7 tips om jezelf succesvol te presenteren
In alle (eerste) contacten is je visuele boodschap enorm belangrijk. Carrièrecoach Heidi Deblaere geeft tips voor een succesvolle presentatie van jezelf!
Stemcoach Harald Van Beeck, die onder meer workshops en trainingen bij het opleidingsbedrijf Expert Academy geeft, stelde een aantal simpele do's en don'ts samen waarmee je jouw presentatie tot een goed einde kan brengen. Zijn tips?
Waar moet je spreken? Hoelang moet je spreken? Hoeveel mensen zullen jouw presentatie volgen? Wat voor microfoon krijg je? Werkt die microfoon? Wandel je rond of sta je stil tijdens je presentatie? Werkt de beamer wel? Vind je je presentatie terug op je laptop of op je memory stick? Voor alles wat op deze vlakken kan mislopen, kan je je in principe voorbereiden. Test of de beamer werkt (of laat dit testen), dubbelcheck of je presentatie wel op je memory stick staat, vertrek op tijd naar de plaats waar je moet presenteren (zeker tijdens de spitsuren) enzovoort …
Spreek je publiek aan door te starten met een goede opener. Dat kan gaan van een statement, een vraag, een anekdote tot een grap, een vaststelling of een beeld … Kortom, alles waarmee je het ijs kan breken. Je wil namelijk dat je publiek gemotiveerd geraakt om naar je verdere uitleg te luisteren. Leer de eerste woorden van je presentatie uit het hoofd om je beginzenuwen geen kans te bieden en jezelf het gevoel te geven dat je goed vertrokken bent.
Verontschuldig je NOOIT bij het begin van je presentatie. Hiermee geef je jouw geloofwaardigheid een deuk en maak je dat mensen al geen zin meer hebben om het vervolg te horen. Deze zinnen moet je bijgevolg altijd vermijden:
Vermijd typische clichéformuleringen zoals:
Zulke clichés kunnen een publiek maar nauwelijks boeien en laat je dus maar beter achterwege.
Bespreek in je presentatie drie kernboodschappen die je publiek volgens jou zeker moet meekrijgen. Beargumenteer iedere boodschap of haal voorbeelden aan uit het dagelijkse leven, zodat het publiek zich iets kan voorstellen bij wat je wil zeggen. Je hoeft in je presentatie zeker niet alles ter sprake te brengen wat je weet. In de vragenronde kunnen altijd nog vragen worden gesteld over zaken waar het publiek meer over wil weten.
Wanneer je bij je conclusie bent aanbeland, is het niet de bedoeling dat je nog met nieuwe informatie op de proppen komt. Herhaal je drie boodschappen en vermeld geen extra uitleg waarover je eerder niets verteld hebt. Start de vragenronde, maar ontwijk het clichématige "Zijn er nog vragen?". Zeg in de plaats daarvan iets in de trant van "Ik kan me inbeelden dat jullie na dit alles nog wat vragen hebben, en daar wil ik nu graag een antwoord op geven."
Geen vragen meer? Beëindig dan je presentatie op zo'n manier dat het publiek naar huis gaat met één kerngedachte die volgens jou het belangrijkst is om te onthouden. Tracht hierbij te verwijzen naar de intro van je presentatie. Hiermee maak je de cirkel rond en beseft het publiek dat je wel erg goed hebt nagedacht over wat je wilde zeggen.
(nm) – Bron: Vdab.be
1 maart 2013In alle (eerste) contacten is je visuele boodschap enorm belangrijk. Carrièrecoach Heidi Deblaere geeft tips voor een succesvolle presentatie van jezelf!
Hoe belangrijk zijn presentaties om aan de top te komen? Die vraag legde Sylvie Verleye voor aan dertig Belgische topvrouwen. Het resultaat kan je lezen in haar boek Stilte, ik Spreek!, dat in november wordt voorgesteld op de Boekenbeurs.
Sylvie Verleye vroeg aan dertig Belgische topvrouwen hoe belangrijk presentaties zijn om aan de top te komen. Het antwoord kan je lezen in haar boek Stilte, ik Spreek!, waaruit we volgende 5 essentiële tips hebben gehaald.
Breekt het angstzweet je uit als je het woord moet nemen voor een publiek? Raadpleeg dan het boek ‘Yes I can - Speechen als Obama’ van Carl Van de Velde.
We vroegen aan een administratief bediende bij een keuringsstation hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...
Victoria Tregub werkt als socialmediamanager bij BNP Paribas Fortis. Op basis van haar kunde deelt ze een handleiding om je LinkedIn-profiel te verfijnen.
Jobstudenten verdienen meer in de bouw. Maar er is een keerzijde, want het verhoogde uurloon schiet zijn doel volledig voorbij
Het blijken relatief vaak vrouwen te zijn die bijvoorbeeld het bedrijfsfeest organiseren of nieuwe medewerkers inwerken.
Katrien en Soufiane vertellen over hun ervaringen bij AXA Belgium.