Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

De werkende mens vs. jongeren en gepensioneerden: wie is het gelukkigst?

Hangt je geluk af van je levensfase? Zoja, waar bevind jij je in de levenstevredenheidscurve en bepaal je die curve zelf, of is ze voorspelbaar?
#

Jongeren en ouderen zijn de gelukkigste burgers, concludeerden enkele Australische wetenschappers. Dit in tegenstelling tot burgers van middelbare leeftijd. Het gevoel van veiligheid speelt volgens de wetenschappers een grote rol, net zoals de algemene gezondheid.

U-curve

Volgens de onderzoekers zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar het gelukkigst, net zoals 75+’ers. Het geluksniveau bereikt een dieptepunt wanneer het 40ste levensjaar wordt bereikt, iets dat pas terug echt begint te stijgen vanaf 65 jaar. Het levenstevredenheidsniveau maakt dus een duidelijke U-curve.

Baby

De wetenschappers beweren dat deze curven te wijten valt aan sociaal-economische invloeden. Het tevredenheidsniveau piekt namelijk in de periode net voor de geboorte van het eerste kind, waarna er een dramatische daling volgt vanaf het eerste levensjaar van het kind oud genoeg is om naar de lagere school te gaan.

Prioriteiten

Waarom duikt de curve naar beneden vlak voor de geboorte van het eerste kind? Volgens de onderzoekers is die periode voor veel jongvolwassenen de grote overstap naar ‘volwassenheid’. Deze mijlpaal confronteert hen met sociaal-economische lasten en verplichtingen. Een groot deel van de middelbare leeftijd staat verder in het licht van carrière-opportuniteiten en het nastreven van stabiele of verhoogde inkomsten. Het belang van geld neemt toe en verantwoordelijkheden zoals zorgen voor een goede woonst of woonomgeving wordt belangrijker.

Jongeren en gepensioneerden zijn hier in veel beperktere mate mee bezig. Jongeren willen dicht genoeg bij vrienden of entertainmentmogelijkheden wonen, maar houden zich minder bezig met het uitkiezen van de juiste wijk en de perfecte woonst, terwijl gepensioneerden de carrièredruk niet meer voelen.

Stijging

Hoewel het geluksniveau weer begint te stijgen vanaf het kind of de kinderen naar de lagere school gaan, blijft het niveau dan toch nog laag, zij het in minder extreme mate. Het geluksniveau begint vanaf dan wel weer langzaam te stijgen. Langzaam, want het niveau piekt maar weer wanneer de persoon in kwestie tegen de 80 jaar is.

(sjv) – Bron: Express.be

27 oktober 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook