Oudere werknemers even productief als jongere collega's
Oudere werknemers zijn net zo productief als hun jongere collega's. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van een Britse liefdadigheidsorganisatie.
“We vullen vaak minder traditionele opdrachten in voor werkgevers”, zegt co-founder Mathieu Vandenhende van Nestor. “Jobs van enkele dagen per week, maar wel op langdurige basis of back-up tijdens piekperiodes. Een job van 15 uur per week: daar kijken de meeste twintigers niet naar uit. In de praktijk hebben bedrijven wél medewerkers nodig die dat kunnen of willen doen. Op niet-fulltime opdrachten hebben ze een groot verloop van jonge mensen, dus ze proberen er oudere medewerkers voor te vinden.”
“We hebben drie grote categorieën in onze kandidaten”, zegt Vandenhende. “Ten eerste heb je de fulltimers die volop in de arbeidsmarkt stonden: vijftigplussers die na een herstructurering niet meer aan bod komen, ontslagen werden of moeilijk terug hun weg vinden op de arbeidsmarkt. Dan zijn er de vijftigplussers die op een andere manier willen gaan werken. Een laatste groep zijn gepensioneerden: onze nestor is 82! Hun carrière is voorbij, maar ze willen thuis niet zitten niksen. Qua achtergronden hebben we een dwarsdoorsnede van alle diploma’s. Jobinhoud is voor oudere medewerkers vaak wat minder belangrijk. Hun nieuwe job hoeft niet in het verlengde van hun carrière te liggen. Sociaal contact en je relevant blijven voelen, is het belangrijkste.”
Sales lijkt dan wel een héél flitsende sector voor deze profielen. “Vijftigplussers kan je niet over één kam scheren”, benadruk Vandenhende. “Van ervaren medewerkers in een commerciële job hebben we veel goede voorbeelden. Het gaat daarbij niet over hunting, eerder over farming: bestaande klanten servicen. Een voorbeeld is een accountmanager met specifieke ervaring op sectorniveau die we inzetten voor een grafisch bedrijf. Maar we leverden ook kandidaten voor Nespresso of Hello Fresh om demo’s geven bij prospects. Daar is veel vraag naar: vijftigplussers hebben een rustige uitstraling waarbij ze op een subtielere manier deals afsluiten.”
“We hebben zelfs mensen die voor organisaties het hele commerciële beleid opnemen, weliswaar met een werkrooster van enkele dagen per week”, zegt Vandenhende. “Geen fulltime job met een BMW5 serie of een commissieplan, maar een ondersteunende commerciële rol”. Daarbij gaat Nestor wel vaak in de running met andere uitzendorganisaties. Een vijftiger heeft voor bepaalde jobs dus ook dertigers als concurrent. “Toch hebben vijftigplussers troeven voor commerciële jobs. Maturiteit en ervaring natuurlijk, maar ze komen ook minder dwingend over. Terwijl ze wél je product of een dienst op een professionele manier voorstellen. Vaak zie je wel dat onze kandidaten vroeger ook in commerciële functies gewerkt hebben. Je hebt mensen nodig die het belang snappen van een bepaalde aanpak. Iemand die technisch tekenaar geweest is, zal niet zomaar in een salesjob stappen. Een commerciële microbe héb je of heb je niet.”
Toch kan Nestor niet elke job invullen voor oudere werknemers: er blijven vooroordelen bestaan. “Terwijl vijftigplussers volgens de statistieken juist minder vaak ziek zijn dan jongere medewerkers. Ze tonen meer engagement en er is minder verloop. Ze zijn ook minder veeleisend qua loon en willen niet het onderste uit de kan. De meesten hebben correcte verwachtingen. Laten we ermee ophouden om vijftigpluswerknemers vanuit een conflictmodel te benaderen. Gelukkig spreken meer en meer bedrijven ons aan: we groeien sneller dan de markt.”
Johan Haegeman (64) uit Zomergem is via Nestor als commercieel medewerker aan de slag bij een industriële ruitenwasser. “Ik was 45 jaar zelfstandige en had tien jaar een directiefunctie bij het bedrijf dat de activiteit overnam. Ik was onderaannemer geworden. Tegen je pensioen aan word je dan bedankt voor bewezen diensten.” Maar als je gewend bent om 70 uur per week te werken, wil je niet meteen stilzitten.
“Ben je gepensioneerd, dan vraag niemand je nog”, zegt Johan. “Ik was het gewend om de baan op te gaan naar klanten. Voor zo’n job heb ik dan Nestor gecontacteerd. Zij hadden een commerciële functie van twee dagen per week voor mij bij een ruitenschoonmaakbedrijf. Met mijn eigen bedrijf - een uitgeverij van reclamebladen - was ik 35 jaar geleden hun eerst klant, dus dat trof! Ik maak nu prijsoffertes voor particulieren, scholen, klinieken en bedrijfsgebouwen. Ik werk tussen Brussel en Oostende om onze diensten voor te stellen en mensen te overtuigen. Formidabel: ik zit in een jonge equipe, ik leer bij want alles verloopt tegenwoordig digitaal én ik kom weer bij allerlei soorten mensen over de vloer. Competitiedrang en werklust zitten er bij mij zeker nog in. Het is intensief, maar de rest van de week doe ik wat ik wil en ik regel grotendeels mijn werkdagen. Zodat ik met mijn vrouw naar zee trek of in de tuin werk als het mooi weer is. Ik wil hiermee doorgaan zo lang het kan!”
(wdh)
22 november 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Oudere werknemers zijn net zo productief als hun jongere collega's. Dat blijkt uit een nieuwe studie in opdracht van een Britse liefdadigheidsorganisatie.
Er zijn diverse redenen die bedrijven tegenhouden om vijftigplussers in dienst te nemen. ICT-consultancybedrijf Elmos uit Mechelen denkt daar anders over.
Uit een studie van Securex en KU Leuven blijkt dat vijftigplussers zich benadeeld voelen op de werkvloer ten opzichte van hun jongere collega's.
Oudere werknemers worden regelmatig geconfronteerd met een aantal hardnekkige en foutieve vooroordelen over 50-plussers. De 6 meest voorkomende?
Werd je vroeger op je 55 als ouder aanzien op kantoor, dan is dat vandaag soms al op je 45.
Op 26 september 2024 organiseert Jobat zijn jobbeurs in Antwerp Expo. Goed voor de meest uiteenlopende jobs én een Match & Meet-zone.
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.
Het leven wordt alsmaar duurder, ook voor jongeren. Hoeveel jongeren hebben een extra inkomen? Wat is hun motivatie daarvoor? En wat zijn de voordelen?