotiveerd te blijven als werkzoekende

Hulp zoeken kan zeker, al zijn er - in tegenstelling tot het detentiecentrum - heel wat lange wachtlijsten. Het zijn dan ook sterke schouders die op eigen kracht terug hun weg zoeken in de maatschappij en zich succesvol kunnen re-integreren zonder onmiddellijk uitzicht op een job.

Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren

(fd)

2 januari 2025

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook