Soorten contracten
Vorige

1 van 76

Volgende
Volgend artikel:

6 goed betaalde deeltijdse jobs

Deeltijds werken en toch voltijds betaald worden

De droom van elke deeltijdse werknemer. Als je werkgever niet voorzichtig is, dan kan hij - sinds februari - zijn deeltijds personeel toch voltijds moeten betalen.
#

Een werkgever die de uurroosters van zijn deeltijdse werknemers niet afficheert, moet hen voltijds betalen. Het leek nochtans vast te staan dat voltijdse tewerkstelling een onweerlegbaar vermoeden was, en dat de werkgever het tegenbewijs dus niet moest leveren. Maar het Hof van Cassatie sprak zich begin februari in een arrest in tegengestelde zin uit.

Uurroosters verplicht publiceren

Bij deeltijds werk horen een aantal formaliteiten, bedoeld om zwartwerk gemakkelijker te bestrijden.

  • Vermelding van alle uurroosters in het arbeidsreglement.
  • Aanplakking van de variabele uurroosters 5 werkdagen op voorhand.
  • Bewaring van een kopie van het arbeidscontract of van een uittreksel ervan met het uurrooster, op de plaats waar het arbeidsreglement bewaard wordt.
  • Vermelding in het arbeidsreglement van de vaste volgorde waarin de uurroosters elkaar opvolgen wanneer het arbeidsregime volgens een cyclus van meer dan een week georganiseerd wordt.
   

Strenger sinds begin februari

Als een werkgever de bovenstaande formaliteiten niet respecteert, dan wordt vermoed dat de werknemers een voltijdse arbeidsovereenkomst hebben. De werkgever zal dan een voltijds loon moeten betalen aan elke deeltijdse werknemer van wie het uurrooster niet openbaar werd gemaakt. Ook de RSZ zou socialezekerheidsbijdragen op het voltijdse loon kunnen eisen.

Het leek sinds 1 januari 2005 nochtans verworven te zijn dat voltijdse tewerkstelling een onweerlegbaar vermoeden was. De reglementering werd toen immers aangepast, net om een einde te maken aan de controverse die hierover bestond.

Maar begin februari besliste het Hof van Cassatie hier dus anders over. In een rechtszaak tussen een werkgever en de RSZ was het Hof van Cassatie, net als het Hof van Beroep, van oordeel dat het vermoeden van voltijdse tewerkstelling wel weerlegd kan worden. Dus omgekeerd ook: het vermoeden van voltijds werk kan weerlegd worden als de werkgever bewijst dat zijn werknemers deeltijds tewerkgesteld zijn.

(mr)    

27 april 2011
Anderen bekeken ook