Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

Dé reden waarom je na een dag werken zo moe bent?

Heb je geen fysiek zware job, maar plof je na je werk toch uitgeput in de zetel? Dan vraag je je soms misschien af hoe dat komt. Want wat heb je eigenlijk gedaan vandaag? In een stoel gezeten en naar een computerscherm gestaard? Hoe kan mentale vermoeidheid zo fysiek aanvoelen?

Wel, blijkbaar vreet naar een scherm staren en een hele dag neerzitten en nadenken meer energie dan je zou verwachten. Je brein heeft namelijk zo’n 20% nodig van de zuurstof die je lichaam verbruikt. Zelfs voor routineklussen, want terwijl jij de zoveelste mail uittypt, zijn je hersenen al bezig met zich voor te bereiden op wat er nog van taken moet komen. Je brein baseert zich hiervoor op vorige ervaringen.

Dr. Curtis Reisinger, klinisch psycholoog bij het Zucker Hillside ziekenhuis: “Terwijl jij aan je laptop zit te schrijven, of terwijl je aan het studeren bent voor een examen, bereidt je lichaam zich al voor op al de mogelijke vervolgscenario’s. Zoals een deadline missen, buizen voor je examen, of gewoon bedenken wat je hierna tijdens de lunch gaat eten.” Terwijl jij je dus probeert te focussen, is je onderbewustzijn al andere plannen aan het maken. Al deze scenario’s doorlopen, ook al is het maar een mentale simulatie, kan enorm vermoeiend zijn.

Nog sneller vermoeid

Ben je hoogsensitief, heb je snel last van angstaanvallen, of heb je aanleg voor depressie, dan zal je deze gevoelens van anticipatie nog intenser aanvoelen en nog sneller vermoeid raken.

Ben je daarbij nog eens omringd door futloze collega’s dan kan het al bijna niet anders dan dat je zelf vermoeid naar huis gaat, want stress en vermoeidheid zijn (psychologisch) besmettelijk. Heb je collega’s die regelmatig klagen over vermoeidheid of praten over hoe gestresseerd ze zijn, dan is het goed mogelijk dat jij je ook zo gaat voelen, zelfs als dat initieel niet het geval was. Onbewust raak je doordrongen van deze futloze omgeving en verlies je energie. Gelukkig kan je je hier tegen wapenen!

Zelfzorg

Vaak schamen bureauwerkers zich over het feit dat ze zich moe voelen na hun werkdag en zijn ze hierdoor nalatig met zelfzorg. Ze weten dat het logisch is om vermoeid te zijn na een fysiek zware job, maar vinden hun eigen vermoeidheid niet gerechtvaardigd.

Toch is het belangrijk om mentale vermoeidheid met evenveel zorg te behandelen. Mensen worden namelijk gemakkelijker ziek na een periode van verhoogde mentale inspanning. Chronische vermoeidheid kan namelijk voor zowel fysieke als mentale aftakeling zorgen.

Meer slapen en sporten zijn goede manieren om met de vermoeidheid om te gaan. Dr. Steven Feinsilver, hoofd van de afdeling slaapgeneeskunde bij het Lenox Hill Ziekenhuis: “We zijn dieren die werden ontworpen om zowel fysiek als mentale inspanningen te leveren. Mentale inspanning is net zo reëel als fysieke inspanning, en kan dus zeker voor die algemene vermoeidheid zorgen, maar het is waarschijnlijk wel zo dat fysieke inspanning voor een betere nachtrust zorgt.”

Beweeg!

Heb je een zittend beroep, probeer die sedentaire periode dan toch op te breken met een beetje beweging. Al is het maar door een paar keer meer naar de waterkoeler te lopen. “Algemeen wordt er aangenomen dat je elk half uur eventjes moet rechtstaan. Ga een glas water halen, wandel even door de hal, ga de trap op en neer, doe enkele stretchoefeningen, … Mensen raken gedehydrateerd wanneer ze te lang stilzitten, en hydratatie is zeer belangrijk voor hoe we ons voelen,” stelt Reisinger.

Veel water drinken en manieren vinden om te bewegen is dus de boodschap. Plus hoe meer je drinkt, hoe vaker je naar het wc moet, dus hoe frequenter je rechtstaat. Win-win.

(sjv) - Bron: NYmag.com / Levo.com

11 december 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  5. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?