Hoe screen je het best een vacature?
Zie je de bomen door het bos niet meer in vacatureland? Geen zorgen, met enkele tips en tricks pik je er de interessantste in no time uit!
Wie als werkzoekende geregeld door de vacaturepagina’s scrollt, heeft het vast en zeker al wel eens opgemerkt: heel wat bedrijven benoemen hun vacante jobfunctie met een hippe of flashy jobtitel. Van wizard, ninja en chief tot ambassador, evangelist en geek: wie niet verder kijkt dan de titel waant zich soms in een stripverhaal.
Lees ook: Het belang van de juiste jobtitel
De reden waarom een hippe titel gebruikt wordt, spreekt voor zich: met een opvallende functietitel bovenaan de vacaturetekst trekken werkgevers vaak meer aandacht dan met een ouderwetse, eenvoudige no-nonsense benaming. Die verhoogde aandacht is dan ook meteen het grootste voordeel bij het gebruik van flashy jobtitels.
Of dat daadwerkelijk een goede zet is, valt nog te bezien. Ondanks het ogenschijnlijke fungehalte van de vacaturetekst zijn er ook een aantal nadelen, zowel voor de werkgever als voor de ambitieuze werkzoekende.
Extra: Hoe screen je het best een vacature?
Een jobfunctie opsmukken met een moderne benaming kan op zich geen kwaad. En toegegeven: een benaming als ‘retail ambassador’ of ‘recruitment ninja’ klinkt nu eenmaal sexyer dan ‘verkoper’ of ‘hr medewerker’. Zolang het voor een werkzoekende high potential bij het lezen van de jobtitel maar duidelijk wordt wat er nu eigenlijk van hem of haar verwacht wordt.
Niets is meer cringe dan tijdens het lezen van de bijbehorende vacaturetekst merken dat de vlag de lading niet dekt, m.a.w. tijdverlies voor de werkzoekende en gezichtsverlies voor de werkgever.
CHECK: Waarop moet je letten bij het lezen van een vacature?
Wie effectief op basis van een leuke functietitel gaat solliciteren, kan soms van een kale reis terugkomen. Een misleidende titel kan er bij de werkzoekende voor zorgen dat er een bepaald verwachtingspatroon wordt gecreëerd dat helaas niet altijd ingelost wordt. In het slechtste geval kan het in de praktijk zelfs zorgen voor een totale mismatch tussen beide partijen.
Daarnaast kunnen té ingewikkelde en té vergezochte jobtitels werknemers ook afschrikken en net weerhouden om hun cv en motivatiebrief op te sturen. Als je de jobtitel al niet begrijpt, waarom zou je dan nog de moeite nemen om de rest van de vacaturetekst te lezen? Een spijtige zaak want zo mis je als werkzoekende misschien wel de job (en het bijbehorende hippe, professionele visitekaartje) van je leven.
Conclusie: een leuke functietitel kan zeker een meerwaarde betekenen, al is een goede, duidelijke en correcte jobtitel nog zo slecht niet.
Elke dag keuze uit duizenden jobs! Ga naar jobat.be en vind een job die écht bij je past
(fd)
3 maart 2023Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Zie je de bomen door het bos niet meer in vacatureland? Geen zorgen, met enkele tips en tricks pik je er de interessantste in no time uit!
Krijg je keuzestress bij het kiezen van je ultieme droomjob? Met de juiste vragen en eerlijke antwoorden kies je gegarandeerd de job die het best bij je past!
Projectmanager, contentmanager, … Voor de jongere generatie ís een mooie functietitel heel belangrijk. Soms zelf belangrijker dan de jobinhoud.
Een jobaanbieding kan er op het eerste zicht geweldig interessant uitzien. Toch neem je best de tijd om de vacature een tweede keer grondig te herlezen…
Een job zoeken brengt nieuwe energie in je leven maar je wil ook zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Daarom stelden we dit stappenplan voor je samen.
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp.
Vooraleer je je arbeidsovereenkomst tekent, check je best nog eens je potentiële werkgever. Reden: bij sommige werkgevers wil je echt niet op de payroll staan…
Heb je soms het gevoel dat je jobtitel niet meer overeenkomt met wat je nu écht uitvoert op het werk? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen!