Mobiliteit
Vorige

1 van 94

Volgende
Volgend artikel:

Mobiliteit woon-werkverkeer en thuiswerk anno 2024: de cijfers

De voor- en nadelen van naar je werk rijden

naar je werk rijden
Feit: wie niet woont op het werk zal op geregelde tijdstippen moeten pendelen naar de werkplek. Met de auto naar het werk rijden is hierbij voor heel wat mensen een automatisme… maar waarom zou je per se de auto nemen als het ook anders kan?

Zelf rijden of laten rijden: that’s the question

Woon-werkverkeer: voor de één een noodzakelijk kwaad, voor de ander een onvervalst stukje me-time. In heel wat gevallen wordt die afstand afgelegd met de auto, hoewel er met het openbaar vervoer en de fiets toch heel wat meer duurzame, gezondere en goedkopere alternatieven bestaan.

Ontdek: De pro’s en contra’s van met de fiets naar het werk te gaan...

Wie bewust kiest voor de auto doet dat meestal uit principe of gewoonte. Toch heeft dit favoriete vervoersmiddel zowel voor- als nadelen.

De voordelen

1. Tijd met jezelf

In de auto heb je – behalve als je met iemand carpoolt – écht tijd voor jezelf. Geen vervelende of ongewenste passagiers die jouw ochtendhumeur nog humeuriger maken dan het al is of die jou ongevraagd storen tijdens de quality time met jezelf.

2. Je raakt vaak sneller op de eindlocatie

Wekker niet gehoord of een pittige ochtendshift in slow motion met je kleuters thuis? Geen probleem, in de meeste gevallen kun je dat tijdverlies wel inhalen door wat efficiënter te rijden. Belangrijk: hou je wel aan de snelheidsregels én hou rekening met de andere chauffeurs op de baan, de straat is van iedereen.

3. Het is comfortabel

De zalig warme lucht van de autoverwarming of de frisse wind uit de airconditioning, je favoriete radiozender on air en een lekkere snack binnen handbereik… wie met de auto rijdt, voelt zich geborgen in zijn of haar persoonlijke bubbel. Ook je personal gear en werkgerief voelt zich veilig op de achterbank of in de koffer.

4. Je kunt onderweg nog wat bijleren

Dankzij het multimediasysteem in je auto kun je luisteren naar interessante podcasts en audioboeken of zelfs een taalcursus volgen. Ook de vele nieuwsuitzendingen en verkeersbulletins kunnen je heel wat wijzer maken.

Extra: 5 tips om productief te zijn in de file

5. Je kunt je vocale talenten ontwikkelen

Geen betere plaats om je stem te trainen dan in een afgesloten auto. Dankzij de uitmuntende akoestiek kun je naar hartenlust zingen, rappen of een onemanshow of slam poetry voorbereiden.

6. Misschien leer je wel nieuwe mensen kennen

Door te carpoolen kun je je collega’s beter leren kennen en vice versa. Ook kun je via BlaBlaCar of een ander carpool platform met wat geluk nieuwe, leuke mensen ontmoeten die net als jij fan zijn van autorijden. Verwar dit vooral niet met een speeddate maar hou je aan de snelheidsregels, ook wanneer de social talk of het diepzinnig gesprek crescendo gaan.

7. Je stelt je grenzen

Niemand hoeft je lastig te vallen met vervelende werkgerelateerde issues, je bent tenslotte geconcentreerd aan het rijden. Door te rijden verplaats je je ook geleidelijk in de nieuwe tijdzone: die van 9 to 5 op het werk. Na je portie arbeidsvreugde kun je tijdens de rit idealiter ook prima deconnecteren. Zo kun je werk en privé duidelijker scheiden.

Video: Is nine-to-five dood en begraven?

8. Lange ritten zorgen vaak voor inspiratie

Een lange rit kan soms wat eentonig zijn. Toch is dit niet altijd slecht voor jou: met de juiste mindset kan het een ideaal moment zijn om even te brainstormen of na te denken over bepaalde zaken.

De nadelen

1. Je kunt vastzitten in de file

Als automobilist heb je soms te maken met het fenomeen “file”. Dit verschijnsel is makkelijk te verklaren: door het teveel aan auto’s op de weg verloopt alles wat trager (of zelfs stapvoets). Kortom, met de auto kan het soms een helletocht in de file zijn waar je heel wat kostbare tijd kunt verliezen (of het ingehaalde tijdverlies na je pittige ochtendshift thuis weer kunt kwijtraken).

Positieve noot: je staat er niet alleen voor want je deelt je frustratie en ergernis met de vele andere autoliefhebbers voor/achter/naast jou.

Check: 12 tips tegen pendel- en filestress

2. Het is duur

De hoge brandstofprijzen, de autoverzekering en de slijtage en onderhoud aan je wagen kunnen de totale kostprijs serieus de hoogte injagen. Wie met een bedrijfswagen rijdt, heeft daar in principe minder last van.

3. Soms is het gevaarlijk

Slecht aangeduide wegenwerken, een onoplettende of agressieve tegenligger, slecht weer of ijzel op de weg kunnen voor heel wat onveilige situaties zorgen. Ook het gebruik van je smartphone tijdens het rijden is ten sterkste af te raden.

4. Niet altijd gezond

Wanneer heb jij voor het laatst de filter van je airconditioning gereinigd? Wie z’n auto slecht onderhoudt, zit tijdens het autorijden in een onhygiënische en ongezonde afgesloten bubbel. Ook het roet van je voorganger baant zich een weg via de ventilatieroosters vooraan.

Ben je alsnog overtuigd van de voordelen van autorijden? Laat de mogelijke files en vertragingen dan niet aan je hart komen: ongezonde stress kan je heel wat langdurige gezondheidsklachten opleveren.

5. Je kunt ook letterlijk aankomen

Door te rijden, beweeg je niet. Wie veel onderweg is met de auto merkt na verloop van tijd dat het BMI evenredig stijgt met de brandstofprijzen aan de pomp. De combinatie “zitten”, “niet bewegen” en eventueel “snelle snack” garanderen je dat je letterlijk zult aankomen.

Tip: overweeg om een fiets mee te nemen en parkeer je auto op fietsafstand van je werkplek. Je zult er niet alleen geld mee besparen, het zal je geest ook verfrissen na die lange, eentonige en ongezonde autorit.

6. Waar is er parking?

Voor heel wat werknemers een dagelijks déja vu momentje: telkens weer die zoektocht naar een parkeerplaats, al dan niet op het bedrijfsterrein zelf… Na een lange werkdag gebeurt het vast ook wel eens dat je je in de verste verte niet meer kunt herinneren waar je vandaag de auto geparkeerd hebt.

Gelukkig brengt de autosleutel rust en raad: door vanop afstand je auto te ontgrendelen, kun je zien en horen waar je favoriete vervoersmiddel zich bevindt.

Lees ook: Waarom pendelen goed voor je is

(fd)

26 september 2022
Anderen bekeken ook