Online solliciteren
Vorige

1 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Waarom solliciteren deze zomer een aanrader is

De stille opmars van solliciteren via video

“Voor sommige profielen zoals schoolverlaters blijkt een video-cv vaak een belangrijke troef.” (Julie Lavigne, quality recruitment manager bij Accent Jobs)
Waarom zou je als jobkandidaat een halve dag onderweg zijn, terwijl je gewoon vanachter je pc of smartphone kunt solliciteren? Al is er nog koudwatervrees. “De helft van de kandidaten laat een videogesprek aan zich voorbijgaan”, vertelt Julie Lavigne, quality recruitment manager bij uitzend- en selectiebedrijf Accent Jobs, dat steeds meer video-interviews afneemt van sollicitanten.
“Voor sommige profielen zoals schoolverlaters blijkt een video-cv vaak een belangrijke troef.” (Julie Lavigne, quality recruitment manager bij Accent Jobs)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, ook bij sollicitaties. Bovendien is het vandaag gemakkelijker dan ooit om een video af te spelen en op te nemen. Solliciteren via internet komt langzaam opzetten in ons land, maar zeker nog niet bij alle vacatures. “Wij hebben zelf een aantal functies gedefinieerd die voor video-solliciteren in aanmerking komen”, vertelt Julie Lavigne. Het gaat om sales, marketing, retail en interne vacatures.

“Vervolgens kiezen we het soort vragen dat we deze mensen stellen.” De kandidaten krijgen de vragen, kunnen even op voorhand nadenken als ze dat willen en daarna hun video opnemen. “Dat kan via de pc of via hun smartphone met een bepaalde app, Hire View genaamd, die we zelf gebruiken. De video’s blijven in ons eigen, gesloten systeem”, benadrukt Lavigne.

Troef voor schoolverlaters

Bij Accent Jobs worden de sollicitatievideo’s op twee manieren aangewend. Enerzijds als eerste kennismaking. “Dat is dan vooral in de situatie dat er een grote instroom is van kandidaten en we bijvoorbeeld een eerste schifting willen doorvoeren”, zo licht Lavigne toe. “En anderzijds pas na het gesprek. Zo kunnen we de beelden ook aan onze klanten laten zien. In die zin dient zo’n video als alternatief cv. Voor sommige profielen zoals schoolverlaters blijkt een video-cv dan vaak een belangrijke troef. Ook al heb je misschien geen diploma en is je cv eerder matig, zo kun je toch een werkgever laten zien hoe je overkomt en wat je in je mars hebt.”

Bijkomend voordeel van video is uiteraard dat je je als kandidaat niet hoeft te verplaatsen. Toch werkt het concept niet bij iedereen. “We hebben de interviews ook al getest op financiële profielen en ingenieurs, en daar was het animo minder. We kregen toen ook wel regelmatig de reactie ‘of dat nu echt moet’. Bij voor de hand liggende profielen, zoals verkopers of winkelpersoneel, neemt de helft van de kandidaten een filmpje op als we dat vragen. Mensen zijn nog wel onwennig, maar ik ben er zelf van overtuigd dat deze manier van solliciteren verder zal doorbreken. Ook wij als organisatie moeten de bocht maken, vind ik.”

Teen in het water

Het project is bij Accent Jobs sinds augustus vorig jaar aan de gang. Momenteel is Accent Jobs bezig met de uitrol van een project van solliciteren via video in een veertigtal van de ongeveer 250 kantoren. Dat betekent dat mensen in de kantoren opgeleid worden om met het systeem van videofilmpjes aan de slag te gaan. Dat is naast de technische kennis ook de zogenaamde workflow en communicatie naar de kandidaat toe.

Ook al is er in technisch opzicht vandaag al veel mogelijk, het gebruik van video voor cv’s of sollicitatiegesprekken blijkt eerder beperkt. Al steken sommige werkgevers hun teen in het water. Dat blijkt ook uit een kleine rondvraag in de markt. “Bij de bedrijven waarvoor ik werk, wordt het niet gebruikt”, stelt HR-consultant Jamila Ben Azzouz, die onder meer voor Fluxys werkt. Andere organisaties zitten dus al verder. Een bedrijf als Manpower schakelt video-interviews wel in, maar eerder beperkt en met name als de kandidaat zich moeilijk kan verplaatsen of in het buitenland zit. Bij een bedrijf als Coca-Cola Enterprises werd videorekrutering onlangs een eerste keer op kleine schaal gebruikt in het kader van zijn University Talent Program.

Video is vreemde vogel

Ook Ron Maes van HR Productions, dat zich specialiseert in videoproducties, beaamt de trage doorbraak van video in het rekruteringsproces. Maes stopte drie jaar geleden met ExitCampus, een onlineplatform waarbij afgestudeerden een videofilmpje van zichzelf als een soort van cv konden laten zien aan potentiële werkgevers. “Bij de studenten viel het enthousiasme goed mee. Maar het waren toch vooral de bedrijven en hun HR-managers die het lieten afweten. Ze konden de tijd en ruimte niet vinden om de video’s van de kandidaten te bekijken, ook al waren die netjes gestructureerd op onze site.”

Volgens Maes ligt de verklaring deels in hoe bedrijven werken en rekruteren. “Rekrutering is heel erg gebaseerd op processen. Vooral bij grote bedrijven duurt het lang vooraleer zij hun manier van werken verandert. Video is dan een erg vreemde vogel die komt binnenvliegen”, vindt Maes. “In tegenstelling tot marketing en PR, is de HR-wereld ook gewoon minder vooruitstrevend om met nieuwe toepassingen of technologieën aan de slag te gaan”, stelt hij.

Toch betekent dit niet dat bedrijven video links laten liggen als het om HR gaat. “Ik zie op websites bijvoorbeeld steeds meer bedrijfsvoorstellingen in video, en bedrijven plaatsen ook meer filmpjes met hun eigen werknemers”, weet hij. Voor dergelijke doeleinden, zeg maar employer branding, is video al meer ingeburgerd. Nu het solliciteren nog.

(wv) 

31 maart 2016
Anderen bekeken ook