Werkplek
Vorige

1 van 667

Volgende
Volgend artikel:

De kracht van neurodiversiteit op de werkvloer

De voor- én nadelen van 'mixed reality' op de werkvloer

'mixed reality' op de werkvloer
Na de Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) is er nu ook Mixed Reality (MR)! Wat betekent het en wat kan het voor jou betekenen op de werkvloer?

VR + AR = MR

Voor zij die door het bos de bomen niet meer zien, even een opfrissing. Virtual Reality is een computertechniek waarbij het - door een VR-bril te dragen - lijkt alsof je je in een andere, virtuele realiteit bevindt. Augmented Reality is dan weer een computertechniek waarbij virtuele statische elementen worden toegevoegd aan de werkelijke omgeving, denk bv. maar aan de Pokémon-rage waarbij je via een app op virtuele Pokémons kon jagen op straat.

Combineer VR met AR en je hebt Mixed Reality (MR). Hierbij worden virtuele objecten of 3D-elementen volledig geïntegreerd in de werkelijkheid, bv. als hologram. De acties die je in realiteit uitvoert, hebben bij MR wel degelijk invloed op de virtuele elementen.

Klinkt behoorlijk sciencefiction? Toch niet, met de geplande introductie in 2024 van de Vision Pro van Apple komt deze innovatie erg dichtbij. Zo kun je de virtuele elementen en digitale schermen (van bv. apps) makkelijk navigeren met je ogen, je handen en zelfs je stem. Ook de MR smart glasses van Microsoft Hololens, HP Reverb en Magic Leap zijn al langer op de markt en worden steeds beter.

Virtual zone

Met MR zijn er heel wat mogelijkheden, niet alleen als entertainment maar ook op het werk. Beeld je een werkomgeving in waarin jouw bureau helemaal leeg is en je werkelijk alle apps, documenten en foto’s terugvindt in de virtuele wereld. Of waarin je als verkoper op een interactieve manier een product (bv. een auto of een keuken) wil voorstellen aan een klant. Met een simpele swipe kan die dan de auto of keuken een andere kleur, afwerking of stijl geven.

Goed om te weten: met zo’n MR-bril ben jij de enige die alles kan zien, je valt er dus je collega’s of je omgeving niet mee lastig.

Lees ook: Virtual reality tegen stress op het werk

De voordelen van MR

Digitaal is al langer het nieuwe normaal en met de opmars van MR lijkt de grens alweer wat meer verlegd. De voordelen zijn dan ook niet min.

  1. Door de samenvoeging van de digitale en fysieke wereld kun je bepaalde informatie op voorwerpen visualiseren (bv. hoe werkt een machine) en virtuele tabbladen en apps in jouw persoonlijke realiteit projecteren en bewerken, waar je ook bent.
  2. Mixed Reality gebeurt vooral handsfree: je kunt dus perfect met je handen verder werken terwijl je alle digitale informatie in real time kunt raadplegen.
  3. Ook online meetings of video calls voelen dankzij MR een pak realistischer aan.
Extra: Vergaderen we binnenkort alleen nog virtueel?

De nadelen van MR

Hoe innovatief en wonderbaarlijk MR wel mag lijken, toch zijn er ook enkele nadelen aan verbonden.

  1. Naast de hoge kostprijs (al heb je daar als werknemer op zich niet zo veel last van natuurlijk) en de technologische beperkingen (wat als er een storing is?)...
  2. …zijn er ook nog de fysieke ongemakken zoals hoofdpijn of vermoeidheid die je kunt ervaren wanneer je langdurig een MR-bril draagt.
  3. Wie met een MR-bril werkt, kan tijdens het werk soms afgeleid worden door de virtuele elementen. Het is in bepaalde gevallen dus niet aan te raden om ermee te werken wanneer je je moet kunnen concentreren of focussen op een bepaalde taak.
CHECK: Bepaalt AI binnenkort jouw aanwerving?

What’s next?

Wie met Mixed Reality aan de slag gaat tijdens het werk, houdt dus best rekening met een gezonde en evenwichtige balans tussen MR en de échte werkelijkheid. Verstop je dus vooral niet achter je smart glasses, maar communiceer ook in real life met je collega’s.

Ter info: ook een verdere synergie met Artificial Intelligence (AI) zit er - hoe kan het ook anders - aan te komen. Wordt vervolgd!

Ontdek: Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie straks ons werk en leven?

(fd)

29 november 2023
Anderen bekeken ook