Begripvolle partner houdt stress in bedwang
Een begripvolle en ondersteunende levenspartner kan hoge stressniveaus helpen opvangen en afzwakken, zo blijkt uit onderzoek van Florida State University.
Wanneer we onder stress staan, staan onze zintuigen op scherp. Onze ademhaling versnelt, de hersenen krijgen meer zuurstof en de hartslag gaat omhoog. Stress verbetert dus onze fysieke prestaties, ook tussen de lakens. Ook de cognitieve prestaties worden gestimuleerd, of dat een voor- of nadeel is tijdens het vrijen, laten we in het midden.
Raar maar waar, stress maakt je ook gelukkiger en socialer. Bij stress wordt oxytocine aangemaakt, beter bekend als het knuffelhormoon. Je wordt gestimuleerd om contact te maken met anderen en neemt mensen sneller in vertrouwen. Wanneer er veel knuffelhormoon in de lucht hangt, is seks nooit ver weg.
Geen seks voor de wedstrijd? Wel voor de werkdag! Onderzoekers van Oregon State University, de University of Washington en de University of Oregon hebben een studie gedaan bij 159 werkende, getrouwde volwassenen. Gedurende twee weken hielden die personen een dagboek bij en moesten ze dagelijks een vragenlijst invullen over hun seks- en werkleven.
De studie wees uit dat werknemers die seks hadden de avond voordien, veel opgewekter op het werk verschenen. Dat effect is zo sterk, dat het tot wel 24 uur kan duren. Gelukkige mensen zijn een pak productiever. Gemotiveerde en ambitieuze werknemers weten dus wat hen te doen staat ...
Bij een stressreactie gaat ons brein in ‘overlevingsmodus’. Je wordt veel alerter en de meest essentiële functies van je lichaam worden ingeschakeld. De andere functies, zoals seks, verdwijnen naar de achtergrond.
Bij te veel stress kan je seksleven enorm beïnvloed worden. Wanneer iemand aan chronische stress lijdt, gaat het lichaam soms te veel van het hormoon cortisol aanmaken. Dit kan je libido doen dalen en de menstruatie ontregelen. Bij sommige mensen bemoeilijkt dat de orgasmes. Je zou voor minder stress krijgen.
Wanneer we de voor- en nadelen naast elkaar leggen, kunnen we besluiten dat stress toch vooral negatieve gevolgen heeft. Seks daarentegen moet net gestimuleerd worden, de voordelen zijn legio (ervan uitgaande dat alles veilig en vrijwillig gebeurt uiteraard).
Er zijn verschillende manieren om stress weg te nemen, zoals: rustgevende ademhalingsoefeningen, yoga, een massage (al dan niet met happy ending) of zelfs een warm bad. Wanneer bepaalde zaken je echt chronische stress bezorgen, kan het een goed idee zijn om die zaken te bannen uit je leven.
Je stressgehalte heeft invloed op je seksleven, maar je seksleven heeft dat ook op je stressgehalte. Een flinke dosis affectie na een zware werkdag doet wonderen. Seks is dus niet alleen leuk, het heeft ook veel positieve gevolgen. Het heeft allemaal te maken met een gezonde work-life balance. Laat je werk en de stress die daar mee gepaard gaat, op het werk. Thuis heb je je energie nodig voor andere zaken, al dan niet met glijmiddel.
(mr)
24 juli 2018Een begripvolle en ondersteunende levenspartner kan hoge stressniveaus helpen opvangen en afzwakken, zo blijkt uit onderzoek van Florida State University.
6 op de 10 vrouwen geven aan dat hun seksleven ernstig wordt verstoord door werkstress. Zowat de helft van de vrouwen slaapt zelfs niet door de stress.
Wie thuiskomt van een stressvolle dag op het werk, heeft ’s avonds geen zin meer in seks, blijkt uit een bevraging van de Franse radiozender France Info ...
Ga je soms met tegenzin naar het werk? En kom je ’s avonds uitgeput en futloos thuis? Dan is stress waarschijnlijk de grote boosdoener.
Veel mensen kruipen na een zware dag snel onder de wol, maar is dat een goed idee? Hou je slaapkamer zen en dump je negatieve spanning op voorhand.
Het is niet eenvoudig om een relatie in stand te houden met iemand die vooral met zijn werk getrouwd is. Toch kunnen kleine beetjes helpen.
Ouders die na een lange werkdag thuiskomen, hebben 's avonds nog onvoldoende fut om seks te hebben met hun partner. Wat is de oorzaak? Wat is de remedie?
Een tiental verschillende profielen van verkopers staan op de lijst van knelpuntberoepen van VDAB. Waarom is verkoper zo’n knelpuntberoep?
De tendens van de vervlechting tussen werk en privé zet zich traag maar dapper verder...