Wat is een toxische baas? En wat is dan een goede baas?
Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Waarover gaat het? Een psychoherapeut laat in haar spreekkamer kijken.
Psychologe Annie Zimmerman ontmoet dagelijks mensen die worstelen met het leven. Ze doet haar ervaringen uit de doeken op basis van (schijnbaar) waargebeurde verhalen. Van angst en zelfkritiek tot relaties en communicatie. Het boek stelt je, aan de hand van voorbeelden, in staat om je eigen gedrag te observeren en jezelf te leren kennen. Zimmerman werd bekend door haar bijdragen op TikTok en Instagram. Ze heeft er zowat een half miljoen volgers.
“Velen van ons lopen rond met problemen die we maar niet kunnen oplossen, omdat we geen idee hebben van waaruit ze voortkomen.”
Waarover gaat het? Over neurodiversiteit en hoe we het beter zouden begrijpen.
Ellie Middleton was vierentwintig toen ze de diagnose ADHD en autisme kreeg. In een eigen en hapklare stijl, deelt ze haar kennis en ervaring op het gebied van mentale gezondheid, zelfdiagnose en pretty privilege. En ook: je staande houden op je werkplek en in je vriendenkring.
“Ik werd altijd gevraagd om mee te doen met sociale situaties die eigenlijk te hoog gegrepen waren voor mij.”
Waarover gaat het? Over de chemische fabriek in je lichaam en hoe je jezelf kunt biohacken.
Dopamine, oxytocine, serotonine, cortisol, endorfine, testosteron: deze lichaamseigen stoffen beïnvloeden onder meer je welbevinden, prestaties, concentratievermogen en geluksgevoel. David JP Phillips klom naar eigen zeggen zelf uit een depressie door bij te houden welke acties en gedachten van invloed waren op zijn stemming. Zodra je weet hoe je chemische fabriek te werk gaat, is het volgens Phillips mogelijk om die stoffen zo in te zetten en te sturen dat je levensgeluk vergroot.
“Het was als voor het eerst kleuren zien of geuren ruiken.”
Waarover gaat het? Over zelfzorg, en het luisteren naar de signalen van je lichaam.
Ietsje ouder, maar nog altijd actueel. Best vlot geschreven (en leuk geïllustreerd), maar door de thema’s ook geen boek dat je in één ruk zult uitlezen. Het zou alleszins niet van zelfzorg getuigen. Zo behandelt het boek wat je kunt voelen: van overprikkeling tot hyperventilatie. En gaat het onder meer over de oorzaken van stress, over hechtingsstijlen en over je innerlijke kind. En meer bepaald hoe je vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaren.
“Hoe komt het dat jij zo goed voor anderen kunt zorgen en daarbij zo goed jezelf kunt vergeten?”
Lees ook: De vier momenten die ertoe doen op de werkvloer
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
13 juni 2024Had je vroeger misschien een lastige baas, dan spreken we vandaag over toxisch leiderschap. Maar wat is dat eigenlijk, een ‘toxische baas’?
Leidinggevenden schatten de oorzaak van mentale problemen bij medewerkers vaak niet goed in. Die laatsten kunnen ook dikwijls niet bij hun overste terecht.
Bij De Lijn hebben ze een gefundeerde en doordachte HR-aanpak uitgewerkt. “Want elke dag doet ertoe”, vertelt talentmanager An De Bel.
Duurzaamheid op het gebied van corporate wellbeing gaat verder dan alleen het aanbieden van wellbeingprogramma's en fitnessruimtes op de werkvloer...
Ellen Bral vertelt hoe haar burn-out een keerpunt was voor haarzelf, en in zekere mate ook voor haar werkgever.
Wat maakt een organisatie de 'beste werkplek'? Dirk Buyens en Astrid Vandenbroucke van het Great Place to Work Institute vertellen het.
In de strijd om zoveel mogelijk waardevolle werknemers aan boord te houden, schakelen ondernemingen de kracht van welzijnsinitiatieven in. Maar werken die ook?
We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
Welbevinden op het werk is vandaag een ‘hot topic’, maar wat is het eigenlijk? Hoe meet je het? En wiens verantwoordelijkheid is het?