Opleidingen
Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

Let op: ‘accidental managers’ komen steeds vaker voor

De toekomst van leren is hybride, ook voor de financiële sector

febelfin_800x459
“De financiële sector is voortdurend in beweging. Medewerkers moeten zich daarom steeds nieuwe vaardigheden eigen maken om zo op lange termijn inzetbaar te blijven.” (Ann Vanlommel, managing director bij Febelfin Academy)
We spreken al ongeveer twee jaar over het hybride werken, maar ook opleidingen vallen steeds vaker onder de noemer ‘hybride’ omdat ze in verschillende formats georganiseerd worden. Febelfin Academy, het opleidingscentrum voor de financiële sector, kiest resoluut voor een combinatie van leervormen, van e-learnings tot interactieve sessies met lesgevers. “De klant/cursist zit meer dan ooit aan het stuur.”

Bijna 31.000 cursisten volgden vorig jaar een financiële opleiding via Febelfin Academy. Dit was goed voor 760 face to face-opleidingen door 300 lesgevers en voor 10.544 afgelegde e-learnings. Meestal gaat het om medewerkers uit de financiële sector, maar de doelgroep is ruimer.

“Ook autodealers die een autofinanciering aanbieden of reisagenten die reisverzekeringen aanbieden, moeten financiële opleidingen volgen”, vertelt Ann Vanlommel, managing director bij Febelfin Academy.

Zowel qua niveau (van starters tot bestuurdersniveau) als qua onderwerp (bancair, verzekeringen en krediet) gaan de opleidingen van Febelfin Academy breed. Ann Vanlommel ziet de laatste jaren bovendien ook qua onderwerp een verruiming: het gaat zeker niet meer alleen om technische opleidingen over bijvoorbeeld wetgeving, maar steeds vaker ook om handelsvaardigheden.

“Relatiebeheerders die in functie van de witwaswetgeving naar de herkomst van geld moeten vragen, hebben niet alleen kennis van de wetgeving nodig maar ook specifieke vaardigheden om dit praktisch te doen.”

Lees ook: Hoe kies je de beste bijscholing voor je carrière?

1. Levenslang leren als must

Cursisten volgen bij Febelfin een opleiding in functie van hun job, bijvoorbeeld om up-to-date te blijven van de nieuwe regelgeving. Vanuit de regelgever is dat ook een vereiste. Maar er is meer.

De financiële sector is voortdurend in beweging. Medewerkers moeten zich daarom steeds nieuwe vaardigheden eigen maken om zo op lange termijn inzetbaar te blijven. Recent onderzoek dat wij organiseerden in samenwerking met SD Worx en de Antwerp Management School (AMS) wees uit dat de helft van onze respondenten zich ook wil bijscholen in functie van hun toekomstige loopbaan”, vertelt Vanlommel.

ann-vanlommel 

“Zelf organiseren wij daarnaast ook initiatieven zoals de Fin Days waar wij op een laagdrempelige manier thema’s aanhalen die een impact hebben op jobs in de sector.”

CHECK: De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

2. Hybride leren als trend

Het hybride leren heeft haar plaats verworven, benadrukt Vanlommel. Ze omschrijft het als een combinatie van online opleiding met face-to-face-onderwijs. “Ook een live webinar kan je als face-to-face beschouwen, omdat er interactie is of kan zijn met de lesgever”, stelt ze. Tegelijk is een hybride format niet zomaar geschikt voor elke opleiding, de leervorm wordt gekozen in functie van de doelstellingen.

“Als wij bijvoorbeeld een jaarlijkse update van de financiële wetgeving organiseren, dan is dat met een kleine groep van gevorderden waar interactiviteit primeert. Een opleiding rond Environmental, Social & Governance (ESG) daarentegen volgt wel een hybride traject: we starten met een e-learning die de cursisten thuis kunnen volgen, om vervolgens in kleine groepen en per doelgroep een interactieve sessie te volgen met een lesgever in een klaslokaal.”

febelfin_sfeerbeeld
 
Vlaams opleidingsverlof: de nieuwigheden voor 2021-2022

3. Leervormen als weloverwogen keuze

Hoe wordt nu precies bepaald welke opleidingen interactief en live worden gegeven en welke niet? “Dat hangt ten eerste af van het objectief: welke leervorm is het meest geschikt om maximale impact te bereiken?”

Daarnaast hangt het af van de voorkeuren van de persoon zelf. “Leren is een individuele keuze. De klant/cursist zit meer dan ooit aan het stuur”, stelt ze.

“We zien dat cursisten hun opleiding en hun loopbaan in eigen handen willen nemen. Dat heeft heel wat positieve effecten maar het vereist soms ook wel discipline. Cursisten die eerst een e-learning moeten volgen om erna naar de klas te komen voor het vervolg van die cursus, willen wij op een positieve manier sturen en motiveren. Het is onze ambitie om onze cursisten zo snel mogelijk verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces. Ons leerplatform ondersteunt ons daarbij.”

Op zoek naar een job in de financiële sector? Bekijk het huidige vacatureaanbod

(William Visterin)

6 april 2022
Anderen bekeken ook