Flexibiliteit op het werk draait niet louter rond de mogelijkheid om tussen 9 en 10 uur te beginnen werken op kantoor. En het gaat ook niet enkel om de keuze om van thuis of elders te werken. Flexibiliteit is een begrip dat véél verder gaat en er op geen enkele werkvloer hetzelfde uitziet.
Een goed voorbeeld is deeltijds werken. Waarom blijft deze manier van werken in de taboesfeer hangen, hoewel het gewoon een vorm van flexibel werken is? En waarom krijgen deze collega’s het vaakst met vooroordelen te maken? Talent-placementbedrijf Accent deed er samen met Trendwolves en Human8 onderzoek naar.
CHECK: Heb jij ook flexibele uren?
Wat sterk opvalt in het rapport van Accent, is dat 40% van de werknemers vindt dat deeltijdse werknemers niet dezelfde verantwoordelijkheden kunnen dragen als fulltime collega’s. Het lijkt een logische conclusie die je kan trekken wanneer je kijkt naar het aantal gepresteerde uren. Een collega in een 40 urenweek kan veel meer werk verzetten dan iemand die de helft van die uren presteert. Maar ervan uitgaan dat iemand dan minder verantwoordelijkheden aankan? Dat is een misvatting.
Je hebt werknemers die krak hetzelfde werk als een full-timer doen, maar dan in een deeltijds uurrooster. Minder tijd hebben betekent vaak creatiever omspringen met de beschikbare tijd. En dat doet wonderen voor de productiviteit.
Lees ook: Wanneer werken we het meest productief?
Nog zo’n bedroevend cijfer uit het onderzoek: 33% voelt zich verplicht hun keuze voor deeltijds werk te verdedigen, vooral onder zelfstandigen. De waarom-vraag komt hier in alle nieuwsgierigheid naar boven. Niet fulltime aan de slag zijn, wordt vaak als een gebrek aan loyaliteit gezien naar de werkgever toe. Al is het tegendeel waar: werknemers die hun werk en privéleven in balans kunnen houden, zijn vaak loyaler en blijven net langer bij dezelfde werkgever.
De keuze om deeltijds te gaan werken, wordt vaak gestuurd door de zorg voor kinderen of ouders, de nood aan meer tijd voor hobby’s en sporten, of de wens om een ander creatief bijberoep uit te oefenen. Dat je door deeltijds te werken je werk-privébalans beter kan vormgeven, is absoluut een meerwaarde.
Ontdek: Top 10 van deeltijdse beroepen in België
Flexibiliteit is dus de nieuwe work-life balance. Al is er in de praktijk nog heel wat werk aan de winkel. Slechts 51% van de werknemers heeft vandaag enige vorm van flexibele werktijden. Jammer, want de mogelijkheden zijn er.
Zeker in de zorgsector en het onderwijs levert het idee van deeltijds werken food for thought op. Door minder uren te werken, is de job veel aantrekkelijker en makkelijker vol te houden. Dat levert dan weer minder ziekteverzuim op, wat beter is voor de algemene werking van het bedrijf of de zorginstelling.
Deeltijds werken is hier geen kwestie van minder uren willen werken. Maar een punt van: welk werkritme zorgt ervoor dat ik zo kwalitatief mogelijk kan werken? Een mindset die veel werkgevers nog niet hebben, maar die wel belangrijk is om talent aan boord te houden of aan te werven in de toekomst!
Wil jij ook graag deeltijds aan de slag? Bekijk het actuele vacatureaanbod op Jobat.be!
(ZINNIG) – Bron: Accent
11 november 2024Tegenwoordig kiezen steeds meer werknemers met een leidinggevende functie ervoor om 4/5de of zelfs deeltijds te werken. Goede zaak of niet?
Met 24% deeltijds werkenden komt deeltijds werk in België vaker voor dan in de meeste andere EU-landen...
Volgens onderzoek staat België op plaats drie van landen met de beste werk-privébalans. Hoe komt dat nu precies?
Wil je graag deeltijds werken, dan zijn de volgende 10 functies misschien iets voor jou?
Bepaal jij zelf wanneer je werkdag begint en eindigt? Dan heb je glijdende werkuren, net zoals 52% van de Belgische bedienden. Een luxe, zo blijkt...
Is een arbeidsduurvermindering met loonbehoud haalbaar?
We vroegen aan Luna (39) uit Hasselt hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
We vroegen aan Sylvie (34) uit Brugge hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...