Young Graduate Ward (24) creëert zijn eigen functie
Steeds meer bedrijven doen extra inspanningen om young graduates aan te trekken en ze via speciale programma’s verder op te leiden. Zo ook UNILIN.
Deloitte is een internationale organisatie die zich bezighoudt met dienstverlening aan bedrijven en instellingen. De competenties van Deloitte liggen op vijf domeinen, vertelt HR Director Isabelle De Becker: audit, accounting, juridisch en belastingsadvies, consulting en financieel advies. Die diensten worden aangeboden in verschillende sectoren, zoals transport, financiële diensten, gezondheidszorg, vastgoed en telecom. "Wij hebben geen producten," zegt Isabelle De Becker, "we zijn een echte people business."
In België telt Deloitte 2.900 medewerkers, verspreid over elf kantoren. Jaarlijks werft Deloitte Belgium ongeveer zeshonderd nieuwe medewerkers aan. De helft daarvan zijn young graduates, terwijl de andere helft al een jaar of meer ervaring meebrengt. Omdat Deloitte op veel verschillende domeinen actief is, wordt het jobaanbod ingedeeld in drie grote jobfamilies. In de familie 'finance, audit and accountancy' wordt gezocht naar financiële consultants, auditors, accountants, controllers en andere financiële functies. De familie 'business operations and technology' omvat jobs die de klanten van Deloitte helpen met hun strategie, bedrijfsprocessen en technologie en risicobeheer. De derde familie, 'tax and legal', rekruteert vooral juridische en fiscale consultants.
Als we kijken naar diploma's, rekruteert Deloitte vooral handelsingenieurs, handelswetenschappers, accountants, fiscalisten en juristen. Maar ook kandidaten met een STEM-opleiding (wetenschappen, technologie en wiskunde) zijn gegeerd, vertelt Isabelle De Becker. "Topics zoals automatisering en cyber security worden steeds belangrijker voor onze klanten. We willen daarin investeren en de juiste mensen aantrekken." Zoals veel bedrijven merkt ook Deloitte dat functies in IT en technologie knelpuntberoepen worden.
Om talentvolle young graduates aan te trekken, organiseert Deloitte 'Discovery Events' aan de grootste universiteiten. "Op zo'n dag gaan we ons bedrijf voorstellen", vertelt Isabelle De Becker. "Daarnaast doen we ook kleinere events in onze kantoren of aan universiteiten, waar we op zoek gaan naar specifieke profielen." En verder is Deloitte te vinden op diverse jobbeurzen.
Een andere belangrijke instroom vormen de stageplaatsen die Deloitte aanbiedt. In 2014 waren dat er 120. Stagiairs kunnen zich verdiepen in een interessant onderwerp en krijgen zo de smaak te pakken. Gemiddeld wordt dertig procent van de stagiairs na de stage aangeworven. Isabelle De Becker wil het aantal stageplaatsen nog uitbreiden.
Verder helpen ook de 70 medewerkers van Deloitte die lesgeven aan Belgische universiteiten om de organisatie bekend te maken, en heeft elk van de bijna drieduizend Belgische medewerkers een rol als ambassadeur voor Deloitte. Ook sociale media worden alsmaar belangrijker om studenten aan te trekken, merkt Isabelle De Becker op.
De Becker omschrijft Deloitte als een 'lerende organisatie', waarin bijscholing gedurende de hele loopbaan centraal staat. "We zijn eigenlijk een universiteit na de universiteit." Medewerkers krijgen trainingen voor hun specifieke domeinen, maar ook meer algemene opleidingen in onderwerpen zoals presentatietechnieken, feedback geven en krijgen, en mensen aansturen.
Vorig jaar werd naar Amerikaans voorbeeld de eerste 'Deloitte University' in Europa georganiseerd. Tijdens dat internationaal evenement in Terhulpen kregen medewerkers vanaf het niveau manager een doorgedreven opleiding. "Met de Deloitte University onderscheiden we ons van de concurrentie en zorgen we ervoor dat onze organisatie getalenteerde professionals aantrekt en behoudt", weet Isabelle De Becker.
Deloitte investeert ook sterk in coaching. Er is een Career Center waar medewerkers individuele begeleiding krijgen bij de uitbouw van hun loopbaan. "We proberen elk individu te laten groeien, zowel in de vakkennis op een bepaald domein als in soft skills zoals leiderschap", zegt Isabelle De Becker. "En we proberen heel transparant te zijn over hun carrièreperspectieven binnen de organisatie. Dat kan in de hoogte zijn: opklimmen van assistant naar senior, dan manager en uiteindelijk eventueel partner. Maar je kan ook in de breedte doorgroeien tot een expert in een bepaald domein. We hebben beide nodig, de experts en de people managers."
Deloitte stelt meer dan 200.000 mensen tewerk in meer dan 150 landen. Via een uitwisselingsprogramma kunnen Belgische medewerkers van plaats wisselen met een medewerker uit een ander land, en voor een periode van enkele maanden tot drie jaar ervaring opdoen in het buitenland.
Op dit ogenblik zitten de medewerkers van Deloitte in Diegem verspreid over vier gebouwen. Isabelle De Becker blikt als HR-verantwoordelijke al vooruit naar de verhuis naar een nieuw gebouw aan de luchthaven, gepland voor 2016. "In ons nieuwe gebouw starten we ook met een nieuwe manier van werken, met nog meer flexibiliteit in thuiswerken en in verplaatsingen. De nabijheid van trein-, tram- en busverbindingen zal de manier waarop wij omgaan met mobiliteit grondig veranderen."
(jd)
14 november 2014Steeds meer bedrijven doen extra inspanningen om young graduates aan te trekken en ze via speciale programma’s verder op te leiden. Zo ook UNILIN.
Gaan ambitie en vrije tijd hand in hand? Het zijn carrièrevragen waar pas afgestudeerden zich wel eens aan mispakken, vindt Sofie Kokelenberg.
Pieter De Bie is sinds twee maanden aan de slag als Java developer bij IT-dienstenleverancier Smals: "Het loon, de jobinhoud én voldoening zitten goed."
Goed gebruikt, versterken sociale media je merk. Bij Deloitte worden sociale media volop gebruikt, voor marketing, rekrutering en interne communicatie.
Voor je 30ste al een grote verantwoordelijkheid dragen in de bedrijfswereld, het blijft eerder uitzondering dan regel. Het portret van 2 'jonge wolven'.
6000 liter saus per uur. Da’s de indrukwekkende productiecapaciteit van de nieuwste sauzeninstallatie bij Greenyard Prepared in Bree. Een multidisciplinair team zorgde ervoor dat de installatie op maat van Greenyard Prepared werd ontwikkeld en geïntegreerd op de productiesite.
Elektrisch rijden zit in de lift. Steeds meer bedrijven kiezen voor de elektrificatie van hun vloot. Toch leven er nog wat vooroordelen. Onterecht, zegt Alexander Buyckx, Strategic Consulting Manager bij Athlon.
Elke dag samenwerken met diverse persoonlijkheden kan een uitdaging zijn, zeker als er ook een generatiekloof tussen zit. Toch kunnen we best van elkaar leren.
Na een lange werkdag een pintje drinken met de collega’s: moet kunnen. Of toch niet? Steeds meer werknemers socializen liever zonder alcohol...