Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Depressie blijft groot taboe op kantoor

Van de werknemers die met een depressie kampen, vertelt bijna de helft hier niets over tegen zijn werkgever. Eén op de tien geeft zelfs aan helemaal niet op zoek te zijn naar hulp voor zijn depressieklachten.
#

Dat wijst onderzoek uit van de Nederlandse privékliniek U-center onder ruim 800 werknemers. Ruim 30 procent van de ondervraagde werknemers vermoedt dat een of meerdere collega's depressief is, bijna 80 procent geeft aan dat zijn werkgever weet heeft van de depressieklachten onder zijn medewerkers.

"We merken dat werkgevers niet weten wat zij met de depressieklachten aan moeten", aldus Ingrid Weijnen, directeur behandeling bij U-center. "De gevolgen van een depressie worden dan ook vaak onderschat. Tevens zien we sinds de crisis steeds meer werknemers die te lang rondlopen met depressieklachten en daarmee het risico lopen voor een langere tijd uitgeschakeld te zijn."

Mannen vs. vrouwen

Uit het onderzoek blijkt een (klein) verschil tussen mannen en vrouwen. 11 procent van de mannen houdt een depressie voor zich, terwijl dat bij slechts 7 procent van de vrouwen het geval is. Vrouwen zoeken, in tegenstelling tot mannen, sneller hulp wanneer zij met depressieklachten te maken krijgen. Meer dan de helft geeft aan de werkgever in te lichten wanneer men depressief is.

"Het kan zijn dat mannen depressieve klachten anders beleven of er een andere uiting aan geven dan vrouwen. Ook hebben zij meer moeite toe te geven dat zij aan iets psychisch lijden en het liever een burn-out noemen dan depressie”, verduidelijkt Weijnen.

De studie toont aan dat er nog steeds een taboe heerst rond depressie op het werk. Vooral werknemers die aan het begin van hun carrière staan, zijn angstig voor de gevolgen van een depressie op hun loopbaan. Werknemers tussen 50 en 65 staan daarentegen het meest open voor hulp.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

21 februari 2013
Anderen bekeken ook