Het tweesnijdend zwaard van engagement
Je kunt tevreden zijn over je werk, maar nog beter is het om engagement en passie te tonen in je job. Al heeft de medaille twee kanten.
Dat aanvoelen is intussen ook wetenschappelijk onderzocht. Twee onderzoekers van de Harvard Business School lieten de voorbije vijftien jaar maar liefst 200 miljoen jobadvertenties bestuderen. Ze kwamen tot de bevinding dat het aantal vacatures dat expliciet verwees naar passie steeg van 2 procent tot 16 procent. Het ging om werkgevers die duidelijk verwezen naar de nood aan of vraag naar passie in de openstaande job.
Een beetje passie kan geen kwaad, maar we moeten er dus ook niet mee overdrijven. Zo heeft passie en engagement in een professionele context ook valkuilen. “Het zijn doorgaans de mensen die sterk geëngageerd zijn, die soms tegen hun grenzen botsen en een hoog risico vertonen om tegen een burn-out aan te lopen”, oppert Peggy De Prins van Antwerp Management School.
CHECK: 63% van de Belgen ervaart job als passie
Dat passie en engagement in de lift zitten blijkt ook uit een recente studie in ons land. Uit onderzoek uitgevoerd door HR-bedrijf Berenschot bij 180 HR-professionals blijkt dat maar liefst 94 procent van de organisaties vorig jaar problemen had met werving en selectie. Dit jaar zou dat percentage licht dalen (tot 88 procent), al blijft het dus hoog.
Toch is werving en selectie dit jaar niet de grote trend op de werkvloer. Dat zijn opleidingen (gestegen van plaats twee naar één), naast betrokkenheid en engagement (van drie naar twee op een jaar tijd). Of hoe engagement komt opzetten.
Lees ook: Het tweesnijdend zwaard van engagement
(William Visterin) - Bron: Go for happy Magazine
5 april 2023Je kunt tevreden zijn over je werk, maar nog beter is het om engagement en passie te tonen in je job. Al heeft de medaille twee kanten.
Een job bij de bank is een job waarin je het verschil maakt, zo drukken Simon en Jolien van BNP Paribas Fortis ons op het hart.
De stijl waarmee iemand leidinggeeft, bepaalt voor een flink deel of iemand risico loopt op een burn-out.
Plezier is een factor die op de werkvloer niet mag ontbreken. Heb je een positieve kijk op je job? Ontdek hier enkele tips om jouw werkplezier te vergroten.
63% van de werkende Belgen voelt wekelijks passie voor hun job en 70% ervaart die wekelijks als zinvol en nuttig. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Natuurlijk vult iedereen zijn of haar geluk zelf in. Maar als het om werkgeluk gaat, zijn er eigenlijk maar twee zaken van tel.
Twee zorgmedewerkers vertellen waarom ze ook na hun pensioen het liefst nog even verder werken.
Een dertiger met een team van ruim 30 medewerkers. Dit is het verhaal van hoofdverpleegkundige Elien. Vanuit haar job geeft ze tips aan leidinggevenden.
Tijdens een selectieprocedure tonen sollicitanten hoe geschikt ze zijn voor de functie waarvoor ze solliciteren. Wat moet jij daar als kandidaat over weten?