Jaarlijkse vakantie
Vorige

1 van 225

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

De overheid werkt voor jouw vakantie

Toerisme Oostende gaat dit jaar met mobiele infobalies op drukke punten in de kuststad staan.
Met de zomer in aantocht, maken ook veel gemeentelijke en provinciale ambtenaren zich klaar om de toeristen op te vangen. Voor veel overheidspersoneel is de zomer dan ook geen vakantie. Toerisme Oostende en de Jeugddienst van Borgerhout maken zich alvast klaar voor een drukke zomer. “We werken er hard aan om anderen een leuke vakantie te bezorgen en kunnen zelf pas in september met verlof”, vertelt jeugdconsulent Griet Vanlathem.
De mobiele infobalie van Tourisme Oostende
Toerisme Oostende gaat dit jaar met mobiele infobalies op drukke punten in de kuststad staan.

Johan Verminnen zong al de lofrede van vakantie in eigen straat. Talloze toeristische diensten en jeugddiensten maken dan ook het mooie weer in ons land. “We hebben er een goed voorjaar op zitten en als het weer een beetje meezit hopen we ook deze zomer veel volk naar Oostende te lokken”, zegt Peter Craeymeersch van de lokale toeristische dienst. En dat lijkt aardig te lukken. Jaarlijks overspoelen bijna 4 miljoen dagjestoeristen deze koningin der badsteden. “Per jaar komen 230.000 mensen langs op onze infobalie. In het hoogseizoen zien we makkelijk 1.500 man per dag, op topdagen kan dat oplopen tot 2.000 bezoekers. Daar komen nog eens vragen via de telefoon of per e-mail bij.”

‘Het reisbureau van de stad’

Veel tijd om zelf van zon en zee te genieten is er dus niet. Voor zo’n zestien medewerkers, aangevuld met een tiental jobstudenten, is het dan alle hens aan dek. Aan de balie wordt er dan aan de lopende band informatie verstrekt, maar de medewerkers helpen je ook aan een hotelkamer of kijken waar er nog last minutes zijn. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken, toeristen maar ook Oostendenaars zelf, gaan ze dit jaar ook met mobiele infobalies op drukke punten in de stad staan.

“Eigenlijk zijn wij een beetje het reisbureau van de stad. Al komt er nog veel meer bij kijken. Zo organiseren we tijdens de zomer ook een pak events.” Enkel de commerciële afdeling, die meetings en incentives op touw zet voor bedrijven, en de dienst touroperating, die Oostende promoot in het buitenland, hebben het tijdens de zomer rustiger. “Daar kunnen nog een aantal mensen verlof nemen, maar voor de rest werken we allemaal door.”

Ook voor de jeugddienst van Borgerhout worden het drukke maanden. “De meeste stadsdiensten liggen wat stil tijdens de vakantie, maar wij hebben dan de hele week door activiteiten. Dagelijks bezorgen we minstens twintig kindjes een leuke dag. Vorig jaar was alles volgeboekt en we denken dat het dit jaar niet anders zal zijn. De meeste activiteiten zijn gratis. Een grabbelpas kost 3,80 euro voor een gans jaar. De crisis zal dus weinig veranderen aan het aantal inschrijvingen”, zegt Griet Vanlathem.

Om al dat jong geweld in goede banen te leiden zijn er twee vaste medewerkers, in de zomer versterkt met 4 fulltime en 2 deeltijdse jobstudenten. Op een terrasje ’s avonds of wat zonnebaden in het weekend na zit er voor hen geen verlof in. “We kunnen pas in september met vakantie. Maar dan kan het ook nog mooi weer zijn”, verzekert Griet.

‘Eerste dagen van juli zijn moeilijk’

Beide diensten luiden de zomer in met een groots evenement. “Op 1 juli gaan we van start met Kids @ Oostende, een event van 5 dagen voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Dat organiseren we al verschillende jaren. We weten dat de eerste dagen van juli moeilijk kunnen zijn. De ouders zijn dikwijls nog aan het werk of zijn nog niet allebei met vakantie. Daarom zorgen wij die dagen voor allerlei activiteiten voor de kinderen waar de grootouders kunnen meekomen”, legt Peter Craeymeersch uit.

“Daarna volgt Fuzee, vijf avonden op rij gratis massaspektakel. Dit evenement hebben we vorig jaar gelanceerd en we hadden meteen 30.000 bezoekers. Dat lokt ook veel toeristen die blijven overnachten. Dan organiseren we ook nog het Belgisch kampioenschap voor vuurwerk.” En zo gaat het door tot eind augustus.

De jeugddienst van Borgerhout zet de zomer al op 27 juni in. “Die dag vindt BorgeRio plaats, een festival dat de wereld in de stad brengt met allerlei exotische kraampjes, podia en een parade. Wij zorgen voor een kinderparadijs”, zegt Griet Vanlathem. Omdat kinderen het ene jaar dít cool vinden en het andere jaar dát, bedenkt de jeugddienst voor elke zomer een gloednieuw programma.

“We vragen de kinderen ook zelf wat ze graag willen doen en proberen daarop in te spelen. Daarvoor werken we ook bijvoorbeeld met de lokale fitness samen en met een duikclub die kinderen met flessen in het zwembad deze sport wil leren.” Dat Borgerhout een multiculturele gemeente is, speelt voor de activiteiten geen rol. “Om dat doelpubliek te bereiken, hebben we wel meer vrij aanbod. Andere jeudorganisaties waar wij in Borgerhout samenwerken, komen daarvoor ook meer naar buiten. Zo wordt er van alles georganiseerd op vier pleintjes in de buurt, waar kinderen dan echt komen toegestroomd. Dit jaar leggen we het accent vooral op buiten spelen.”

‘Je moet je stad het hele jaar door verkopen’

Dat ze hard moeten werken om anderen een fijne vakantie te bezorgen, nemen zowel Griet en Peter er graag bij. “Het doet deugd om te zien dat kinderen dankzij ons plezier beleven en dingen ontdekken”, vindt de jeugdconsulent. “Zo hebben we een activiteit ‘mooi en cool met chemie’ gegeven door de vzw Natuur en Wetenschap, waarbij ze ook echt iets leren. Dan maken ze zelf hun crèmes en badschuim. Het is leuk kinderen dingen te laten doen die ze thuis niet kunnen.”

De stille hoop is uiteraard dat de activiteiten en evenementen die maanden op voorhand werden uitgedacht op het moment zelf ook aanslaan. “Soms kom je plots op iets. Zo fietsen mensen op vakantie veel meer dan vroeger. Vandaar dat we zijn begonnen met gratis rondleidingen in Stene, een aangenaam dorpje in het hinterland. Tijdens de zomer doen we dat elke dinsdagmiddag, en het heeft succes. Dat blijkt uit de positieve reacties en de vele inschrijvingen”, aldus Peter Craeymeersch.

“Dat vinden we niet erg. We willen voor de kust ook een voortrekkersrol spelen. Jaren terug merkten we dat we terrein verloren aan goedkopere, zonzekere bestemmingen. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat in Oostende ook buiten het seizoen veel te beleven valt. Je moet je stad het hele jaar door verkopen. Toerisme is hier immers een belangrijke inkomstenbron. Er hangen veel jobs van af. Daarom stopt het eind augustus ook niet. Dan staat het Filmfestival al op stapel. We weten de komende maanden zeker nog wat gedaan (lacht).”

(katrien.stragier@jobat.be)   

8 augustus 2019
Anderen bekeken ook